Αρχική Ειδήσεις Μπενάκειος Βιβλιοθήκη: Ανακαινίζεται το στολίδι της Παλαιάς Βουλής

Μπενάκειος Βιβλιοθήκη: Ανακαινίζεται το στολίδι της Παλαιάς Βουλής

0
kapnergostasio
Διαφήμιση

Υπεγράφη σήμερα η σύμβαση ανακαίνισης του κτιρίου της Μπενάκειου Βιβλιοθήκης, ύψους 6 εκατ. ευρώ. Το ιστορικό κτίριο, στη συμβολή των οδών Κολοκοτρώνη και Ανθίμου Γαζή,  που στέγαζε τη Μπενάκειο Βιβλιοθήκη, ιδιοκτησία της Βουλής, παρέμενε κλειστό από το 2004.

Η ανακαίνισή του, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί σε τρία χρόνια, χρηματοδοτείται με έξι εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ και θα προσφέρει μία ακόμα κοιτίδα πολιτισμού στο κέντρο της πρωτεύουσας, αναβαθμίζοντας αισθητικά την ευρύτερη ιστορική αυτή περιοχή της Αθήνας, καθώς και πλούσιο υλικό στο αναγνωστικό κοινό.

Εναρμονισμένος με τις προδιαγραφές του κτιρίου, θα προστεθεί ένας όροφος ακόμη, όπου θα μπορούν να διεξάγονται διάφορες ενδιαφέρουσες πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Το ιστορικό κτίριο
Η Μπενάκειος Βιβλιοθήκη είναι ένα ιστορικό κτίριο πίσω από την Παλαιά Βουλή, στη συμβολή των οδών Άνθιμου Γαζή και Κολοκοτρώνη. Το κεντρικό κτίριο της βιβλιοθήκης και το κτίριο του βιβλιοστασίου χτίστηκαν τις χρονιές 1911-1912.

Στα μέσα της δεκαετίας του 1920, με δαπάνες του Αντώνη Μπενάκη, δημιουργήθηκε και το τρίτο κτίριο για να στεγάσει τη βιβλιοθήκη που ο Γιάννης Ψυχάρης είχε δωρίσει στο ελληνικό κράτος. Πρόκειται για εξαίρετο δείγμα νεοκλασικής αρχιτεκτονικής της Αθήνας των αρχών του 20ου αιώνα με πολλά διακοσμητικά εσωτερικά και εξωτερικά στοιχεία.

Σήμερα ανήκει στη Βουλή και αποτελεί παράρτημα της Βιβλιοθήκης της ενώ όλο το υλικό της φιλοξενείται προσωρινά στο κτίριο της Λένορμαν (Καπνεργοστάσιο).

Η σύμβαση

«Σήμερα η Βουλή των Ελλήνων υπέγραψε μία συμφωνία με την εργολαβική εταιρεία «Έπακρον», προκειμένου να επαναχρησιμοποιηθεί, να ανακαινιστεί και να επαναστεγαστεί η περίφημη Μπενάκειος Βιβλιοθήκη, στην περιοχή της παλιάς Βουλής και συγκεκριμένα στην περιοχή ακριβώς πίσω από την παλιά Βουλή, επί των οδών Κολοκοτρώνη και Ανθίμου Γαζή» δήλωσε ο πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων κ. Κωνσταντίνος Τασούλας κατά την υπογραφή της σύμβασης παρουσία του δημάρχου Αθηναίων κ. Κώστα Μπακογιάννη.

«Αξιότιμε κύριε πρόεδρε, με τη δική σας υπογραφή, η Βουλή των Ελλήνων κάνει αυτές τις γιορτές, ένα πολύτιμο δώρο στην πόλη των Αθηνών.

Η περίφημη Μπενάκειος Βιβλιοθήκη, ένα από τα πιο λαμπρά παραδείγματα του κτιριακού μας αποθέματος, ένα αληθινό μνημείο, κερδίζει την ευκαιρία να «ξανανιώσει». Σχεδόν ολόκληρο τον 20ο αιώνα, το κτίριο, ήταν συνυφασμένο με το πνεύμα της Αθήνας, ωστόσο για πολλά χρόνια, από το 2004 και μετά, είχε αποκοπεί από τη ζωή της πόλης, τόσο από την κοινωνική όσο και από την πνευματική.

Η Αθήνα πέρασε πολύ δύσκολα τη δεκαετία της οικονομικής κρίσης, ωστόσο τους τελευταίους 24-25 μήνες κάνουμε μία τεράστια προσπάθεια να ανασυγκροτήσουμε τις υπηρεσίες και τις υποδομές της πόλης. Ευχαριστούμε θερμά εσάς, αλλά και το εξαιρετικό σας επιτελείο » , δήλωσε ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης

Διαφήμιση