Αρχική COVID-19 Covid-19: Άρχισαν τα «όργανα» στο παραεμπόριο της… μάσκας – Τρελές ανατιμήσεις

Covid-19: Άρχισαν τα «όργανα» στο παραεμπόριο της… μάσκας – Τρελές ανατιμήσεις

0
maska2
Διαφήμιση

Περισσότερα από 16 σημεία πώλησης υγιεινομικού υλικού που έχουν εσχάτως προβεί σε ανατιμήσεις άνω του 60%, έχει εντοπίσει το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, ετοιμάζοντας τον «πέλεκυ» για όλους όσοι κερδοσκοπούν εις βάρος της ελληνικής κοινωνίας που καταβάλλει υπεράνθρωπη προπάθεια να θωρακιστεί από την ευρέως μεταδιδόμενη νόσο της Covid-19.

Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, σε τηλεοπτική του συνέντευξη παρουσίασε αναλυτικά το εύρος της κερδοσκοπίας και της παράλογες ανατιμήσεις στις νέου τύπου μάσκες που επιβάλλει η ταχέως μεταδιδόμενη παραλλαγή Όμικρον αλλά και τα πρόστιμα που επεξεργάζεται το υπουργείο.

«Έχουμε εντοπίσει 16 site που αύξησαν ξαφνικά, από Πέμπτη σε Παρασκευή, την τιμή στις μάσκες που διαθέτουν προς πώληση. Οι ανατιμήσεις ήταν μεγάλες: 40%-50%-60%» παραδέχτηκε ο υπουργός.

«Στα συγκεκριμένα site δεν είχαν εξαντληθεί οι μάσκες. Κανένας δεν είχε δηλώσει έλλειψη. Αντιθέτως δεχόντουσαν παραγγελίες, άρα δεν μπορούν να ισχυριστούν ότι δεν είχαν.

Άλλωστε, οι μάσκες αυξημένης προστασίας κυκλοφορούν πολύ λιγότερο από τις άλλες. Δεν υπάρχει αμφιβολία για αυτό. Από την αρχή ήταν έτσι. Είναι ακριβότερο υλικό και πιο σπάνιο.

Όμως, τα site αυτά όλα λειτουργούσαν και πουλούσαν κανονικά και την Πέμπτη και την Παρασκευή» δήλωσε ο κ.Γεωργιάδης.

Το αγορανομικό πλαίσιο

Όπως υπογραμμίζει ο υπουργός Ανάπτυξης, «Υπάρχει αγορανομική διάταξη που απαγορεύει να αυξήσουν το περιθώριο του κέρδους τους, πέραν απ’ ότι ήταν το Φεβρουάριο του 2020 σε όλα τα υλικά που σχετίζονται με την πανδημία.

Κατά συνέπεια όσοι το έχουν κάνει, θα πρέπει να αποδείξουν ότι μεταξύ της Πέμπτης και της Παρασκευής αυξήθηκε η τιμή της προμήθειας των μασκών αυτών.

Εάν δεν αποδείξουν με το τιμολόγιο αγοράς ότι αυξήθηκε η τιμή χονδρικής ανάλογα με την τιμή λιανικής, θα τους επιβληθεί το αναλογούν πρόστιμο.

Τα πρόστιμα

Αυτή τη στιγμή η Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή  ετοιμάζει τις επιστολές που προβλέπει ο νόμος προς τις συγκεκριμένες εταιρείες για να συλλεγούν τα νόμιμα παραστατικά και να εξηγήσουν γιατί κάνουν αυτή την αύξηση.

Σε διάστημα 2-3 ημερών η υπηρεσία θα πιστοποιήσει εάν οι αυξήσεις ήταν νόμιμες ή όχι και μετά εγώ, ως αρμόδιος Υπουργός, θα αποφασίσω το πρόστιμο.

Δεν υπάρχει fixed πρόστιμο, το ύψος του βασίζεται σε συγκεκριμένες παραμέτρους. «Θα εξαντλήσω τα όρια του νόμου. Όσο μεγαλύτερο πρόστιμο μπορώ να βάλω σε μια επιχείρηση βάσει τζίρου και παράβασης, θα το βάλω» δεσμεύτηκε ο υπουργός.

«Κάποιοι νόμιζαν ενδεχομένως ότι μπορούν να μας πιάσουν στον ύπνο, ότι δεν θα ασχοληθούμε ή ότι θα αντιδράσουμε με καθυστέρηση. Εμείς αντιδράσαμε αμέσως. Παρασκευή έγινε, Δευτέρα κάνουμε τον έλεγχο».

Το ηθικό πλαίσιο των ελέγχων

«Εκτός από παράνομο είναι και ηθικά απαράδεκτο να θέλει να βγάλει υπερβολικό κέρδος, όταν η πανδημία δείχνει πάλι τα δόντια της και αναγκάζει την πολιτεία να πάρει μέτρα, να θέλει. Εγώ δεν είπα ποτέ να μη βγάλουν κέρδος. Για αυτό και δεν έβαλα διατίμηση. Τους άφησα να έχουν ένα νόμιμο, ένα λογικό κέρδος.

Η αγορανομική αυτή διάταξη ισχύει μέχρι 30 Ιουνίου 2022 και θα επεκτείνεται όσο διαρκεί η πανδημία» υπογράμμισε ο κ.Γεωργιάδης μη διστάζοντας να διευκρινίσει τις κυβερνητικές προθέσεις για περαιτέρω μέτρα πρόληψης διάδοσης της νόσου.

Λήψη νέων «ήπιων» μέτρων αρχές 2022

«Παρακολούθησα την εξέλιξη των κρουσμάτων αυτές τις τρεις ημέρες, από την Παρασκευή μέχρι εχθές. Υπήρχε προφανώς μια αύξηση, σημαντική να μην το υποτιμήσω, αλλά όχι φοβερή. Η αύξηση είναι δεδομένη και 30% και 35% αλλά δεν είναι ακόμα αυτό που λέγανε κάποιοι ότι θα είναι 300%, 500%, – τουλάχιστον όχι ακόμα.

Όπως και να έχει, στην αρχή της νέας χρονιάς κάποια ήπια μέτρα θα ληφθούν κυρίως διότι, ακόμα και αν δεν υπήρχε η Όμικρον, ήμασταν μόνο στη Δέλτα, θα πρέπει να φρενάρουμε την αναγκαστική αύξηση που φέρνουν οι γιορτές λόγω αυξημένης κοινωνικής κινητικότητας.

Δεν χρειάζεται πανικός πάντως. Ηρεμία» συνέστησε κατά τη διάρκεια της σημερινής του συνέντευξης ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης.

 

Διαφήμιση