Αρχική Περιβάλλον COP26: Συμφωνία για μείωση στις εκπομπές μεθανίου από περίπου 100 χώρες

COP26: Συμφωνία για μείωση στις εκπομπές μεθανίου από περίπου 100 χώρες

0
Biden
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Η δέσμευση για μείωση του μεθανίου, ενός από τα πιο επιβαρυντικά αέρια στο φαινόμενο του θερμοκηπίου, από περίπου 100 χώρες, θα μπορούσε να αποτελέσει μια από τις επιτυχίες του ΟΗΕ για το κλίμα. ΗΠΑ και ΕΕ εργάστηκαν σκληρά τους τελευταίους μήνες για αυτή τη δέσμευση.

Ο πρόεδρος Μπάιντεν παρουσίασε μία πολυεθνική συμφωνία για  έλεγχο του μεθανίου, το οποίο θεωρείται ως ο πιο ισχυρός τρόπος για την καταπολέμηση της κλιματικής κρίσης, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα.

Πρόκειται για μια συμμαχία περίπου 90 χωρών, μεταξύ των οποίων οι ΗΠΑ και οι χώρες της Ε.Ε., συμπεριλαμβανομένης για πρώτη φορά της Βραζιλίας. Ο Μπάιντεν όρισε την Τρίτη τα νέα ρυθμιστικά μέτρα για τον περιορισμό των παγκόσμιων εκπομπών μεθανίου κατά 30% από τα επίπεδα του 2020 μέχρι το τέλος της δεκαετίας.

Παγκόσμια Δέσμευση Μεθανίου

Η συμμαχία περιλαμβάνει τα δύο τρίτα της παγκόσμιας οικονομίας και τις μισές από τις 30 μεγαλύτερες χώρες που εκπέμπουν μεθάνιο. Η Κίνα, η Ινδία και η Ρωσία δεν έχουν προσχωρήσει στο σύμφωνο που είναι γνωστό ως Παγκόσμια Δέσμευση Μεθανίου.

Η πρωτοβουλία ανακοινώθηκε για πρώτη φορά τον Σεπτέμβριο από ΗΠΑ και Ε.Ε., σημειώνοντας ότι εργάζονται από κοινού σε αυτό το σχέδιο συμφωνίας, στο οποίο εντάχθηκαν έκτοτε δεκάδες άλλες χώρες, μεταξύ των οποίων ο Καναδάς, η Νότια Κορέα, το Βιετνάμ, η Κολομβία, η Αργεντινή. Οι λεπτομερείς προτάσεις  μπορεί να αποδειχθούν ως μια από τις επιτυχίες της διάσκεψης Cop26 για το κλίμα που πραγματοποιείται στη Γλασκώβη.

“Το μεθάνιο είναι ένα από τα αέρια που μπορούμε να μειώσουμε το ταχύτερο δυνατόν” και η μείωσή του “θα μπορούσε να επιβραδύνει αμέσως την υπερθέρμανση”, υπογράμμισε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, υπενθυμίζοντας ότι το αέριο αυτό ευθύνεται για το “σχεδόν 30%” της υπερθέρμανσης του πλανήτη από την εποχή της βιομηχανικής επανάστασης.

“Το μεθάνιο είναι ένα από τα πιο ισχυρά αέρια του θερμοκηπίου”, πρόσθεσε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν βεβαιώνοντας ότι οι υπογράφοντες αυτές τις δεσμεύσεις αντιπροσωπεύουν το 70% του παγκόσμιου ΑΕΠ.

Οι επιπτώσεις μεθανίου στο φαινόμενο θερμοκηπίου

Το μεθάνιο (CH4) που εκπέμπεται από τη γεωργία και την κτηνοτροφία, τα ορυκτά καύσιμα και τα απόβλητα, είναι το δεύτερο αέριο του θερμοκηπίου που συνδέεται με την ανθρωπινή δραστηριότητα μετά το διοξείδιο του άνθρακα (CO2). Παρότι οι άνθρωποι μιλούν λιγότερο γι αυτό, η επίδρασή του στην υπερθέρμανση είναι κατά σχεδόν 29 φορές μεγαλύτερη ανά κιλό από εκείνη του CO2 σε έναν ορίζοντα 100 ετών και σχεδόν 82 φορές σε μια περίοδο 20 ετών.

Η μείωση των εκπομπών συνιστά λοιπόν μια “σημαντική ευκαιρία” να επιβραδύνουμε την υπερθέρμανση “βραχυπρόθεσμα” και να “βοηθήσουμε να γεφυρωθεί το χάσμα μεταξύ των υφιστάμενων τροχιών και αυτών που είναι συμβατές με μια υπερθέρμανση κατά +1,5 βαθμό Κελσίου ή 2 βαθμούς Κελσίου, υπογράμμισε την περασμένη εβδομάδα το Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών για το Περιβάλλον (PNUE) σε σχέση με τις εκπομπές.

Στοχευμένα μέτρα

Με “στοχευμένα τεχνικά μέτρα που ήδη είναι διαθέσιμα”, αυτές οι εκπομπές μπορεί να μειωθούν κατά 30% έως το 2030, εκ των οποίων το 20% με χαμηλό κόστος, σύμφωνα με την έκθεση. Και ένα επιπλέον 15% θα μπορούσε να προέλθει από άλλα μέτρα όπως η μετάβαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και οι διατροφικές αλλαγές.

Συνολικά, μια τέτοια μείωση κατά 45% του μεθανίου που προέρχεται από την ανθρώπινη δραστηριότητα κατά τη διάρκεια της δεκαετίας αυτής θα επιτρέψει να διατηρηθεί η υπερθέρμανση κάτω από τους +2 βαθμούς Κελσίου, όπως αναφέρεται στη συμφωνία του Παρισιού, σύμφωνα με άλλη έκθεση του PNUE και του Συνασπισμού για το κλίμα και την ποιότητα του αέρα (CCAC).

Από μόνο του, αυτό το μέτρο θα επιτρέψει να αποφευχθεί μια υπερθέρμανση του πλανήτη κατά σχεδόν 0,3°C έως τη δεκαετία του 2040, σύμφωνα με το κείμενο.

Διαφήμιση