Αρχική Πολιτισμός Συναυλία αφιερωμένη στη μνήμη του Μίκη Θεοδωράκη “Κράτησα τη Ζωή μου”

Συναυλία αφιερωμένη στη μνήμη του Μίκη Θεοδωράκη “Κράτησα τη Ζωή μου”

0
ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ - Θεοδωράκη
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Τμήμα Μουσικών Σπουδών της Φιλοσοφικής Σχολής οργανώνουν συναυλία με τίτλο “Κράτησα τη Ζωή μου”, αφιερωμένη στη μνήμη του Μίκη Θεοδωράκη που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 4 Νοεμβρίου 2021 και ώρα 19:00.

Μίκης Θεοδωράκης - συναυλία

Συμμετέχουν: Δωδεκαμελές μουσικό σύνολο φοιτητών, η Χορωδία του Τμήματος Μουσικών Σπουδών, υπό τη διεύθυνση του Καθηγητή Νικολάου Μαλιάρα, και η Μαρία Φαραντούρη.

Η τελετή θα μεταδοθεί διαδικτυακά εδώ.

Αναλυτικά το πρόγραμμα της εκδήλωσης:

Μίκης Θεοδωράκης - συναυλία - πρόγραμμα

Μίκης Θεοδωράκης (1925-2021)

Ο Μίκης (Μιχαήλ) Θεοδωράκης (Χίος, 29.7.1925 – Αθήνα, 2.9.2021) υπήρξε από τους επιφανέστερους Έλληνες συνθέτες του 20ού αιώνα. Απόφοιτος του Ωδείου Αθηνών σπούδασε με υποτροφία στο Conservatoire de Paris (Ωδείο των Παρισίων), δίπλα στους Olivier Messiaen and Eugène Bigot. Το 1957 του απονεμήθηκε από τον Dmitry Shostakovich το πρώτο βραβείο στο Διεθνές Φεστιβάλ Νέων Συνθετών Μόσχας για το έργο του Σουΐτα αρ.1, για πιάνο και ορχήστρα, και δύο χρόνια αργότερα έλαβε το Βραβείο Μουσικής Copley με πρόταση του Darius Mihaud. Από την επιστροφή του στην Ελλάδα, το 1960, εστίασε στη σύζευξη έντεχνης και δημοφιλούς (λαϊκής) μουσικής, η οποία αποτυπώθηκε κυρίως στους πλατιάς απήχησης κύκλους τραγουδιών του, πάνω σε ποίηση σύγχρονων διακεκριμένων Ελλήνων ποιητών. Πλούσιο υφολογικά είναι και το υπόλοιπο έργο του, το οποίο περιλαμβάνει όπερες, μπαλέτα, σκηνική μουσική, έργα για φωνές και οργανικό σύνολο, ορχηστρικά, χορωδιακά και έργα μουσικής δωματίου.

Ενεργός πολιτικά από νεαρή ηλικία, ταυτίστηκε με τους αγώνες για την ελευθερία και τη δημοκρατία. Οι επίκαιρες παρεμβάσεις μέχρι το τέλος της ζωής του καλλιέργησαν την προσωπικότητα του κοινωνικά ενεργού δημιουργού και πνευματικού ανθρώπου. Η πολιτική και, εν γένει, κοινωνική και ανθρωπιστική δράση του, σε συνδυασμό με τη μουσική του δημιουργία, τον ανέδειξαν σε ένα από τα ισχυρότερα σύμβολα και πρότυπα σε παγκόσμιο επίπεδο. Το 1996 ανακηρύχθηκε επίτιμος διδάκτορας του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του ΕΚΠΑ. Νωρίτερα, για την 150ή επέτειο από την ίδρυση του Πανεπιστημίου Αθηνών, είχε συνθέσει τη Συμφωνία αρ. 4, «Των Χορικών» (1986-7), σε αποσπάσματα έργων του αρχαίου δράματος. Στο «Αρχείο Ελληνικής Μουσικής» του Τμήματος Μουσικών Σπουδών συμπεριλαμβάνεται η πλειονότητα των έργων του, με στόχο την έρευνα, ανάλυση, μελέτη, εκτέλεση και, εν γένει, διδακτική αξιοποίηση.

Ο Μίκης Θεοδωράκης θα δεσπόζει στο πάνθεον των δημιουργών ως ο οικουμενικός συνθέτης που εξέφρασε, μέσω της μουσικής, τα βάσανα και τις προσδοκίες των λαών, ως γεφυροποιός της έντεχνης με τη λαϊκή μουσική και ως θεμελιωτής της σύγχρονης μελοποιημένης ποίησης που έμελλε να γίνει κτήμα του λαού.

Διαφήμιση