Σύνταξη: ecozen.gr
Τη βόρεια Εύβοια επισκέφθηκε σήμερα Τρίτη 14 Δεκεμβρίου ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης, προκειμένου να συναντηθεί με θεσμούς και πολίτες της περιοχής και να μιλήσει σε εκδήλωση για το ολικό σχέδιο ανασυγκρότησής της. Ουσιαστικά πρόκειται για εξ’ αναβολής επίσκεψη του πρωθυπουργού στη Βόρεια Εύβοια καθώς η κακοκαιρία των προηγούμενων ημερών ανέτρεψε τον αρχικό σχεδιασμό να πραγματοποιηθεί η επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη το προηγούμενο Σάββατο.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έφτασε στις 8.30 το πρωί στη Μυρτιά του Δήμου Λίμνης-Μαντουδίου-Αγίας Άννας. Στις 9.00 ήταν προγραμματισμένο να βρεθεί στις Ροβιές και στη συνέχεια να επισκεφθεί τον Δήμο Ιστιαίας-Αιδηψού. Στις 10:30 είναι προγραμματισμένη σύσκεψη φορέων στο ΕΠΑΛ Ιστιαίας με επικεφαλής τον Σταύρο Μπένο .Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συνοδεύεται σχεδόν από το μισό υπουργικό συμβούλιο, με τουλάχιστον 12 κυβερνητικά στελέχη. Σκοπός, να δουν από κοντά την κατάσταση που επικρατεί και να προχωρήσουν άμεσα στις παρεμβάσεις που θα απαιτηθούν και να γίνουν στην συνέχεια οι παρουσιάσεις των έργων του Προγράμματος Ανασυγκρότησης.
Τον κ. Μητσοτάκη συνόδευσαν στην Εύβοια οι: Χρήστος Τριαντόπουλος, υφυπουργός στον Πρωθυπουργό, Νίκης Κεραμέως, υπουργός Παιδείας, Ασημίνα Γκάγκα, αναπληρώτρια Υγείας, Γιώργος Καραγιάννης, υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Γιώργος Αμυράς, υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Λίνα Μενδώνη, υπουργός Πολιτισμού, Γιώργος Γεωργαντάς, υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, καθώς και οι γενικοί γραμματείς Δ. Σκάλκος, Β. Λοΐζου, Κ. Μπαγινέτα, Άννα Στρατινάκη και Σοφία Νικολάου.
Το σχέδιο της κυβέρνησης
Βασικός πυλώνας του σχεδίου είναι, όπως περιγράφεται από κυβερνητικές πηγές, η πλήρης αναγέννηση και βιώσιμη αξιοποίηση κάθε πτυχής του δάσους στην περιοχή. Ακόμη η ανάπτυξη οδικών και τεχνολογικών υποδομών που θα βελτιώσουν άρδην την συνδεσιμότητα από κάθε άποψη της περιοχής, αλλά και οι μέριμνες για την αξιοποίηση του τουριστικού προϊόντος της Β. Εύβοιας.
Συγκεκριμένα, η Κυβέρνηση, υλοποιεί ένα πακέτο μέτρων στήριξης και αποκατάστασης, που ξεπερνά τα 200 εκατ. ευρώ. Από τις 20 Αυγούστου 2021 ξεκίνησε η καταβολή της πρώτης αρωγής προς πυρόπληκτους επιχειρηματίες, αγρότες και νοικοκυριά στη Βόρεια Εύβοια, με αποτέλεσμα – στο πλαίσιο και των 13 γύρων πιστώσεων της πρώτης αρωγής – να έχει καταβληθεί σε αιτούντες στις πυρόπληκτες περιοχές της Βόρειας Εύβοιας συνολική άμεση στήριξη ύψους 12,1 εκατ. ευρώ.
Για την άμεση αποκατάσταση των ζημιών σε υποδομές και δίκτυα, αλλά και για την κάλυψη πρώτων αναγκών και παρεμβάσεων όπου χρειάζεται, έχει διατεθεί, μέσα από τις πρώτες φάσεις χρηματοδότησης , έκτακτη χρηματοδότηση προς την τοπική αυτοδιοίκηση της Βόρειας Εύβοιας, πρώτου και δευτέρου βαθμού, συνολικού ύψους 13,4 εκατ. ευρώ.
Στο πλέγμα των μέτρων στήριξης περιλαμβάνονται η αναστολή στην υποχρέωσης της καταβολής ΕΝΦΙΑ για έναν χρόνο, καθώς επίσης άλλων φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων. Στο ίδιο πεδίο δόθηκε η δυνατότητα μη καταβολής του επιστρεπτέου μέρους της επιστρεπτέας προκαταβολής της για το σύνολο των επιχειρηματιών και των αγροτικών εκμεταλλεύσεων. Μέσω της παροχής πρώτης αρωγής 39,9 εκατ. ευρώ, στηρίχθηκε η στεγαστική συνδρομή των νοικοκυριών, την επιχορήγηση επιχειρήσεων, καθώς και την αποζημίωση οικοσκευής.
Επίσης στον σχεδιασμό του Κ. Μητσοτάκη υπάγεται και η ανάγκη μεγαλύτερης ανάδειξης των περιοχών που προσελκύουν αρκετούς επισκέπτες λόγω των ιαματικών πηγών προκειμένου να γίνουν σημαντικοί τουριστικοί προορισμοί. Παράλληλα θα ανακοινωθεί η δημιουργία μουσείου Ρητίνης στο χωριό Κουρκουλοί.
“Θα δημιουργήσουμε Φορέα Διαχείρισης του νέου δάσους στη Στροφιλιά αλλά και Ιαματικό Τουρισμό Ευεξίας στα Λουτρά Αιδηψού. Ακόμα θα δημιουργηθεί κέντρο χωροταξίας και πολεοδομίας στην Ιστιαία αλλά και το κέντρο επιχειρηματικότητας και το Δίκτυο Επιχειρήσεων για νέους επιχειρηματίες της περιοχής”, είχε τονίσει σε πρόσφατη συνέντευξη του ο Σταύρος Μπένος. Παράλληλα θα υπάρξουν και εκπαιδευτικές εκδρομές προκειμένου να γνωρίσουν από κοντά οι μαθητές τις καταστροφικές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής.
Επιπρόσθετα, θα δημιουργηθούν ΚΕΠ στην Αγία Άννα και τα Βασιλικά, τα οποίο θα υπάρχουν και ψηφιακή μορφή. Αυτή θα είναι ουσιαστικά και η μόνη επαφή των πολιτών με το κράτος. Θα απασχολούνται λίγοι εκπαιδευμένοι υπάλληλοι και τα δικαιολογητικά ή τα πιστοποιητικά που θα χρειάζονται οι πολίτες θα τα συγκεντρώνει το κράτος.
Παράλληλα θα υπάρξουν πολεοδομικά γραφεία σε κάθε δήμο και τα οποία θα αναλαμβάνουν υποθέσεις που αφορούν το περιβάλλον, από τις χρήσεις γης, τις επενδύσεις, τη χωροταξία μέχρι και την πολεοδομία περιβάλλοντος.
Το νέο μοντέλο
Όπως έχει τονίσει ο πρωθυπουργός πρόκειται για ένα «πολύ συγκεκριμένο και συγκροτημένο σχέδιο ολικής ανασυγκρότησης της βόρειας Εύβοιας», το οποίο «θα αποτελέσει το μοντέλο για έναν νέο τρόπο να αντιλαμβανόμαστε την ολιστική ανάπτυξη, χρησιμοποιώντας τον θεσμό των ολοκληρωμένων χωρικών επενδύσεων. Με αυτήν την στρατηγική σύμφωνα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη: «όλες οι πρωτοβουλίες τις οποίες αναλαμβάνουμε να αποτελούν μέρος ενός συγκεκριμένου σχεδίου το οποίο να μπορεί να αξιοποιεί τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της κάθε περιοχής, και πρώτα και πάνω από όλα να δίνει ελπίδα στους ανθρώπους οι οποίοι δοκιμάστηκαν στη βόρεια Εύβοια ότι αξίζει να παραμένουν στον τόπο τους και ότι τα παιδιά τους θα έχουν ένα καλύτερο μέλλον από αυτούς»
Με πληροφορίες από in.gr/skai.gr