Αρχική Περιβάλλον Σιβηρία-Τουρκία-Ελλάδα: Ρεκόρ εκπομπών CO2

Σιβηρία-Τουρκία-Ελλάδα: Ρεκόρ εκπομπών CO2

0
κοπερνικος
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Οι δασικές πυρκαγιές προκάλεσαν ρεκόρ εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα σε τμήματα της Σιβηρίας, των Ηνωμένων Πολιτειών και της Τουρκίας φέτος, καθώς η κλιματική αλλαγή πυροδότησε ασυνήθιστα έντονες πυρκαγιές, ανακοίνωσε η ευρωπαϊκή Υπηρεσία Κοπέρνικος για την Παρακολούθηση της Ατμόσφαιρας.

Οι «ανατροφοδοτούμενοι κύκλοι» της κλιματικής αλλαγής είναι μια αφηρημένη έννοια μέχρι να δει κανείς τα στοιχεία από τις καταστροφικές πυρκαγιές της τελευταίας χρονιάς. Οι πυρκαγιές έστειλαν στην ατμόσφαιρα διπλάσιο ποσό διοξειδίου του άνθρακα από όσο εκπέμπει η γερμανική οικονομία σε διάστημα ενός έτους. Το διοξείδιο του άνθρακα εγκλωβίζει τη θερμότητα του ήλιου, ανεβάζοντας τη θερμοκρασία, και η άνοδος της θερμοκρασίας ευνοεί την πρόκληση νέων, μεγαλύτερων και καταστροφικότερων πυρκαγιών.

Oι πυρκαγιές ανά τον πλανήτη ευθύνονται για την εκπομπή 1,76 δισεκατομμυρίου τόνων διοξειδίου του άνθρακα. Πρόκειται για ρύπους διπλάσιους από τους ετήσιους ρύπους της Γερμανίας. Ρεκόρ ρύπων από τις πυρκαγιές καταγράφηκε στη Γιακουτία της Σιβηρίας, περιοχή που συνήθως δεν καίγεται, στην Τουρκία, στην Τυνησία και στη δυτική ακτή των ΗΠΑ. Οι μετρήσεις της Υπηρεσίας Κοπέρνικος ξεκίνησαν το 2003.

«Καταγράψαμε έντονες και παρατεταμένες πυρκαγιές σε μεγάλες περιοχές», είπε ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Κοπέρνικος, Μαρκ Πάρινγκτον. «Η μεγαλύτερη ξηρασία και οι υψηλότερες θερμοκρασίες που προξενούνται από την κλιματική αλλαγή έχουν αυξήσει τον κίνδυνο πυρκαγιάς».

κοπέρνικος

Στη Γιακουτία της βόρειας Σιβηρίας καταγράφηκαν οι πιο εκτεταμένες πυρκαγιές από καταβολής μετρήσεων, με τις εκπομπές ρύπων στα υψηλότερα επίπεδα που έχουν μετρηθεί ποτέ. Στη δυτική Σιβηρία «τεράστιος αριθμός» πυρκαγιών έστειλε στην ατμόσφαιρα πολύ περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα από τον μέσο όρο του 2003-2021 για την περιοχή.

Στην Καλιφόρνια, η φωτιά που ονομάστηκε «Ντίξι» ήταν η μεγαλύτερη στην ιστορία της πολιτείας, κατακαίγοντας σχεδόν ένα εκατομμύριο στρέμματα. Συνολικά οι πυρκαγιές στην Καλιφόρνια και στις άλλες δυτικές πολιτείες των ΗΠΑ καθώς και στον Καναδά εξέπεμψαν 83 εκατομμύρια τόνους διοξειδίου του άνθρακα, ενώ οι στήλες καπνού διέσχισαν την αμερικανική ήπειρο και τον Ατλαντικό και έφθασαν στην Ευρώπη. Στη Μεσόγειο, οι υψηλές θερμοκρασίες συνέτειναν στο ξέσπασμα μεγάλων πυρκαγιών στην Ελλάδα και την Τουρκία. Και στις δύο χώρες, χιλιάδες άνθρωποι υποχρεώθηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους όχι μόνο λόγω του φόβου της πυρκαγιάς αλλά και λόγω της επιδείνωσης της ποιότητας της ατμόσφαιρας από τους καπνούς.

Oσο εφιαλτικό κι αν ήταν το 2021 σε πολλές περιοχές που επλήγησαν από τις πυρκαγιές, δεν ήταν καν η χειρότερη χρονιά, ως προς τις συνολικές εκπομπές ρύπων από πυρκαγιές, από το 2003.

Με πληροφορίες από greenagenda.gr

Διαφήμιση