Αρχική Αφιερώματα Γιουτζίν Πόλει: Ο…πατέρας του Ζάπινγκ γεννήθηκε σαν σήμερα πριν 106 χρόνια

Γιουτζίν Πόλει: Ο…πατέρας του Ζάπινγκ γεννήθηκε σαν σήμερα πριν 106 χρόνια

0
Γιουτζίν Πόλει - Τηλεκοντρόλ
Εικόνα: telegraph.co.uk
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Σαν σήμερα, 29 Νοεμβρίου του 1915, γεννήθηκε ο Αμερικανός μηχανικός Γιουτζίν Πόλει, εφευρέτης του ασύρματου τηλεχειριστηρίου της τηλεόρασης, ο άνθρωπος που χωρίς να το φαντάζεται άλλαξε τον τρόπο που βλέπουμε τηλεόραση και χαρακτηρίστηκε “Τσάρος του Ζάπινγκ” ενώ το παρατσούκλι του ήταν Zapper

Μάλιστα στην τεχνική του στηρίχτηκαν  στην πορεία των χρόνων και τα τηλεχειριστήρια όλων των συσκευών (κλιματιστικά, συστήματα ήχου και εικόνας, ανεμιστήρες, παιχνίδια κλπ)

Ο ίδιος δεν έμεινε στην ιστορία μόνο για την εφεύρεσή του αλλά για το θόρυβο που ξέσπασε όταν συνεργάτης του, ο Ρόμπερτ Άντλερ, ένα χρόνο μετά τη δική του εφεύρεση, παρουσίασε μια αντίστοιχη συσκευή διεκδικώντας την πατρότητά της!

Το ακτινοπίστολο

Σε ηλικία 40 ετών, το 1955, και ενώ εργαζόταν στην εταιρεία Zenith Electronics (σήμερα θυγατρική της νοτιοκορεατικής LG) ο Γιουτζίν Πόλει κατασκεύασε το πρώτο  τηλεκοντρόλ. Αν και η συσκευή θύμιζε περισσότερο πιστολάκι για τα μαλλιά, στην πραγματικότητα ήταν ένα ακτινοπίστολο! Για την ακρίβεια χρησιμοποιούσε μια δέσμη φωτός, που  ενεργοποιούσε ένα φωτοκύτταρο πάνω στον δέκτη της τηλεόρασης, το οποίο άλλαζε τα κανάλια.

Zenith - Τηλεκοντρόλ - Γιουτζίν Πόλει
Εικόνα: mixanitouxronou.gr

Το τηλεκοντρόλ θεωρήθηκε μια πολύ πετυχημένη συσκευή, αλλά χαρακτηρίστηκε είδος πολυτελείας, επειδή ήταν πολύ ακριβό προϊόν

Για την ανακάλυψή του αυτή ο Πόλει έλαβε ως ανταμοιβή 1.000 δολάρια, όσο περίπου κόστιζε ένα τηλεχειριστήριο!

Αλλά η ιστορία δεν τελειώνει εδώ!

Ένα χρόνο μετά, ο συνάδελφός του στην ίδια εταιρεία, Ρόμπερτ Άντλερ (1913-2007), παρουσίασε ένα τηλεχειριστήριο με την ονομασία Space Command το οποίο λειτουργούσε με υπερήχους και θεωρήθηκε πιο λειτουργικό, ενώ έφερε εισπράξεις εκατομμυρίων δολαρίων  στα ταμεία της Zenith.

Το γεγονός αυτό έδωσε στον Άντλερ τον τίτλο του…πατέρα του τηλεκοντρόλ προς μεγάλη απογοήτευση του Πόλει. Άλλωστε ο Άντλερ που είχε γεννηθεί στην Αυστρία, διέθετε διδακτορικό στη μηχανική από το Πολυτεχνείο της Βιέννης, σε αντίθεση με τον Πόλει που δεν είχε ολοκληρώσει τις σπουδές του.

Ρόμπερτ Άντλερ - τηλεκοντρόλ
Εικόνα: Ρόμπερτ Άντλερ, mixanitouxronou.gr

 

Η σπουδαιότητα του Πόλει αποδεικνύεται από το γεγονός ότι συνταξιοδοτήθηκε το 1982 μετά από 47 ολόκληρα χρόνια παραμονής στην ίδια εταιρεία (σπάνιο για εργαζόμενο στις ΗΠΑ), έχοντας στην κατοχή του 18 διπλώματα ευρεσιτεχνίας. Στην πορεία των χρόνων ο Πόλει συνεισέφερε στην εξέλιξη ενός τύπου ραδιοφώνου αυτοκινήτου (push-button car radio) και του βιντεοδίσκου (video disk), που αποτέλεσε τον προάγγελο του σημερινού DVD.

Η βράβευση με Emmy

Μάλιστα το 1997, έλαβε το τηλεοπτικό βραβείο Emmy μαζί με τον Ρόμπερτ Άντλερ για την ανακάλυψη του τηλεκοντρόλ και τη συμβολή του στην εξέλιξη της τηλεόρασης. 

Η εταιρεία Zenith στην οποία απευθύνθηκαν οι διοργανωτές των βραβείων Emmy για το ποιος είναι ο εφευρέτης του τηλεκοντρόλ , δεν θέλησε να πάρει θέση και χαρακτήρισε και τους δυο πρώην υπαλλήλους της ως εφευρέτες.

Ωστόσο, η εξέλιξη της τεχνολογίας στην πραγματικότητα δικαίωσε τον Πόλει αφού από τα μέσα της 10ετίας του 80 η λειτουργία του τηλεκοντρόλ βασίζεται στην εκπομπή υπέρυθρων ακτίνων προς τον δέκτη, μια τεχνική  που εφάρμοσε ο ίδιος.

Ο Γιουτζίν Πόλει, πέθανε σε ηλικία 96 ετών, στις 20 Μαΐου 2012, στο προάστιο του Σικάγου Λομπάρντο, στο οποίο είχε διατελέσει για πολλά χρόνια δημοτικός σύμβουλος.

Zenith - Τηλεκοντρόλ - Γιουτζίν Πόλει
Εικόνα: mixanitouxronou.gr
Διαφήμιση