Αρχική Special Topics Μίκης Θεοδωράκης: Τριήμερο εθνικό πένθος – Τα διεθνή ΜΜΕ αποχαιρετούν τον συνθέτη...

Μίκης Θεοδωράκης: Τριήμερο εθνικό πένθος – Τα διεθνή ΜΜΕ αποχαιρετούν τον συνθέτη του «Ζορμπά»

0
ΕΦΥΓΕ ΣΗΜΕΡΑ Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΕΛΛΗΝΑΣ ΜΟΥΣΙΚΟΣΥΝΘΕΤΗΣ ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΡΧΕΙΟΥ) (ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΜΠΟΥΓΙΩΤΗΣ /EUROKINISSI)
Έφυγε σήμερα από την ζωή, ο μεγάλος Ελληνας μουσικοσυνθέτης Μίκης Θεοδωράκης, φωτογραφία αρχείου , Πέμπτη 2 Σεπτεμβρίου 2021 (ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΜΠΟΥΓΙΩΤΗΣ /EUROKINISSI)
Διαφήμιση

Τον γύρο του κόσμου έκανε η είδηση του θανάτου του Μίκη Θεοδωράκη, η οποία βύθισε στο πένθος το πανελλήνιο. Τα διεθνή ΜΜΕ να κάνουν εκτενείς αναφορές στο καλλιτεχνικό έργο και την πολιτική δράση του κορυφαίου μουσικοσυνθέτη.

Τριήμερο εθνικό πένθος για τη χώρα

Τριήμερο εθνικό πένθος για τον θάνατο του Μίκη Θεοδωράκη ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση στο υπουργικό συμβούλιο, σημειώνοντας πως «είχαμε ξεχάσει πως ήταν θνητός».

Ο πρωθυπουργός, ξεκίνησε λέγοντας πως η συνεδρίαση του υπουργικού επισκιάζεται από την απώλεια του Μίκη Θεοδωράκη. «Η φωνή του σίγησε και μαζί του σίγησε και ολόκληρος ο Ελληνισμός».
ΤΡΙΗΜΕΡΟ ΕΘΝΙΚΟ ΠΕΝΘΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΜΙΚΗ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ, ΜΕΣΙΣΤΙΕΣ ΣΗΜΑΙΕΣ (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ / EUROKINISSI)
ΤΡΙΗΜΕΡΟ ΕΘΝΙΚΟ ΠΕΝΘΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΜΙΚΗ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ, ΜΕΣΙΣΤΙΕΣ ΣΗΜΑΙΕΣ. Πέμπτη 2 Σεπτεμβρίου 2021 (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ / EUROKINISSI)

Πόσες φορές έχει κηρύξει η Ελλάδα εθνικό πένθος

Η Ελλάδα έχει κηρύξει επίσημα 7 φορές εθνικό πένθος:

  • Τον Μάρτιο του 1994 για τον θάνατο της Μελίνας Μερκούρη
  • Τον Απρίλιο του 1998 για τον θάνατο του Κωνσταντίνου Καραμανλή
  • Το καλοκαίρι του 2007 για τις εκτενείς πυρκαγιές που έπληξαν την χώρα σε πολλά μέρη της, με την Ηλεία να δέχεται την μεγαλύτερη καταστροφή και οι οποίες επέφεραν τον θάνατο τουλάχιστον 63 ανθρώπων
  • Τον Ιανουάριο του 2008 για τον θάνατο του Μακαριστού Αρχιεπίσκοπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Χριστόδουλου της Ορθόδοξης Ανατολικής Εκκλησίας της Ελλάδος
  • Τον Νοέμβριο του 2017 για τις φονικές πλημμύρες της Δυτικής Αττικής που στην κόστισαν την ζωή σε 23 ανθρώπους στην Μάνδρα
  • Τον Ιούλιο του 2018 έπειτα από τις ιδιαίτερα καταστροφικές πυρκαγιές της Αττικής που εκδηλώθηκαν στο Δυτικό και Ανατολικό τμήμα της και επέφεραν την απώλεια δεκάδων ανθρώπων στο δεύτερο με περιοχή με τους περισσότερους θανάτους και πληγέντες το Μάτι.
  • Τον Σεπτέμβριο του 2021 για τον θάνατο του Μίκη Θεοδωράκη.
ΤΡΙΗΜΕΡΟ ΕΘΝΙΚΟ ΠΕΝΘΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΜΙΚΗ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ / ΜΕΣΙΣΤΙΕΣ ΣΗΜΑΙΕΣ (ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/ EUROKINISSI)
Τριήμερο Εθνικό Πένθος για τον θάνατο του Μίκη Θεοδωράκη, μεσίστιες οι σημαίες στα κυβερνητικά κτήρια, Πέμπτη 2 Σεπτεμβρίου 2021 (ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/ EUROKINISSI)

Δηλαδή, σε ένδειξη πένθους, το κράτος αποφασίζει σε ορισμένες περιπτώσεις το κλείσιμο δημοσίων υπηρεσιών ή σχολείων, την ανάρτηση των σημαιών μεσίστια για μία ή περισσότερες ημέρες (στην προκειμένη περίπτωση για τρεις μέρες) καθώς και την αναστολή των δημοσίων εορταστικών εκδηλώσεων. Άλλες συμβολικές κινήσεις περιλαμβάνουν την τήρηση ενός λεπτού σιγής σε συναθροίσεις ή συγκεντρώσεις.

Δήλωση Δημάρχου Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη

«Οικουμενική συγκίνηση έχει προκαλέσει ο θάνατος του σπουδαίου Έλληνα μουσικοσυνθέτη Μίκη Θεοδωράκη. Πλήρης ημερών κι έχοντας φιλαράκο του τον Χάρο (επίλογος του τελευταίου του βιβλίου «Μονόλογοι στο λυκαυγές»), έφυγε αφήνοντας πίσω του μια τεράστια παρακαταθήκη», αναφέρει σε δήλωσή του ο κ. Μπακογιάννης.

«Το έργο του, το αυθεντικό ταλέντο του αλλά και η ίδια του η ζωή αποτελούν για εμάς εφόδια. Ασπίδα μα και συνάμα λόγχη για να συνεχίσουμε προς τα εμπρός. Πνευματικός και λαϊκός. Αγωνιστής και ιδεολόγος. Βασανισμένος και λατρεμένος. Έπασχε από ένα βάθος απύθμενο και φωτεινό. Τα έζησε όλα», συνεχίζει.

Βαθιά συγκινημένος αναφέρει: «Προσπαθώντας να απαντήσω στο μεγαλύτερο υπαρξιακό ερώτημα “γιατί ζούμε”, σκέφτομαι το παράδειγμα του Μίκη. Ζούμε για να δημιουργούμε. Ζούμε για να είμαστε η δράση κι όχι η αντίδραση. Το φως και η γνώση είναι η λευτεριά μας. Μίκη σε ευχαριστούμε για όλα».

«Από σήμερα και για τρεις ημέρες οι σημαίες του Δημαρχιακού Μεγάρου θα κυματίζουν μεσίστιες σε ένδειξη πένθους και για την απότιση φόρου τιμής στον σπουδαίο Μίκη Θεοδωράκη» καταλήγει ο κ. Μπακογιάννης.

Σε τριήμερο λαϊκό προσκύνημα η σορός του

Σε τριήμερο λαϊκό προσκύνημα θα τεθεί η σορός του Μίκη Θεοδωράκη στη Μητρόπολη Αθηνών, από την ερχόμενη Τρίτη έως και την Πέμπτη, σύμφωνα με την ανακοίνωση της οικογένειας.

Σύμφωνα με πληροροφίες στο λαϊκό προσκύνημα θα τηρηθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα υγειονομικής ασφάλειας. Μέχρι στιγμής, ωστόσο δεν έχει ανακοινωθεί ο τόπος που θα ταφεί ο κορυφαίος Έλληνας συνθέτης. Ο ίδιος πάντως είχε εκφράσει την επιθυμία να ταφεί στον Γαλατά Χανίων, όπου βρίσκονται οι τάφοι των γονιών και του πολυαγαπημένου του αδερφού.

Τα διεθνή μέσα αποχαιρετούν τον σπουδαίο Έλληνα

Η είδηση του θανάτου του Μίκη Θεοδωράκη δεν θα μπορούσε φυσικά να αφήσει ασυγκίνητα τα μεγάλα ξένα ΜΜΕ, καθώς η φήμη του εκλιπόντος είχε περάσει τα ελληνικά σύνορα εδώ και πολλές δεκαετίες. Τα μεγαλύτερα ΜΜΕ του πλανήτη κάνουν εκτενείς αναφορές στη ζωή και τη σταδιοδρομία του.

ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ 1
«Ο Μίκης Θεοδωράκης, Έλληνας συνθέτης και μαρξιστής επαναστάτης πέθανε στα 96 του» γράφουν οι New York Times.

«Ο Μίκης Θεοδωράκης, Έλληνας συνθέτης και μαρξιστής επαναστάτης πέθανε στα 96 του» γράφουν οι New York Times.

«Διεξήγαγε έναν πόλεμο λέξεων και μουσικής εναντίον μιας στρατιωτικής χούντας που απαγόρευσε το έργο του και τον φυλάκισε κατά τη διάρκεια της κυριαρχίας της στην Ελλάδα, από το 1967 έως το 1974» γράφουν οι New York Times, παραθέτοντας στιγμές από τη ζωή του μεγάλου συνθέτη.

ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ 9

Με τίτλο «ο Έλληνας συνθέτης του Ζορμπά πεθαίνει σε ηλικία 96 ετών», το πρακτορείο ειδήσεων Reuters αναφέρεται συνοπτικά στη ζωή του Μίκη Θεοδωράκη.

Μάλιστα, τον μνημονεύει ως «τον πανύψηλο άνδρα με τα πυκνά κυματιστά μαλλιά που είχε λαχτάρα για μία προοδευτική, δημοκρατική εκδοχή του κομμουνισμού».

Γερμανία: «Η μουσική του θεωρήθηκε παρηγοριά, ειδικά σε ιστορικά δύσκολες εποχές, όπως η στρατιωτική δικτατορία, αλλά και ένδειξη αντίστασης»

To περιοδικό Focus κάνει λόγο για τον θάνατο του δημιουργού της μουσικής για το «Συρτάκι».Το περιοδικό Focus κάνει λόγο για τον θάνατο του δημιουργού της μουσικής για το «Συρτάκι». «Κανένας άλλος δεν κατάφερε να ερμηνεύσει την ελληνική νοοτροπία με τόσο πρωτότυπο τρόπο και να την κάνει γνωστή σε όλον τον κόσμο. Όμως ο Μίκης Θεοδωράκης δεν ήταν απλώς ένας συνθέτης, ένας μουσικός και μαέστρος. Ήταν αντιστασιακός και πολιτικός», σημειώνει το περιοδικό και παραθέτει βιογραφικά στοιχεία του συνθέτη, ενώ τονίζει ότι στην Ελλάδα τα ΜΜΕ σήμερα προβάλλουν ειδικά αφιερώματα.

ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ 3
Ο Μίκης Θεοδωράκης, ο οποίος με τη μουσική για τον Αλέξη Ζορμπά έγραψε κινηματογραφική ιστορία, πέθανε στα 96 του χρόνια» γράφει η εφημερίδα Die Zeit.

Ο Μίκης Θεοδωράκης, ο οποίος με τη μουσική για τον Αλέξη Ζορμπά έγραψε κινηματογραφική ιστορία, πέθανε στα 96 του χρόνια» γράφει η εφημερίδα Die Zeit.«Συγκαταλέγεται στους μεγαλύτερους συνθέτες της Ελλάδας. Ο Μίκης Θεοδωράκης, ο οποίος με τη μουσική για τον Αλέξη Ζορμπά έγραψε κινηματογραφική ιστορία, πέθανε στα 96 του χρόνια» γράφει η εφημερίδα Die Zeit και αναφέρεται στο στάτους “ήρωα” που απολάμβανε ο Θεοδωράκης στην Ελλάδα.

«Για πολλούς Έλληνες ο Μίκης Θεοδωράκης ήταν μέχρι και σήμερα η φωνή του λαού. Η μουσική του θεωρήθηκε παρηγοριά, ειδικά σε ιστορικά δύσκολες εποχές, όπως η στρατιωτική δικτατορία, αλλά και ένδειξη αντίστασης», προσθέτει η εφημερίδα.

Στην είδηση του θανάτου του Έλληνα συνθέτη αναφέρθηκε και το πρώτο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD, με την επισήμανση της πολιτικής δράσης του Μίκη Θεοδωράκη ειδικά στην προσπάθεια βελτίωσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Iταλία: «Ήταν σύμβολο του ελληνικού πολιτισμού»

ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ 4
«Ο πιο γνωστός έλληνας συνθέτης κάθε εποχής» σημειώνει το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων Ansa.

«Ο πιο γνωστός έλληνας συνθέτης κάθε εποχής, πέθανε σε νοσοκομείο της Αθήνας, σε ηλικία 96 ετών, μετά από μια μακρά ζωή, γεμάτη τιμές, πόνο, συνυφασμένη με ορισμένα από τα τραγικότερα γεγονότα του περασμένου αιώνα», γράφει το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων Ansa.

ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ 5
«O Μίκης Θεοδωράκης ήταν σύμβολο του ελληνικού πολιτισμού» αναφέρει η ιταλική La Stampa.

Η εφημερίδα La Stampa, στην ηλεκτρονική της έκδοση αναφέρει ότι «ο Μίκης Θεοδωράκης ήταν σύμβολο του ελληνικού πολιτισμού» και «αφιέρωσε την ζωή του στην μουσική και στην πολιτική».

Ρωσία: Το συρτάκι έγινε η πιο αναγνωρίσιμη ελληνική μουσική στον κόσμο

ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ 6
Το ρωσικό πρακτορείο Ria Novosti μετέδωσε πως έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 96 ετών ο διάσημος Έλληνας συνθέτης, ο οποίος άφησε πίσω του μια ανεκτίμητη κληρονομιά.

Το ρωσικό πρακτορείο Ria Novosti μετέδωσε πως έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 96 ετών ο διάσημος Έλληνας συνθέτης, ο οποίος άφησε πίσω του μια ανεκτίμητη κληρονομιά. Μεταξύ των έργων του, το ρωσικό πρακτορείο αναφέρεται στο «Συρτάκι» από την ταινία «Ο Ζορμπάς», που του έφερε παγκόσμια φήμη και είναι η πιο αναγνωρίσιμη ελληνική μουσική στον κόσμο.

Ισπανία: «Ήταν ο πιο λαμπρός συνθέτης της Ελλάδας»

ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ 7
«Ήταν ο πιο λαμπρός συνθέτης της Ελλάδας» γράφει η ισπανική El Pais.

«Ήταν ο πιο λαμπρός συνθέτης της Ελλάδας. Έγραψε συμφωνίες, όπερες, έργα μπαλέτου, μουσική για το θέατρο, αλλά και εμβατήρια διαμαρτυρίας. Δημιούργησε εκατοντάδες κομμάτια κλασικά και λαϊκά, ορισμένα από τα οποία τα συνέθεσε στη φυλακή. Εκείνο όμως που του χάρισε τη μεγαλύτερη δημοφιλία παγκοσμίως ήταν η μουσική που συνέθεσε για ταινίες. Πέρα από τον Αλέξη Ζορμπά, έγραψε τα σάουντρακ για το Ζ (1969) του Κώστα Γαβρά, και το Σέρπικο (1973), το θρίλερ με τον Αλ Πατσίνο» γράφει η ισπανική El Pais.

Αυστρία: «Στην πατρίδα του, τον Μίκη Θεοδωράκη τιμούσαν ως εθνικό ήρωα»

ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ 8
«Στην πατρίδα του, τον Μίκη Θεοδωράκη τον τιμούσαν ως εθνικό ήρωα», υπογραμμίζεται στο πρωτοσέλιδο τηλεγράφημα του Αυστριακού Πρακτορείου Ειδήσεων.

Την απώλεια του κορυφαίου Έλληνα μουσικοσυνθέτη Μίκη Θεοδωράκη έχει ως πρώτη είδηση στην κορυφή της ιστοσελίδας του το Αυστριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΑ), ενώ η δημόσια Αυστριακή Ραδιοφωνία, παρουσίασε αφιέρωμα στον μεγάλο Μίκη Θεοδωράκη, τονίζοντας τους μεγάλους αγώνες του, την αντίστασή του κατά της χούντας των συνταγματαρχών, τον ρόλο του στην πολιτική, αλλά και το τεράστιο μουσικό έργο του.

«Στην πατρίδα του, τον Μίκη Θεοδωράκη τιμούσαν ως εθνικό ήρωα, μετά την είδηση του θανάτου του, ραδιοφωνικοί και τηλεοπτικοί σταθμοί στην Ελλάδα διέκοψαν τα προγράμματά τους για να παίξουν τη μουσική του συνθέτη και να τον τιμήσουν», υπογραμμίζει το Αυστριακό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ο χορός του Ζορμπά: Το αναλλοίωτο στο χρόνο συρτάκι

Από τις πρώτες κιόλας νότες θυμίζει Ελλάδα, θυμίζει πατρίδα. Ένα τραγούδι ανεξίτηλο στο χρόνο και χαραγμένο στην ιστορία της χώρας μας. Ο χορός του Ζορμπά, το μοναδικό συρτάκι, που έγραψε ο Μίκης Θεοδωράκης και περιλήφθηκε στο άλμπουμ «Zorba the Greek», ήταν και το soundtrack της ταινίας «Αλέξης Ζορμπάς».

Με την κυκλοφορία της ταινίας το κομμάτι έγινε γνωστό σε όλο τον κόσμο, ενώ διάφοροι μουσικοί από όλες τις χώρες και από όλα τα είδη της μουσικής το διασκεύασαν χαρίζοντάς του από μια θέση σε πολλά μουσικά charts παγκοσμίως. Ο χορός είναι γνωστός και σαν «Zorba the Greek Dance Syrtaki».

Πρόκειται για ένα από τα δημοφιλέστερα κομμάτια του Έλληνα συνθέτη και έχει συμπεριληφθεί σε πολλούς compilation δίσκους του.

Ακόμη και σήμερα, 56 χρόνια μετά την πρώτη φορά που ακούστηκε αυτή, οι περισσότεροι άνθρωποι σε κάθε γωνιά του κόσμου που ακούγοντας τις δύο πρώτες νότες του «Ζορμπά», μυρίζουν Ελλάδα, βλέπουν τα γαλανόλευκα χρώματα και ακούν τον σπουδαίο Έλληνα, Μίκη Θεοδωράκη.

Διαφήμιση