Αρχική Ειδήσεις Έρχονται μέτρα στήριξης του τουριστικού κλάδου άνω των 320 εκατ ευρώ

Έρχονται μέτρα στήριξης του τουριστικού κλάδου άνω των 320 εκατ ευρώ

0
θεματικός τουρισμός, άλογο
Διαφήμιση

Το σύνολο των μεγάλων και κρίσιμων έργων για την στήριξη του τουριστικού κλάδου και την ενίσχυση της ανθεκτικότητάς του από τους κλυδωνισμούς της πανδημίας, παρουσίασε ο  Υπουργός τουρισμού, Βασίλης Κικίλιας, λίγο πριν την «ανατολή» του 2022.

Όπως αποκάλυψε,  αναμένονται πολύ σημαντικοί πόροι για την ανθεκτικότητα του τουρισμού, με κυρίαρχο χρηματοδοτικό εργαλείο το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. «Περισσότερα από 320.000.000 ευρώ, χωρίς τους ιδιωτικούς πόρους, δρομολογούνται για τη διαχείριση των προορισμών Destination Management και τον ορεινό τουρισμό Mountain Tourism ,μέχρι τον τουρισμό υγείας και ευεξίας, τον αγροτουρισμό και τη γαστρονομία. Στην πρώτη θέση της ατζέντας μας βρίσκεται, βεβαίως, και η αναβάθμιση τουριστικών λιμένων, όπως και τα έργα που αφορούν στην προσβασιμότητα των τουριστικών προορισμών από ΑμεΑ» διευκρινίζει σε άρθρο του ο κ.Κικίλιας.

Τουρισμός: Βασικός πυλώνας της Εθνικής Οικονομίας

«Στο τέλος του 2021 είμαστε σε θέση να πούμε ότι η φετινή χρονιά μας επιφύλαξε μια θετική έκπληξη. Η ταξιδιωτική κίνηση μέχρι τον Σεπτέμβριο αυξήθηκε περισσότερο από 90% σε σχέση με το 2020, οι ταξιδιωτικές εισπράξεις 140%, ενώ το ταξιδιωτικό ισοζύγιο παρουσίασε πλεόνασμα 8,033 δισ. ευρώ, 5 δισ. παραπάνω από το αντίστοιχο πλεόνασμα του 2020.

H μέση κατά κεφαλήν δαπάνη από τον κάθε επισκέπτη, των ξένων επισκεπτών φέτος αυξήθηκε πάνω από 20% με τον κάθε έναν να δαπανά παραπάνω από 600 ευρώ.

Ποσοτικοί δείκτες, με δύο απτά και σαφή ποιοτικά χαρακτηριστικά:

  • Δημιουργία νέων θέσεων εργασίας για τους Έλληνες πολίτες και
  • αύξηση του εισοδήματος για όλα τα επαγγέλματα τα οποία «τρέφονται» έμμεσα ή άμεσα από το τουριστικό προϊόν.

Στήριξη των τουριστικών επαγγελμάτων

«Από τους ξενοδόχους και τους εργαζόμενους μέχρι τους επιχειρηματίες της εστίασης και τον εμπορικό κόσμο της χώρας» αναφέρει ο υπουργός «Πιστεύω πραγματικά ότι η ανάδειξη των διακλαδικών σχέσεων του τουριστικού τομέα και, κυρίως, με τη μικρομεσαία εμπορική επιχείρηση, αποτελεί παράγοντα ανάπτυξης και ευημερίας και ταυτόχρονα την απαραίτητη προϋπόθεση τόσο για την κατανόηση της τουριστικής αγοράς όσο και για τη βελτίωση του παρεχόμενου τουριστικού προϊόντος.

Σε κάθε περίπτωση, δεν μας αρκεί ότι πήγαμε καλά ως χώρα. Ξέρουμε ότι μπορούμε να πάμε πολύ καλύτερα. Γνωρίζουμε πως αυτό απαιτεί σκληρή δουλειά, συλλογική προσπάθεια από όλους και, κυρίως, να γίνει κτήμα μας ότι ο τουρισμός είναι Εθνική Υπόθεση.

Στο Υπουργείο Τουρισμού, από τη πρώτη ημέρα εργαζόμαστε μαζί με τα συναρμόδια Υπουργεία, πάνω σε τρεις άξονες, που θα δώσουν μεγαλύτερη ώθηση στην ατμομηχανή της ελληνικής οικονομίας».

1ον Προσέλκυση νέων επενδύσεων

Οι πολύ σημαντικοί πόροι που αναμένεται να εισρεύσουν στην χώρα με σκοπό την ενίσχυση των επενδύσεων σε νευραλγικούς τομείς της ελληνικής οικονομίας, θα δώσουν την ώθηση που χρειάζεται ο τουρισμός για να αποκτήσει ανθεκτικότητα και, κυρίως, να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα του ψηφιακού μετασχηματισμού.

2ον Ενίσχυση των υποδομών

Στα έργα του τουρισμού, οι ιδιωτικοί πόροι αναμένεται να μοχλευτούν για επενδύσεις σε σημαντικές τουριστικές υποδομές, όπου υπάρχει ανάγκη.

Για τον σκοπό αυτό, έχει προβλεφθεί εισαγωγή νέων νομοθετικών ρυθμίσεων για την τροποποίηση και αντικατάσταση του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου, προκειμένου να απλουστευθεί και να απλοποιηθεί η διαδικασία χωροταξικού σχεδιασμού, αδειοδοτήσεων και άλλων λειτουργικών θεμάτων.

3ον Διατήρηση της ποιότητας και της αυθεντικότητας

Η διαφύλαξη της ποιότητας του προσφερόμενου τουριστικού προϊόντος συνδέεται με την φέρουσα ικανότητα και τους διακηρυγμένους στόχους βιώσιμης ανάπτυξης και αποτελεί κύρια προτεραιότητα.

Ταυτόχρονα, το υπουργείο αναλαμβάνει πρωτοβουλίες διαφύλαξης της αυθεντικότητας της εμπειρίας του επισκέπτη, μέσα από τη διατήρηση και την ενίσχυση της τουριστικής μας ταυτότητας.

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η ενίσχυση και εκπαίδευση του ανθρώπινου δυναμικού, που αποτελεί την ψυχή του τουρισμού, με νέες δεξιότητες, που ανταποκρίνονται στις σύγχρονες απαιτήσεις της εποχής.

Όλα τα χρηματοδοτικά και νομοθετικά «εργαλεία»

Για την επίτευξη του μέγιστου δυνατού αποτελέσματος το υπουργείο Τουρισμού αξιοποιεί τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, περισσότερα από 320.000.000 ευρώ, χωρίς τους ιδιωτικούς πόρους, που αφορούν μια μεγάλη «βεντάλια» έργων, από τη διαχείριση των προορισμών και τον ορεινό τουρισμό μέχρι τον τουρισμό υγείας και ευεξίας, τον αγροτουρισμό και τη γαστρονομία.

Στην πρώτη θέση της ατζέντας μας βρίσκεται, βεβαίως, και η αναβάθμιση τουριστικών λιμένων, όπως και τα έργα που αφορούν στην προσβασιμότητα των τουριστικών προορισμών από ΑμεΑ.

«Στο πλαίσιο αυτό, προωθούνται όλες οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις που θα διευκολύνουν όχι μόνο την απρόσκοπτη υλοποίηση των έργων που έχουν ενταχθεί στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, αλλά και αυτές που απαιτούνται για την προστασία και την κινητροδότηση (incentivization) των ιδιωτών επενδυτών» υπογραμμίζει στο άρθρο του ο Υπουργός Τουρισμού, Βασίλης Κικίλιας.

«Οι δράσεις αυτές» διευκρινίζει « δεν παύουν να έχουν στο επίκεντρο την προστασία του χαρακτήρα του προσφερόμενου τουριστικού προϊόντος μας με βάση τις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης.

Όπως ανέφερε, άλλωστε, και ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη Μασσαλία, δεσμευόμαστε να αναπτύξουμε μια στρατηγική βιώσιμου τουρισμού που θα αντιμετωπίζει αποτελεσματικά το περιβαλλοντικό αποτύπωμα του τουρισμού και θα θέτει τα ζητήματα βιοποικιλότητας στο επίκεντρο του σχεδιασμού του θαλάσσιου και παράκτιου τουριστικού σχεδιασμού, ιδίως σε ό,τι αφορά τις υπερβολικά ευάλωτες τοπικές κοινωνίες, όπως είναι τα μικρότερα νησιά μας.

Και αυτό θα μας δώσει τη δυνατότητα να κάνουμε ένα βήμα μπροστά.

Να «παντρέψουμε» τη μοναδικότητα του ελληνικού τουριστικού προϊόντος με την αναγκαία βιωσιμότητα και την οικονομική και κοινωνική ευημερία.

Και αυτό θα κάνουμε».

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΟι νέοι Γενικοί και Ειδικοί Γραμματείς της κυβέρνησης
Επόμενο άρθροCovid-19: Άρχισαν τα «όργανα» στο παραεμπόριο της… μάσκας – Τρελές ανατιμήσεις