Αρχική COVID-19 Απόφαση Μητσοτάκη: Δύο δωρεάν self test για τις γιορτές

Απόφαση Μητσοτάκη: Δύο δωρεάν self test για τις γιορτές

0
ΔΙΕΞΑΓΩΓΗ ΔΩΡΕΑΝ ΓΡΗΓΟΡΩΝ ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΩΝ ΤΕΣΤ (RAPID TEST) ΓΙΑ ΤΟΝ COVID 19 ΣΤΟ ΜΕΤΡΟ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ (ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)
(ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Δύο δωρεάν self test, ένα πριν και ένα μετά την Πρωτοχρονιά, αποφάσισε να διαθέσει η κυβέρνηση σε όλους τους πολίτες για την περίοδο των γιορτών, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες. Ο Κ. Μητσοτάκης, απέκλεισε το ενδεχόμενο να ζητείται  επίδειξη αρνητικού rapid test από τους εμβολιασμένους όταν εισέρχονται σε κλειστούς χώρους εστίασης και διασκέδασης την παραμονή της Πρωτοχρονιάς. Οι επίσημες ανακοινώσεις αναμένονται κατά τη διάρκεια της ημέρας σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Γιάννη Οικονόμου.

Επίσης, ενόψει Χριστουγέννων δίνεται η δυνατότητα στους κατοίκους της Θεσσαλονίκης να εμβολιαστούν με πρώτη δόση ή με τρίτη/ενισχυτική, χωρίς να χρειαστεί να κλείσουν ραντεβού. Ο εμβολιασμός χωρίς ραντεβού θα πραγματοποιείται στις 23 Δεκεμβρίου με πρωτοβουλία της 3ης Υγειονομικής Περιφέρειας σε συνεργασία με τον δήμο Θεσσαλονίκης.

Η Κινητή Μονάδα Εμβολιασμού στελεχωμένη από έμπειρο υγειονομικό προσωπικό της 3ης ΥΠΕ θα βρίσκεται στην Πλατεία Αριστοτέλους από τις 09:00 έως τις 15:00. Τα εμβόλια που θα διατίθενται είναι της Pfizer.

Moderna: Ενισχυτική δόση για την μετάλλαξη Όμικρον

Η Moderna δεν αναμένει ότι θα υπάρξουν προβλήματα στην παρασκευή μιας ενισχυτικής δόσης του εμβολίου της για την προστασία απέναντι στην παραλλαγή Όμικρον του κορονοϊού και πιθανόν να ξεκινήσει να εργάζεται πάνω σε αυτό μέσα σε μερικές εβδομάδες, δήλωσε σε συνέντευξή του ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Στεφάν Μπανσέλ.

H εταιρία ευελπιστεί να ξεκινήσει τις κλινικές δοκιμές στις αρχές του χρόνου για την παρασκευή ενός εμβολίου που θα προστατεύει από την ταχέως εξαπλούμενη παραλλαγή Όμικρον, αλλά επί του παρόντος είναι επικεντρωμένη στην παρασκευή αναμνηστικής δόσης του υπάρχοντος εμβολίου της, mRNA-1273.

Το μόνο που απαιτείται είναι μικρές προσαρμογές για την Όμικρον. Δεν περιμένω να υπάρξουν προβλήματα“, είπε ο Μπανσέλ στη συνέντευξή του που δημοσιεύτηκε σήμερα στην ελβετική εφημερίδα TagesAnzeiger.

Η εταιρεία αναμένει τώρα σημαντικές πληροφορίες για την παραλλαγή ώστε να ξεκινήσει την ανάπτυξη του εμβολίου. “Αυτό θα πάρει μια ή δύο ακόμη εβδομάδες“, διευκρίνισε ο Μπανσέλ.

Θα χρειαστούν μερικοί μήνες προτού μπορέσουμε να παρασκευάσουμε 500 εκατομμύρια δόσεις μετά την (ρυθμιστική) έγκριση. Αλλά οι δυνατότητές του είναι πολύ περισσότερες σήμερα σε σχέση με πριν από ένα χρόνο”, πρόσθεσε. Αν οι ρυθμιστικές αρχές, όπως ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων και ο ελβετικός Swissmedic, απαιτούν περαιτέρω μελέτες, αυτό θα προσθέσει το λιγότερο τρεις μήνες.

“Ορισμένες αρχές ζητούν μια μελέτη, άλλες δεν έχουν ακόμη αποφασίσει. Κατά τη γνώμη μου εξαρτάται πολύ από το πόσο βαριά είναι η μορφή της νόσου καθώς εξελίσσεται”, είπε.

Έπειτα από καθυστερήσεις στις παραδόσεις και στην παραγωγή που παρατηρήθηκαν στις αρχές του 2021, η Moderna μπορεί τώρα να προλάβει την επίτευξη των στόχων παραγωγής και τις έγκαιρες παραδόσεις των παραγγελιών.

Η εταιρεία παρασκεύασε 700 με 800 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων κατά του COVID-19 αυτή τη χρονιά και αναμένει να παρασκευάσει μεγαλύτερο αριθμό εντός του 2022, ενισχύοντας την παρασκευή από 100 εκατομμύρια δόσεις τον μήνα σε 150 εκατομμύρια.

Περισσότερες γραμμές παραγωγής οργανώνονται μέσω συμφωνίας με την εδρεύουσα στην Ελβετία φαρμακοβιομηχανία Lonza και θα ξεκινήσουν να λειτουργούν μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2022 ενισχύοντας την παραγωγή, είπε ο ίδιος, προσθέτοντας ότι η εταιρεία για πρώτη φορά έχει 30 εκατομμύρια δόσεις σε απόθεμα.

“Εχουμε μια σειρά νέων εμβολίων υπό ανάπτυξη, για παράδειγμα εναντίον της γρίπης ή του RSV, του ‘αναπνευστικού συγκυτιακού ιού’, ο οποίος προκαλεί μια νόσο του αναπνευστικού, η οποία είναι μοιραία για τους ηλικιωμένους και τα μικρά παιδιά. Μπορούμε να συνδυάσουμε αυτά τα τρία εμβόλια mRNA σε μια δόση και να προτείνουμε στις κυβερνήσεις να εξασφαλίσουν τις προμήθειες για μια συγκεκριμένη ποσότητα για πολλά χρόνια και έπειτα να επενδύσουμε σε μια μονάδα παραγωγής σε αυτή τη χώρα. Αυτό θα μπορούσε να δώσει σε αυτές τις χώρες προτεραιότητα στις προμήθειες σε περίπτωση μιας νέας πανδημίας”, κατέληξε ο Μπανσέλ.

Ολλανδία: Εταιρεία προτείνει πιστοποιητικό Covid19 σε μικροτσιπ

Σουηδική εταιρεία που ειδικεύεται στην εμφύτευση μικροτσίπ προτείνει τη χρήση των προϊόντων της για την απλούστευση της διαδικασίας ελέγχου πιστοποιητικών Covid.Το μικροτσίπ τοποθετείται στο χέρι και προγραμματίζεται έτσι ώστε να περιέχει το πιστοποιητικό εμβολιασμού.

Μέχρι σήμερα, χιλιάδες Σουηδοί το χρησιμοποιούσαν ήδη για να αποθηκεύουν άλλα στοιχεία ταυτοποίησης. «Αυτό σημαίνει πως είναι πάντα προσβάσιμο σε μένα ή σε οποιονδήποτε άλλο που θέλει να με σκανάρει. Για παράδειγμα, αν πάω στο σινεμά ή στο εμπορικό κέντρο, θα μπορούν να δουν τα στοιχεία μου ακόμα κι αν δεν έχω μαζί το τηλέφωνό μου», εξήγησε ο Χάνες Σιόμπλαντ της εταιρείας DSruptive Subdermals.

Η εμφύτευση ενός μικροτσίπ κοστίζει περίπου 100 ευρώ, και σύμφωνα με την εταιρεία έχει διάρκεια ζωής τριάντα με σαράντα χρόνια. Οι ειδικοί τονίζουν όμως πως η χρήση τους πρέπει να είναι αυστηρά εθελοντική. Όπως λένε, απευθύνονται σε άτομα με περιέργεια, που αγαπούν τις νέες τεχνολογίες.

Πρώτος νεκρός από την Όμικρον στις ΗΠΑ

Καταγράφηκε στη Πολιτεία του Τέξας ο πρώτος θάνατος ασθενούς που νοσούσε από την παραλλαγή Όμικρον του νέου κορονοϊού λόγω επιπλοκών, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο ABC News. Το θύμα ήταν ένας άνδρας 50 ετών, ο οποίος δεν ήταν εμβολιασμένος και είχε υποκείμενα νοσήματα.

Νωρίτερα, τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC), η κυριότερη ομοσπονδιακή υπηρεσία δημόσιας υγείας της χώρας, ανακοίνωναν ότι η Όμικρον αντιστοιχούσε σε πάνω από το 73% των μολύνσεων από τον SARS-CoV-2 την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε τη 18η Δεκεμβρίου, κάτι που σημαίνει πως πλέον είναι η κυρίαρχη.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, euronews, skai.gr

Διαφήμιση