Αρχική Πολιτισμός Διεθνή διάκριση για τη ταινία “Η πόλις των Μορρυλίων”

Διεθνή διάκριση για τη ταινία “Η πόλις των Μορρυλίων”

0
morilia
Διαφήμιση

Διεθνής διάκριση για την 10λεπτη ταινία της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κιλκίς «Η πόλις των Μορρυλίων», στον διαγωνισμό «Museums in Short», η οποία βγήκε πρώτη στην ψηφοφορία του κοινού, ανάμεσα σε 32 ταινίες από όλο τον κόσμο. Η ταινία έκανε πρεμιέρα στις 2 Δεκεμβρίου στη πλατφόρμα του Youtube.

Η ταινία χρηματοδοτήθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και δημιουργήθηκε από την εταιρεία παραγωγής Macine Motion Pictures. Την ελπίδα να αποτελέσει η βράβευση της ταινίας «έναυσμα για την ουσιαστική χρηματοδότηση της σωστικής ανασκαφικής διερεύνησης της σημαντικής για το Κιλκίς και την Κεντρική Μακεδονία αρχαίας πόλης της Μορρύλου με το επιφανές Ασκληπιείο», εξέφρασε μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κιλκίς Γεωργία Στρατούλη.

Το περιεχόμενο της ταινίας

«Βασίζεται σε επιγραφικές μαρτυρίες, οι οποίες είναι εξαιρετικά πλούσιες», επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κιλκίς. Οι επιγραφές αναρτήθηκαν στο πιο περίοπτο σημείο του Ασκληπιείου της, το οποίο, όπως τονίζει η Γεωργία Στρατούλη, πρέπει να έπαιζε σημαντικότατο πολιτικό, κοινωνικό και θρησκευτικό ρόλο για την πόλη και ήταν ευρέως γνωστό στην περιοχή, καθώς φαίνεται ότι την επισκέφτηκε. – επιφανείς και όχι μόνο – ασθενείς από άλλες περιοχές, όπως ο Σωσίας, γιος του Σωσιπόλεως, που καταγόταν από το Ιώρο.

Με αυτήν την ταινία η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κιλκίς προσπαθεί να κάνει ευρέως γνωστό, μέσω του αρχαιολογικού υλικού, αλλά και του animation, ότι ο αρχαίος Μόρρυλος ήταν σημαντική πόλη με κρατικούς θεσμούς, είχε δηλαδή Βουλή, επώνυμους άρχοντες, συνέλευση. των πολιτών, μια αγορά, ένα δημόσιο αρχείο. , διαδικασίες ψηφοφορίας και μάλιστα, όπως δείχνουν οι επιγραφές, υπήρξαν ζωηρές συγκρούσεις μεταξύ διαφορετικών κρατικών ομάδων. «Είναι ενδιαφέρον ότι πόλεις της Κεντρικής Μακεδονίας, όπως ο Μόρρυλος, ακμάζουν από τα Ύστερα Κλασικά, τα Ελληνιστικά και τα Ρωμαϊκά έως τα Παλαιοχριστιανικά χρόνια», εξηγεί η κ. Στρατούλη.

Το σενάριο και τη διεύθυνση παραγωγής υπογράφει η Κατερίνα Μπόλματη και τη σκηνοθεσία και καλλιτεχνική διεύθυνση ο Γιώτης Βράντζας.

Το βραβείο της κριτικής επιτροπής στο διεθνή διαγωνισμό «Museums in Short» απέσπασε η ταινία «Dzennet» από το Emigration Museum στην πόλη Gdynia της Πολωνίας.

 

 

Διαφήμιση