Αρχική Ειδήσεις Ενέργεια: Σύσκεψη στο Μαξίμου για νέα μέτρα στήριξης νοικοκυριών

Ενέργεια: Σύσκεψη στο Μαξίμου για νέα μέτρα στήριξης νοικοκυριών

0
energeia unsplash
Διαφήμιση

Επαναξιολόγηση της κατάστασης στην διεθνή αγορά ενέργειας υπό το πρίσμα της ανάγκης λήψης πρόσθετων μέτρων στήριξης σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις από τον Ιανουάριο του 2022 επιχείρησε το κυβερνητικό επιτελείο σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε νωρίτερα στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Όπως έγινε γνωστό, οι αποφάσεις θα ληφθούν και θα ανακοινωθούν την ερχόμενη εβδομάδα, ενώ κατά την διάρκεια της σύσκεψης εξετάστηκαν οι επιπτώσεις από την πορεία των τιμών στο ρεύμα,

  • στα νοικοκυριά,
  • στις επιχειρήσεις και
  • στο ύψος του πληθωρισμού.

ilektriko reyma unsplashΕναλλακτικές ανάσχεσης των συνεπειών από την έκρηξης τιμών

Για την πιο στοχευμένη και αποτελεσματική προσαρμογή του πακέτου κρατικών ενισχύσεων, προς όλους όσοι πλήττονται, συνεκτιμήθηκε η θέση όλων των εμπλεκόμενων υπουργείων για τις διαθέσιμες εναλλακτικές που προτείνουν.

Σύμφωνα με πληροφορίες που ήδη διαρρέουν στα δημοσιογραφικά γραφεία, από το επόμενο έτος το ύψος της επιδότησης θα προκύπτει από τον μηχανισμό αυτόματου υπολογισμού, στο οποίο έχουν ήδη αναφερθεί αρκετά κυβερνητικά στελέχη.

Έτσι, ο μηχανισμός θα λαμβάνει υπόψη το ύψος της χονδρεμπορικής τιμής, ώστε να προσδιορίζει αυτόματα το ποσό της επιδότησης ανά μήνα ή ανά δίμηνο, το οποίο θα αποδίδεται από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης (ΤΕΜ).

energy unsplash
Όσον αφορά τους οικιακούς καταναλωτές, η ελάφρυνση θα σταματήσει να εφαρμόζεται οριζόντια, όπως συνέβη το 2021. Θα υπάρξουν κριτήρια για τον καθορισμό δικαιούχων, όπως προβλέπει και η «εργαλειοθήκη» της Κομισιόν.

Μεταξύ των κριτηρίων που φαίνεται να προκρίνονται είναι το εισόδημα, τα περιουσιακά στοιχεία, καθώς και τα τετραγωνικά της κατοικίας. Πάντως, σκοπός είναι να καλυφθεί το μεγαλύτερο μέρος των νοικοκυριών.

Ποιοι συμμετείχαν στη σύσκεψη

Στη σύσκεψη έλαβαν μέρος ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, οι Υπουργοί Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης και ‘Ακης Σκέρτσος, ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης, ο Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, ο Γενικός Γραμματέας του Πρωθυπουργού Γρηγόρης Δημητριάδης, η Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών Αλεξάνδρα Σδούκου, ο Γενικός Γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής Θάνος Πετραλιάς και ο Επικεφαλής του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης.

Διαφήμιση