Αρχική Special Topics Μίκης Θεοδωράκης: Ένα όνομα, μία «ανεξίτηλη» ιστορία

Μίκης Θεοδωράκης: Ένα όνομα, μία «ανεξίτηλη» ιστορία

0
ΕΦΥΓΕ ΣΗΜΕΡΑ Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΕΛΛΗΝΑΣ ΜΟΥΣΙΚΟΣΥΝΘΕΤΗΣ ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙA ΑΡΧΕΙΟΥ / ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗEUROKINISSI)
Έφυγε σήμερα από την ζωή, ο μεγάλος Ελληνας μουσικοσυνθέτης Μίκης Θεοδωράκης, φωτογραφία αρχείου , Πέμπτη 2 Σεπτεμβρίου 2021(ΦΩΤΟΓΡΑΦΙA ΑΡΧΕΙΟΥ / ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗEUROKINISSI)
Διαφήμιση

Το αντίο στον μεγάλο συνθέτη που σφράγισε με τη μουσική, τον λόγο και την πολιτική του πορεία τον 20ό αιώνα περισσότερο από κάθε άλλον καλλιτέχνη και διανοούμενο στη χώρα, ετοιμάζεται να πει η Ελλάδα. Έναν άνθρωπο που έγραψε τη δική του ιστορία…

Ο Μίκης Θεοδωράκης «έφυγε» στα 96 του χρόνια. Όμως το δυσαναπλήρωτο κενό που άφησε πίσω του ένας από τους μεγαλύτερους μουσικοσυνθέτες που έχει γεννήσει ποτέ η Ελλάδα, γέμισε θλίψη ολόκληρη τη χώρα.

Μαζί με το «αντίο» στον μεγάλο Έλληνα, αποχαιρετάμε και όλα όσα συνέβαλαν στη δημιουργία και στην ανάδειξή του. Το τέλος του Μίκη σηματοδοτεί το τέλος μιας ολόκληρης εποχής.  

ΕΦΥΓΕ ΣΗΜΕΡΑ Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΕΛΛΗΝΑΣ ΜΟΥΣΙΚΟΣΥΝΘΕΤΗΣ ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΡΧΕΙΟΥ) (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ /EUROKINISSI)
Έφυγε σήμερα από την ζωή, ο μεγάλος Ελληνας μουσικοσυνθέτης Μίκης Θεοδωράκης, φωτογραφία αρχείου , Πέμπτη 2 Σεπτεμβρίου 2021 (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ /EUROKINISSI)

Στην εξαιρετικά ενδιαφέρουσα και γεμάτη επιτυχίες αλλά και βάσανα ζωή του, ο Μίκης Θεοδωράκης αντιμετώπισε δυσκολίες και προβλήματα, πάλεψε, αγωνίστηκε. Είδε τις συνθέσεις του να μετατρέπονται σε ύμνους ολόκληρων γενιών και να τραγουδιούνται από ορισμένες από τις σπουδαιότερες φωνές της Ελλάδας, αλλά και του πλανήτη. Μετατράπηκε σε σύμβολο της ρωμιοσύνης και άφησε πίσω του μία σημαντική παρακαταθήκη. Άφησε ένα ανεκπλήρωτο κενό και μετατράπηκε στον «Μίκη της Ελλάδας», στον «δικό μας Μίκη».

Ο Μίκης Θεοδωράκης κατάφερε να αφήσει το αποτύπωμά του όχι μόνο στον ελληνικό χώρο, αλλά η φήμη του εξαπλώθηκε πέρα από τα σύνορα της χώρα μας.

Στην κηδεία του Ούλοφ Πάλμε τραγούδησαν «Είναι μεγάλος ο καημός»

Με πρωτοβουλία της συζύγου του Ούλοφ Πάλμε, στην κηδεία του τραγουδήθηκε το «Είναι μεγάλος ο καημός» του Μίκη Θεοδωράκη με σουηδικό στίχο.

Το 1986 δολοφονήθηκε ο Ούλοφ Πάλμε, ο σπουδαίος αυτός σοσιαλιστής πρωθυπουργός της Σουηδίας, που αγάπησε και αγαπήθηκε και από τους Ελληνες. Άλλωστε ο Μίκης γνώριζε καλά και είχε επαφές με τον Πάλμε.

Ήταν 28 Φεβρουαρίου 1986 λίγο πριν τα μεσάνυχτα. Ο Ούλοφ Πάλμε με τη σύζυγο του, μόλις είχαν βγει από τον κινηματογράφο και κατευθύνονταν προς τη στάση του Μετρό. Ήταν οι δυο τους μόνοι, χωρίς προσωπική φρουρά, κάτι διόλου ασυνήθιστο για τους Σουηδούς πολιτικούς. Ξαφνικά, κάποιος τους πλησιάζει και πυροβολεί τον Πάλμε πισώπλατα.

Με πρωτοβουλία της συζύγου του Ούλοφ Πάλμε, στην κηδεία του τραγουδήθηκε το «Είναι μεγάλος ο καημός» του Μίκη Θεοδωράκη με σουηδικό κείμενο από τη μεγάλη ερμηνεύτρια, Aria Saijonmaa. Και όποιος ακούει αυτό το τραγούδι αντιλαμβάνεται το μεγαλείο της μουσικής του Μίκη.

Tα χρόνια που ακολούθησαν το συγκεκριμένο τραγούδι ήταν απίστευτα δημοφιλές  σχεδόν ως ύμνος για την Ελευθερία, όπως αναφέρεi το in.gr. Hδη βέβαια από την δεκαετία του ’70, την περίοδο της χούντας, το συγκεκριμένο τραγούδι ήταν μεγάλη επιτυχία μιας και η μουσική Θεοδωράκη ήταν ιδιαίτερα δημοφιλής στην Σουηδία). Ο «Καημός» μεταφράστηκε ως «ένα τραγούδι για την Ελευθερία» και ακόμα και σήμερα τραγουδιέται και είναι ταυτισμένο με εκδηλώσεις για την δημοκρατία και την ελευθερία.

Ο χορός με τον Άντονι Κουίν

Σε μία συναυλία που πραγματοποιήθηκε το 1995 στο Μόναχο, είχαν εκτυλιχθεί μοναδικές στιγμές. Κατά τη διάρκεια της συναυλίας στην οποία έδωσε το «παρών» ο σπουδαίος ηθοποιός Άντονι Κουίν, χόρεψε παρέα με τον μεγάλο μουσικοσυνθέτη υπό τους ήχους του θρυλικού «Ζορμπά», προκαλώντας ρίγη συγκίνησης σε όσους τυχερούς είχαν παραβρεθεί στο χώρο της συναυλίας.

Η ταινία κυκλοφόρησε το 1965 σε σκηνοθεσία Μιχάλη Κακογιάννη με πρωταγωνιστή τον Άντονι Κουίν. Ήταν βασισμένη στο βιβλίο του Νίκου Καζαντζάκη «Ο Ζορμπάς» και κέρδισε τρία Όσκαρ. Με την κυκλοφορία της ταινίας το κομμάτι έγινε γνωστό σε όλο τον κόσμο, ενώ διάφοροι μουσικοί από όλες τις χώρες και από όλα τα είδη της μουσικής το διασκεύασαν. Ο χορός είναι γνωστός και σαν «Zorba the Greek Dance Syrtaki».

Ομολογουμένως, δύο σημαντικές προσωπικότητες ένωσαν την αγάπη τους για τον πολιτισμό και βρέθηκαν μαζί σε μία ιστορική συναυλία όπου χιλιάδες άνθρωποι είχαν την μοναδική  ευκαιρία να απολαύσουν.

https://www.youtube.com/watch?v=r4oJmSOrz60

Όταν η συγκινητική μουσική του Μίκη Θεοδωράκη συνάντησε τη σπουδαία φωνή της Εντίθ Πιάφ

Το πραγματικά υπέροχο τραγούδι, φέρει την υπογραφή ενός ακόμη μέλους της οικογένειας Θεοδωράκη: Του Γιάννη, αδερφού του Μίκη, που είχε γράψει τους στίχους του κομματιού. Όπως γράφει το in.gr, ανήκει στον κύκλο τραγουδιών «Λιποτάκτες» που συνέθεσε ο ίδιος το 1952. Οι «Λιποτάκτες» ηχογραφήθηκαν τελικά το 1960, ενώ στην πρώτη εκτέλεση, την «Όμορφη Πόλη» ερμήνευσε ο ίδιος ο Θεοδωράκης.

Το 1962, η «Όμορφη Πόλη» διασχίζει τα ελληνικά σύνορα και μεταμορφώνεται ριζικά, αποκτώντας γαλλικό τίτλο, γαλλικούς στίχους και την υπέροχη φωνή της Εντίθ Πιάφ, για τις ανάγκες της ταινίας «Εραστές του Τερουέλ» (Les amants de Teruel) – όπως είναι και ο νέος τίτλος του κομματιού.

Η ταινία, σε σκηνοθεσία Jacques Plante και μουσική Μίκη Θεοδωράκη, έγινε η αφορμή για μια από τις τελευταίες ηχογραφήσεις της Εντίθ Πιάφ, που λίγου καιρό αργότερα θα έφευγε από τη ζωή.

Μίκης Θεοδωράκης και Στέλιος Καζαντζίδης τραγουδούν μαζί

Εκτός από μεγάλα ονόματα του εξωτερικού, ένα από τα σπουδαία πρόσωπα που είχαν συνεργαστεί με τον Μίκη Θεοδωράκη, ήταν και ο Στέλιος Καζαντζίδης. Οι δυο τους είχαν συνεργαστεί δισκογραφικά (Απονες Εξουσίες, Πολιτεία Α’ κ.λπ.) αφήνοντας το κοινό τους μαγεμένο από το αποτέλεσμα.

Πολλά χρόνια μετά τη συνεργασία τους, ο σπουδαίος μουσικοσυνθέτης και ο κορυφαίος ερμηνευτής συναντήθηκαν σε εκπομπή του Θανάση Λάλα, στον ΣΚΑΪ. Σε κάποια στιγμή ο Στέλιος Καζαντζίδης παίρνει την κιθάρα του και μαζί τραγούδησαν τις «Άπονες εξουσίες» και το «Σαββατόβραδο», σε ένα σπάνιο τηλεοπτικό στιγμιότυπο.

Συνεργασία που άφησε ιστορία

Μουσική «συνάντηση» με τον Μίκη Θεοδωράκη είχαν οι Beatles, όταν στην αρχή της καριέρας τους βρέθηκαν στο στούντιο του BBC στο Λονδίνο, για να κάνουν ζωντανή ηχογράφηση. Τότε, άκουσαν το τραγούδι του Μίκη «Honeymoon Song», που προέκυψε από τη μουσική που έγραψε ο μουσικοσυνθέτης το 1958 για το μπαλέτο «Οι εραστές του Τερουέλ» στην ταινία «Luna De Meil» του Μάικλ Πάουελ. Το τραγούδι είναι γνωστό σ’ εμάς με τον τίτλο «Αν θυμηθείς τ’ όνειρό μου» σε στίχους Βασίλη Καρδή (σσ. Νίκου Γκάτσου), μουσική Μίκη Θεοδωράκη και ερμηνεύτρια τη Γιοβάνα.

Οι Beatles αποφάσισαν να συμπεριλάβουν το τραγούδι στην ηχογράφησή τους και ακούστηκε στις 8 Αυγούστου του 1963 στη ραδιοφωνική εκπομπή «Pop Go The Beatles». Η εκδοχή ωστόσο των Beatles κυκλοφόρησε από το αρχείο του BBC αρκετά χρόνια αργότερα, και συγκεκριμένα στις 30 Νοεμβρίου του 1994, όταν συμπεριλήφθηκε στο άλμπουμ «The Beatles: Live at the BBC». Στα φωνητικά ήταν ο Πολ ΜακΚάρτνεϊ, στην κιθάρα οι Τζον Λένον και Τζορτζ Χάρισον, και στα ντραμς ο Ρίνγκο Σταρ.

Υποψήφιος για το Νόμπελ Ειρήνης

Ανάμεσα στις αμέτρητες τιμές που σημάδεψαν μια σπάνια πορεία, ο θρυλικός μουσικοσυνθέτης Μίκης Θεοδωράκης έχει στο ενεργητικό του και μια υποψηφιότητα για Νόμπελ Ειρήνης.

Εκτός από το τεράστιο μουσικό έργο του, ο Μίκης Θεοδωράκης έχει υπάρξει πολιτικός, υπουργός, 4 φορές βουλευτής του ελληνικού κοινοβουλίου, ενώ, φυσικά, αξιοσημείωτη ήταν η αντιστασιακή του δράση που είχε ως αποτέλεσμα την εξορία και τη φυλάκισή του στα χρόνια της κατοχής, του εμφυλίου και της δικτατορίας.

Ο πολυτάραχος βίος του ήταν που οδήγησε και στην πρόταση της υποψηφιότητάς του για το Νόμπελ Ειρήνης 2000, στις 29 Φεβρουαρίου του ίδιου έτους, στο παλαιό κτίριο της Βουλής των Αθηνών, από την αρμόδια επιτροπή.

Όπως αναφέρει το in.gr, την υποψηφιότητα του Μίκη Θεοδωράκη είχαν στηρίξει εκατοντάδες άνθρωποι των Γραμμάτων και των Τεχνών, επιστήμονες, πολιτικοί και δημοσιογράφοι για να τιμήσουν «τον όγκο και την ποιότητα του έργου του, το οποίο σε χαλεπούς καιρούς ανύψωσε και ανυψώνει το φρόνημα των αγωνιζομένων για τη δημοκρατία ανά τον κόσμο, σε στιγμές ειρήνης δημιουργεί ευφροσύνη ψυχής και πνεύματος και με την παγκόσμια ακτινοβολία του στάθηκε η μεγάλη ευκαιρία για να γίνει η ελληνική μουσική και ποίηση γνωστή και αγαπητή στα πέρατα του κόσμου».

«Για πρώτη φορά, ένας ολόκληρος λαός, με επικεφαλής όλη την πολιτική και πνευματική ηγεσία, προτείνει έναν και μόνο υποψήφιο για το Νόμπελ Ειρήνης», είχε δηλώσει χαρακτηριστικά ο συγγραφέας Γ. Σκούρτης.

Ο Μίκης Θεοδωράκης είχε απαντήσει τότε με ένα εγκάρδιο «ευχαριστώ» στον ελληνικό λαό, για την σύσσωμη υποστήριξη της υποψηφιότητάς του. «Ζω, θα έλεγα, την κορυφαία στιγμή της ζωής μου, κάτι που ομολογώ ότι δεν πίστευα ότι θα μου συμβεί εν ζωή. Μπορείτε λοιπόν να δείτε με τα ίδια σας τα μάτια ένα είδος σε εξαφάνιση, ιδιαίτερα στη χώρα μας, έναν ευτυχισμένο και ευγνώμονα προς τους συμπατριώτες του πολίτη» ανέφερε.

Ωστόσο, τελικά με το Νόμπελ Ειρήνης 2000 τιμήθηκε ο Νοτιοκορεάτης πρόεδρος, Κιμ Ντάε Γιουνγκ.

Διεθνή ΜΜΕ τιμούν τον μεγάλο συνθέτη

Το όνομα του Μίκη Θεοδωράκη ακούστηκε απ’ άκρη σ’ άκρη και οι μελωδίες του έγιναν γνωστές σε πολλά μέρη της γης. Αυτό φάνηκε ιδιαίτερα από την εκτενή αναφορά διεθνών μέσων ενημέρωσης στο θάνατό του, που αποχαιρέτησαν με τον δικό τους τρόπο τον συνθέτη του «Ζορμπά». 

Τον Μίκη Θεοδωράκη τίμησαν στην Κόκκινη Πλατεία της Μόσχας, σύμφωνα με βίντεο που δημοσίευσε η Ρωσική πρεσβεία στην Αθήνα. Όπως εξηγεί, η ελληνική στρατιωτική ορχήστρα «Θησέας» αφιέρωσε την εμφάνισή της στον συνθέτη, ενώ τα πορτρέτα του προβλήθηκαν πάνω στην ελληνική σημαία με φόντο το Κρεμλίνο.

«Θλιβερή όχι μόνο για την Ελλάδα είδηση. Ολοκλήρωσε την επίγεια πορεία του ο Μίκης Θεοδωράκης, αλλά η μουσική του θα ζει στις καρδιές μας», αναφέρει η δημοσίευση.

Ένας «αληθινός» Μίκης Θεοδωράκης

Ο Μίκης Θεοδωράκης μιλούσε ανοιχτά για τις απόψεις του και δεν φοβόταν να υπερασπιστεί τα «πιστεύω» του. Ζούσε για την Ελλάδα και «υπηρετούσε» τον πολιτισμό και πάνω από όλα τον άνθρωπο. Μερικές από τις σημαντικότερες δηλώσεις του:

Για το έργο του: «Ολόκληρη η ζωή και το έργο μου μπορούν να ερμηνευτούν και κατανοηθούν μόνο κάτω από το πρίσμα των τριών λέξεων που με γαλούχησαν: Ελλάδα, Πατρίδα, Ελευθερία».

Τί σημαίνει Ελλάδα«Απόλυτη ανεξαρτησία έναντι των πάντων. Ανυπακοή έναντι των ισχυρών. Υπεράσπιση με κάθε θυσία της ανθρώπινης αξιοπρέπειας».

Για την υστεροφημία του«Οι επόμενες γενιές θα ήθελα να με θυμούνται όπως ακριβώς είµαι».

Το μήνυμά του προς τους Έλληνες«Αν ήθελα να στείλω ένα μήνυμα στον ελληνικό λαό θα ξαναέλεγα τα λόγια του Διονυσίου Σολωμού (ελαφρώς παραλλαγμένα): «Κλείστε βαθιά στην καρδιά σας την Ελλάδα. Και μονάχα τότε θα ανοίξουν για σας και τα παιδιά σας διάπλατες οι πόρτες για την Πρόοδο και την Ευτυχία του Λαού μας».

Η ευτυχία του σε μία φωτογραφία

Ο Μίκης Θεοδωράκης δεν υπήρξε μόνο κορυφαίος μουσικοσυνθέτης αλλά και πρότυπο οικογενειάρχη. Ολόκληρη την προσωπική του ζωή, τη μοιράστηκε με τη νεανική του αγάπη, την Μυρτώ Αλτίνογλου, με την οποία απέκτησε δύο παιδιά, τον Γιώργο και τη Μαργαρίτα.

ΜΙΚΗΣ ΜΥΡΤΩ
Στρατιώτης στο πλοίο με την Μυρτώ (Εικόνα: mikistheodorakis.gr)

Μία πολύ τρυφερή φωτογραφία που κάνει τον γύρο του διαδικτύου ανέβασε φίλος της οικογένειας Θεοδωράκη. Σε αυτήν απεικονίζεται ο Μίκης Θεοδωράκης με τη γυναίκα της ζωής του, τη Μυρτώ.

Στη φωτογραφία είναι έκδηλη η αγάπη που έτρεφαν ο ένας για τον άλλον, με τον Μίκη Θεοδωράκη να χαϊδεύει τρυφερά το χέρι της γυναίκας που έμεινε στο πλευρό του έως το τέλος. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει στην ανάρτησή του ο φίλος της οικογένειας, Θοδωρής Σεργιάδης, «Το χαμογελο του ΨΗΛΟΥ τα λεει ολα».

ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ ΜΥΡΤΩ
Εικόνα: Facebook @Thodoris Sergiadis
Η φωνή της Ελλάδας σίγησε

Και εάν το τέλος της ζωής του σηματοδοτεί το τέλος μιας εποχής, τότε τώρα ανοίγεται μία νέα εποχή. Μία εποχή, στην οποία όλοι οι Έλληνες κρατούν σφιχτά όσα μας άφησε και εξυμνούν το μεγαλείο του με κάθε ευκαιρία.

Ήταν και θα είναι μοναδικός, «αθάνατος».
Αντίο Μίκη Θεοδωράκη. Αντίο Μίκη της Ελλάδας.

Διαφήμιση