Αρχική Αφιερώματα Ανοίγουν τα χιονοδρομικά με νέο πρωτόκολλο – Όλες οι πρεμιέρες

Ανοίγουν τα χιονοδρομικά με νέο πρωτόκολλο – Όλες οι πρεμιέρες

0
χιονοδρομικό κέντρο της Νάουσας
Διαφήμιση

Με την ομόφωνη εισήγηση της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας «ανοίγει» ο δρόμος για του λάτρεις του χειμερινού σκι. Μόνη προϋπόθεση, η χρήση μάσκας σε όλους τους κοινόχρηστους χώρους των χιονοδρομικών κέντρων αλλά και η επαρκής χιονόπτωση ώστε να λειτουργήσουν αναβατήρες και πίστες. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, μόλις 3 από τα 22 χιονοδρομικά θα μπορούσαν -από άποψη ποσότητας χιονιού- να ανοίξουν και αύριο.

Οι περιορισμοί για τα χιονοδρομικά κέντρα

  • Τα chalet των χιονοδρομικών κέντρων να λειτουργούν σύμφωνα με τους κανόνες που ισχύουν για την εστίαση σε κλειστούς και ανοικτούς χώρους αντίστοιχα.
  • Τα καταστήματα των χιονοδρομικών κέντρων να λειτουργούν σύμφωνα με τους κανόνες που ισχύουν για το λιανεμπόριο.
  • Οι ξενώνες και ξενοδοχεία των χιονοδρομικών κέντρων να λειτουργούν σύμφωνα με τους κανόνες που ισχύουν για τα ξενοδοχεία.
  • Στους εξωτερικούς χώρους των χιονοδρομικών κέντρων (πίστες κλπ) να είναι υποχρεωτική η χρήση χειρουργικής μάσκας σε χώρους όπου υφίσταται συγχρωτισμός (π.χ. εκδοτήρια εισιτηρίων, χώροι αναμονής επιβίβασης σε αναβατήρες κλπ).

Οι περιορισμοί για αναβατήρες

  • Για αναβατήρες ανοικτού τύπου, δεν υφίσταται κανένας περιορισμός.
  • Για αναβατήρες κλειστού τύπου οι οποίοι έχουν τη δυνατότητα συνεχούς φυσικού αερισμού, δεν υφίσταται κανένας περιορισμός, υπό την προϋπόθεση ότι οι επιβαίνοντες φορούν υποχρεωτικά μάσκα και υφίσταται ο φυσικός αερισμός.
  • Για αναβατήρες κλειστού τύπου οι οποίοι δεν έχουν τη δυνατότητα συνεχούς φυσικού αερισμού, δύνανται να χρησιμοποιούνται στο 50% της πληρότητάς τους, υπό την προϋπόθεση ότι οι επιβαίνοντες φορούν υποχρεωτικά χειρουργική μάσκα. Εάν αφορά σε άτομα της ίδιας οικογένειας αποκλειστικά, δύναται να χρησιμοποιηθεί το 100% της πληρότητάς τους.

Περιορισμοί σε σχολές χιονοδρομίας των κέντρων

  • Υποχρεωτική η χρήση χειρουργικής μάσκας σε χώρους όπου υφίσταται συγχρωτισμός.
  • Τα καταστήματα ενοικίασης εξοπλισμού, λειτουργούν σύμφωνα με τους κανόνες που ισχύουν για το λιανεμπόριο και με επιπρόσθετη υποχρέωση η ενοικίαση ρουχισμού, μάσκας σκι και κράνους σκι να απολυμαίνονται πριν από κάθε νέα τους χρήση.

Η προσβασιμότητα στα 22 χιονοδρομικά της χώρας

Μη προσβάσιμα λόγω ποσότητας χιονιού είναι τα χιονοδρομικά κέντρα Βασιλίτσας και Ανηλίου. Το Ανήλιο θα ξεκινήσει όταν καταφέρουν να ανοίξουν τον δρόμο. Κανένα άλλο κέντρο σε λειτουργία προς το παρόν.

Διαβάστε επίσης:  Η σχέση της γενετικής προδιάθεσης για Covid-19 και του υποθυρεοειδισμού

Σε αναμονή βρίσκεται το χιονοδρομικό κέντρο Καιμάκτσαλαν. Ενώ, ο Παρνασσός δεν έχει προς το παρόν αρκετό χιόνι για να τεθεί άμεσα σε λειτουργία.

Οι πρεμιέρες του Δεκεμβρίου

To Σάββατο 18/12 είναι η ημέρα έναρξης λειτουργίας του χιονοδρομικού κέντρου Καλαβρύτων. Σήμερα βρέχει στα χαμηλά, το ίδιο και στο Μαίναλο.

Σε καθημερινή λειτουργία θα βρίσκεται το σαλέ Platitsas του χιονοδρομικού Σελίου. Είναι έτοιμη προς λειτουργία η τεχνητή χιόνωση για τις πίστες μπροστά. Του χρόνου όλο το βουνό θα έχει τεχνητή χιόνωση, έχουν ήδη εγκριθεί οι μελέτες και η χρηματοδότηση.

Εν αναμονή ικανοποιητικής χιονόπτωσης, βρίσκεται και το κέντρο Ελατοχωρίου, το οποίο βρίσκεται σε απόλυτη ετοιμότητα να ανοίξει… θεού θέλοντος, τις «πύλες» του.

Με τη σημερινή, αν και αραιή, χιονόπτωση όλα δείχνουν ότι θα ανοίξει πολύ σύντομα και το χιονοδρομικό κέντρο Βόρα – Καιμάκτσαλαν.

Το χιονοδρομικό 3-5 Πηγαδιών δεν αναμένεται να λειτουργήσει καθώς δεν έγινε η μακροχρόνια μίσθωση. Ενώ, και  το κέντρο Φαλακρού ενδέχεται να μη λειτουργήσει, λόγω οικονομικών δυσκολιών.

SnowReport1
Όποια χιονοδρομικά είναι ανοικτά με λειτουργία αναβατήρων για βόλτα και σαλέ, αλλάζουν χρώμα από κόκκινα σε καφέ πάνω στον χάρτη

 

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθρο«Σαρώνει» η Αργιθέα – Ισχυρές βροχές και πλημμύρες σε όλη τη χώρα
Επόμενο άρθροΣιβηρία-Τουρκία-Ελλάδα: Ρεκόρ εκπομπών CO2