Αρχική Ειδήσεις Οικουμενικός Πατριάρχης: Θυρανοίξια στον ιερό ναό του Αγίου Νικολάου στο «Σημείο Μηδέν»

Οικουμενικός Πατριάρχης: Θυρανοίξια στον ιερό ναό του Αγίου Νικολάου στο «Σημείο Μηδέν»

0
θυρανοίξια Αγ ΝικόλαοςΝΥ
Διαφήμιση

Συνταξη: ecozen.gr

Tα Θυρανοίξια στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου, στο Σημείο Μηδέν στη Νέα Υόρκη τελέστηκαν σήμερα με την ευλογία του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου. Είκοσι και πλέον χρόνια μετά την πολύνεκρη τρομοκρατική επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, που κατέστρεψε την αρχική εκκλησία.

«Φέρνουμε την πατριαρχική μας ευλογία σε αυτά τα θυρανοίξια που σηματοδοτούν την αντίστροφη μέτρηση για τη στιγμή που το προσκύνημα θα είναι ανοικτό για όλους τους ανθρώπους», ανέφερε ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, ο οποίος συγκίνησε άπαντες με τις αναφορές του στο παρόν, το παρελθόν και το μέλλον, σχετικά με τον ρόλο και τη διαχρονική σημασία του εθνικού προσκυνήματος του Αγίου Νικολάου.

Με την προσέλευση να είναι μαζική αλλά ταυτοχρόνως και ελεγχόμενη, καθώς δεν προκλήθηκαν προβλήματα συνωστισμού, οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να δουν την ιστορική εκκλησία να ανοίγει συμβολικά τις πύλες της, αναμένοντας την πλήρη λειτουργία της τον προσεχή Ιούλιο. Σε μια συγκινητική στιγμή, μετά το πέρας του τελετουργικού, οι πύλες άνοιξαν και ο Οικουμενικός Πατριάρχης, με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Ελπιδοφόρο, τον π. Αλέξανδρο Καρλούτσο, ιεράρχες και επίσημους, εισήλθαν στον υπό ανακατασκευή Ιερό Ναό, όπως προβλέπει η τελετή των θυρανοιξίων.

θυρανοίξια Αγ ΝικόλαοςΝΥ.png
ΟΙ Εικόνα: «Ε.Κ.»/Χριστόδουλος Αθανασάτος

«Ο Παναγιώτατος, ως ο παγκόσμιος ηγέτης της Ορθοδοξίας, μας φέρνει το δώρο του Αγίου Νικολάου καθαυτό. Τα λείψανα του Αγίου Νικολάου, η χείρα του, είναι εδώ, μπροστά μας. Αυτή η μέρα θα μνημονεύεται για πολύ καιρό ως η εκπλήρωση μιας αποστολής που ξεπερνάει πολύ τα όρια της ενορίας του Αγίου Νικολάου, της Αρχιεπισκοπής και ακόμη και του αμερικανικού κράτους. Είναι η αρχή μιας διακονίας και μιας αποστολής σε ολόκληρη την Οικουμένη, σηματοδοτώντας μια νέα εποχή της Ορθοδοξίας σε αυτό το ημισφαίριο και ολόκληρο τον κόσμο», ανέφερε, από την πλευρά του, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος, που είχε θέσει ως προτεραιότητα την ολοκλήρωση της ανοικοδόμησης του Αγίου Νικολάου.

Παρόντες ήταν, μεταξύ άλλων, ο Αμερικανός πρώην ΥΠΕΞ, Μάικ Πομπέο, ο ΥΦΥΠΕΞ Ανδρέας Κατσανιώτης, η πρέσβης της Ελλάδας στην Ουάσιγκτον, Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, Δρ Κωνσταντίνος Κούτρας, ο Αρχιεπίσκοπος πρώην Αμερικής κ. Δημήτριος, ο Σύμβουλος Εκδοσης του «Εθνικού Κήρυκα», Αντώνης Η. Διαματάρης, επιχειρηματίες και άλλα στελέχη της ελληνοαμερικανικής κοινότητας.

Αναφορές του Οικουμενικού Πατριάρχη

Η ομιλία του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου εστίασε όχι μόνο στα Θυρανοίξια του Αγίου Νικολάου, αλλά και στον μακρύ δρόμο που είχε να διανύσει η Ελληνορθόδοξη Εκκλησία μέχρι να φτάσει σε αυτό το σημείο. Θυμήθηκε τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου. Μνημόνευσε τους ήρωες και τις ηρωίδες που ρίσκαραν ή έχασαν την ζωή τους προσπαθώντας να σώσουν συνανθρώπους τους και ευχαρίστησε όλους όσοι πρωτοστάτησαν στην προσπάθεια ανοικοδόμησης του Αγίου Νικολάου.

θυρανοίξια Αγ ΝικόλαοςΝΥ 1.
Εικόνα: «Ε.Κ.»/Ζαφείρης Χαϊτίδης

«Αγαπητοί παρόντες, ζούμε σήμερα μια ιστορική μέρα ως Εκκλησία και Ομογένεια των ΗΠΑ, τελώντας τα θυρανοίξια του Ιερού Ναού Εθνικού Προσκυνήματος του Αγίου Νικολάου. Συγχαίρουμε και ευχαριστούμε όλους εκείνους που συνέβαλαν για να γίνει πραγματικότητα και να μετατραπούν τα έργα του σκότους σε έργα ελπίδας και προοπτικής», τόνισε, μεταξύ άλλων.

Παράλληλα, ο κ.κ. Βαρθολομαίος χαρακτήρισε ως μια «νίκη» απέναντι στο σκότος την ανοικοδόμηση του Αγίου Νικολάου, παραθέτοντας τον συμβολικό χαρακτήρα της τοποθέτησης του Τιμίου Σταυρού, πριν από λίγους μήνες.

«Η τοποθέτηση του Τιμίου Σταύρου είναι σύμβολο νίκης, της νίκης του λαού. Η θρασύδειλη επίθεση δεν πέτυχε τον σκοπό της. Από τις πρώτες στιγμές της καταστροφής γενναίοι άνδρες και γυναίκες ρίσκαραν ή θυσίασαν την ζωή τους, γιατί ήξεραν ότι η αγάπη είναι σημαντικότερη από το μίσος, η ίδια αγάπη που έφερε τον Χριστό μας στον Σταυρό. Σήμερα ο Σταύρος του Κυρίου μας θυμίζει ότι μέσα από τον θάνατο νίκησε τον θάνατο. Η ανάσταση της εκκλησίας του Αγίου Νικολάου ως ένα Προσκύνημα είναι η επιβεβαίωση της ελπίδας μας για Ανάσταση», ανέφερε ο Οικουμενικός Πατριάρχης, ο οποίος δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει όλους όσοι συνεισέφεραν με τον τρόπο τους στην πολύπλοκη διαδικασία ανοικοδόμησης του Αγίου Νικολάου.

«Ευχαριστούμε τους ‘Φίλους του Αγίου Νικολάου’ που ήρθαν κοντά με τον Αρχιεπίσκοπο Ελπιδοφόρο και τον π. Αλέξανδρο Καρλούτσο, για να κάνουν εφικτή την ανάσταση του Αγίου Νικολάου. Ευχαριστούμε τους πρώην κυβερνήτες Πατάκι και Κουόμο, όπως επίσης και τους φίλους μας από την Λιμενική Αρχή Νέας Υόρκης και Νέας Ιερσέης, που άνοιξαν τον δρόμο για αυτό που γιορτάζουμε σήμερα. Ευχαριστώ και όλους όσοι συνεισέφεραν με προσευχή, νηστεία και δωρεές -είτε μικρές είτε μεγάλες- για να κάνουν τον Άγιο Νικόλαο πραγματικότητα. Ας ελπίσουμε ο Άγιος Νικόλαος να στείλει το φως του Χριστού σε αυτή την πόλη, σε όλο τον κόσμο», κατέληξε ο κ.κ. Βαρθολομαίος.

Τέλος, ο Οικουμενικός Πατριάρχης χειροθέτησε σε πρωτοπρεσβύτερο του Οικουμενικού Θρόνου τον π. Ανδρέα Βυθούλκα, ο οποίος θα αναλάβει καθήκοντα προϊσταμενίας στον Άγιο Νικόλαο. Μέχρι τώρα υπηρέτησε ως πρωτοσύγκελος της Αρχιεπισκοπής Αμερικής.

Βραβείο ανθρώπινη αξιοπρέπειας

To βραβείο ανθρώπινης αξιοπρέπειας απένειμαν στον προκαθήμενο της Ορθοδοξίας μέλη της αμερικανο-εβραΪκής επιτροπής για την συνεισφορά του στον διαθρησκειακό διάλογο και τις πρωτοβουλίες του για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

brabeio
Εικόνα: Ε.Κ./Ζαφείρης Χαϊτίδης

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολαίος είπε ότι σε αυτό το βραβείο αποτυπώνονται όλα όσα πρεσβεύει η μητέρα εκκλησία. Διάλογος, συμφιλίωση και συνεχής μάχη κατά του μίσους, του αντισημιτισμού και της θρησκευτικής μισαλλοδοξίας.

ecozen,gr με πληροφορίες από Εθνικό Κήρυκα και ΑΠΕ

Διαφήμιση