Αρχική Ειδήσεις ΥΠΕΝ: Αναστολή χρεώσεων φυσικού αερίου για νοικοκυριά

ΥΠΕΝ: Αναστολή χρεώσεων φυσικού αερίου για νοικοκυριά

0
Διαφήμιση

Μέτρα ανακούφισης από τους φουσκωμένους λογαριασμούς φυσικού αερίου λαμβάνει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αναφορικά με τις επιπλέον χρεώσεις χρήσης ενέργειας και δυναμικότητας δικτύου, για την μερίδα εκείνη των πολιτών που δεν δικαιούνται επιδότηση του λογαριασμού ρεύματος.

Η απόφαση συμπεριλήφθηκε υπό την μορφή τροπολογίας στο σχέδιο νόμου για την απολιγνιτοποίηση που υπερψηφίστηκε χτες στη Βουλή και περιλαμβάνει ένα «πακέτο» αναστολών πληρωμών χρεώσεων, για τους επίμαχους χειμερινούς μήνες της ενεργειακής κρίσης αλλά και διευκολύνσεων καταβολής τους σε δεύτερο χρονικό στάδιο.

Μεταξύ των αγροτικών επιχειρήσεων και των βιομηχανιών, η ρύθμιση αφορά και τους οικιακούς καταναλωτές φυσικού αερίου. Για αυτούς προβλέπεται η αναστολή των χρεώσεων χρήσης ενέργειας και δυναμικότητας του δικτύου διανομής κατά τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο. Ενώ, τα αντίστοιχα ποσά καλούνται οι προμηθευτές να τα επιμερίσουν σε τέσσερις ισόποσες μηνιαίες δόσεις από τον Απρίλιο του 2022.

Διευκολύνσεις και στους παρόχους φυσικού αερίου

Αντίστοιχη διευκόλυνση προβλέπεται από πλευράς υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και για τους παρόχους φυσικού αερίου, αν και προμηθευτές φυσικού αερίου δεν αντιλαμβάνονται τη ρύθμιση ως προνόμιο.

Όπως αναφέρεται στη διάταξη, οι πάροχοι φυσικού αερίου θα μπορούν να καταβάλλουν στους Διαχειριστές Δικτύου, σε τέσσερις ισόποσες μηνιαίες δόσεις, τις προαναφερόμενες χρεώσεις που δεν θα πληρώσουν οι οικιακοί πελάτες.

Ειδικότερα, οι δόσεις των προμηθευτών θα ξεκινούν ένα μήνα νωρίτερα, από τον Μάρτιο του 2022. Για το λόγο αυτό και μιλούν για πιέσεις στη ρευστότητα τους.

Διαφήμιση