Αρχική Ειδήσεις Ενεργειακή κρίση: 3πλή δέσμη μέτρων για θωράκιση αγροτικών επιχειρήσεων

Ενεργειακή κρίση: 3πλή δέσμη μέτρων για θωράκιση αγροτικών επιχειρήσεων

0
agrotiki paragogi
Διαφήμιση

Την επέκταση των μέτρων προστασίας των αγροτικών επιχειρήσεων από τις επιπτώσεις της διεθνούς ενεργειακής κρίσης αποφάσισαν τα Υπουργεία Περιβάλλοντος και Αγροτικής Ανάπτυξης, με πρώτο την αναστολή καταβολής ΥΚΩ μέχρι τον Μάρτιο 2022.

Ειδικότερα, από την 1 Νοεμβρίου 2021 έως και τις 31 Μαρτίου 2022, αναστέλλεται η καταβολή χρεώσεων Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) για τις αγροτικές επιχειρήσεις με τα εξής βασικά χαρακτηριστικά κατανάλωσης:

  • Αγροτικής χρήσης Μέσης Τάσης.
  • Αγροτικής χρήσης Μέσης Τάσης, για τις τριφασικές παροχές ισχύος μεγαλύτερης ή ίσης των 85 kVA.

Τι προβλέπει η νομοθετική ρύθμιση

Το μέτρο προβλέπεται σε τροπολογία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων με τίτλο «Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση και Ρύθμιση Ειδικότερων Ζητημάτων Απολιγνιτοποίησης».

Η νομοθετική ρύθμιση προβλέπει επίσης ότι η καταβολή χρεώσεων ΥΚΩ αναστέλλεται για τις επιχειρήσεις με τα εξής χαρακτηριστικά κατανάλωσης:

  • Βιομηχανικής χρήσης Μέσης Τάσης > 13GWh.
  • Βιομηχανικής χρήσης Μέσης Τάσης.
  • Γενικής χρήσης Μέσης Τάσης.
  • Βιομηχανικής χρήσης Μέσης Τάσης, για τις τριφασικές παροχές ισχύος μεγαλύτερης ή ίσης των 85kVA.

Σε εφαρμογή του μέτρου, οι προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας δεν θα περιλαμβάνουν τη σχετική χρέωση ΥΚΩ στους λογαριασμούς κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας των αντίστοιχων πελατών. Το ποσό που δεν χρεώνεται θα εμφανίζεται σε ειδικό πεδίο του λογαριασμού, με σημείωση περί της αναστολής καταβολής χρεώσεων.

Όπως διευκρινίζεται σε σχετική ανακοίνωση «Οι χρεώσεις ΥΚΩ που αντιστοιχούν στην περίοδο Νοεμβρίου – Μαρτίου αναμένεται να εξοφληθούν όταν θα αποκλιμακωθούν οι τιμές στη χονδρική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και αξιολογώντας τις ανάγκες του σχετικού ειδικού λογαριασμού». Αναφορικά δε, με τον χρόνο και τον τρόπο εξόφλησης των λογαριασμών, θα καθοριστούν με Απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

3πλή δέσμη μέτρων από το Αγροτικής Ανάπτυξης

Στο πλαίσιο στήριξης των παραγωγών που δοκιμάζονται από την ενεργειακή κρίση αλλά και την αύξηση του κόστους παραγωγής, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων υλοποιεί πλέον μια τριπλή δέσμη μέτρων:

  • Μείωση του ΦΠΑ στις ζωοτροφές από το 13% στο 6%,
  • Αγροτικό πετρέλαιο στους συνεταιρισμένους, στους νέους αγρότες και σε όσους μετέχουν στη συμβολαιακή γεωργία
  • και τώρα την αναστολή καταβολής των ΥΚΩ.

Από πλευράς υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, όπως διευκρινίζει ο υπουργός κ.Κώστας Σκρέκας, «Εκτός από τα μέτρα που έχουμε λάβει, τα οποία υπερβαίνουν τα 620 εκατ. ευρώ για την περίοδο Σεπτεμβρίου – Δεκεμβρίου, επεκτείνουμε τη στήριξη και στις αγροτικές επιχειρήσεις που είναι συνδεδεμένες στη Μέση Τάση. Στεκόμαστε έμπρακτα δίπλα στον πρωτογενή τομέα σε μια περίοδο που το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας πιέζεται από τη ραγδαία αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου.

Για τη μόνιμη και σταθερή μείωση του κόστους της αγροτικής παραγωγής, η Κυβέρνηση έχει θεσμοθετήσει κίνητρα για την αύξηση της χρήσης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, ενώ παράλληλα προχωρά στην εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου, συνεκτικού σχεδίου για την ορθολογική διαχείριση των υδάτων και τη μείωση του κόστους άρδευσης».

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΥΠΕΝ: Αναστολή χρεώσεων φυσικού αερίου για νοικοκυριά
Επόμενο άρθροCovid-19: Είσοδος στα ιταλικά Μέσα Μεταφοράς μόνο με Green pass