Αρχική Περιβάλλον Cop26: Ο Μπάιντεν προτρέπει σε δράση για την κλιματική αλλαγή με βέλη...

Cop26: Ο Μπάιντεν προτρέπει σε δράση για την κλιματική αλλαγή με βέλη κατά Κίνας

0
Μπάιντεν
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Οι ΗΠΑ θα δώσουν το παράδειγμα” δεσμεύεται ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν απευθυνόμενος σε μια ολιγάνθρωπη αίθουσα στις κρίσιμες συνομιλίες του ΟΗΕ για το κλίμα που ξεκίνησαν σε μια παγωμένη και βροχερή Γλασκώβη.

Προτρέπει σε ενότητα κατά την «αποφασιστική δεκαετία» για τον πλανήτη, όπως σημείωσε και προειδοποίησε ότι η κλιματική κρίση συνιστά «υπαρξιακή απειλή για την ανθρώπινη ύπαρξη όπως την ξέρουμε». Προτρέπει μάλιστα τους παγκόσμιους ηγέτες να ξεκινήσουν μια μετασχηματιστική στροφή προς την καθαρή ενέργεια.

Η διάσκεψη πρέπει να λειτουργήσει ως «ένα ξεκίνημα μιας δεκαετούς φιλοδοξίας και καινοτομίας για τη διατήρηση του κοινού μας μέλλοντος» τόνισε ο Μπάιντεν. “Τα μάτια της ιστορίας είναι στραμμένα πάνω μας. Θα κάνουμε αυτό που χρειάζεται; Ή θα καταδικάσουμε τις μελλοντικές γενιές να υποφέρουν;».

Η κυβέρνηση Μπάιντεν επιχειρεί να εδραιώσει την επιστροφή των ΗΠΑ και το τέλος της “εποχής Τραμπ”.  Υπενθυμίζεται η απόφαση Τραμπ να αποσύρει τις ΗΠΑ από τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα και την απόρριψη εν γένει του θέματος της κλιματικής αλλαγής.

«Θα δείξουμε στον κόσμο ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες όχι μόνο επέστρεψαν στο τραπέζι, αλλά ελπίζουμε ότι θα ηγηθούμε με τη δύναμη του παραδείγματός μας», τόνισε ο Μπάιντεν στην ομιλία του.

Με αιχμές για Κίνα

Στα λόγια βεβαίως όλοι συμφωνούν ότι θα πρέπει να γίνει κάτι. Αλλά όπως διαγράφεται από τις παράπλευρες δηλώσεις στις κρίσιμες αυτές επαφές των ηγετών όλου του κόσμου για το πιο επείγον ζήτημα του πλανήτη δεν λείπουν οι πολιτικές αιχμές και οι πολιτικές αντιπαραθέσεις.

Ο Μπάιντεν είπε ότι πλούσιοι, μεγάλοι ρυπαίνοντες όπως οι ΗΠΑ έχουν «συντριπτική ευθύνη» να βοηθήσουν τις μικρότερες χώρες που αγωνίζονται να αντιμετωπίσουν τις αυξανόμενες πλημμύρες, τις πυρκαγιές και τους καύσωνες που προκαλούνται από την κλιματική αλλαγή.

Άλλωστε πριν από την άφιξή του στη Γλασκώβη, ο Μπάιντεν έβαλε στο στόχαστρο ορισμένους άλλους “μεγάλους’ που δεν έκαναν αρκετά για να αποτρέψουν την παγκόσμια υπερθέρμανση του πλανήτη. Αυτές οι χώρες «δεν είναι μόνο η Ρωσία αλλά και η Κίνα (η οποία) βασικά δεν εμφανίστηκε όσον αφορά στις δεσμεύσεις για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Το βρήκα απογοητευτικό», σημείωσε ο Μπάιντεν. Να σημειωθεί ότι ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ είναι ένας από τους μεγάλους απόντες της συνόδου κορυφής του ΟΗΕ για το κλίμα, η οποία αναμένεται να διαρκέσει δύο εβδομάδες.

Μιλώντας νωρίτερα από το προεδρικό αεροσκάφος, ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν είχε καλέσει επίσης την Κίνα, τη χώρα με τις περισσότερες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου στον κόσμο, να κάνει περισσότερα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

«Κάνουμε ό,τι έχουμε υποσχεθεί στην COP. Το γεγονός ότι η Κίνα δεν το κάνει δεν είναι κάτι για το οποίο μπορούν εύκολα να μας δείξουν με το δάκτυλο», ανάφερε ο Αμερικανός αξιωματούχος.

«Είναι μια μεγάλη χώρα, με πολλούς πόρους και πολλές δυνατότητες, και είναι απολύτως ικανή να ανταποκριθεί στις ευθύνες της και εξαρτάται από αυτήν να το κάνει», επισήμανε ο Τζέικ Σάλιβαν.

“Ο Μπάιντεν με άδεια χέρια”

Ωστόσο ακτιβιστές για το κλίμα, που βρίσκονται συγκεντρωμένοι  έξω από τον χώρο που φιλοξενεί τους περισσότερους από 120 παγκόσμιους ηγέτες στη Γλασκώβη, υποστηρίζουν ότι ο Μπάιντεν δεν τηρεί τα δικά του λόγια. Ο πρόεδρος υποστήριξε μια τεράστια προτεινόμενη νομοθεσία για το κλίμα που θα ήταν η «πιο σημαντική επένδυση για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης που έχει κάνει ποτέ κάθε προηγμένο έθνος», αλλά το νομοσχέδιο παραμένει μετέωρο στο Κογκρέσο.

«Ο Μπάιντεν είναι στη Γλασκώβη με άδεια χέρια, χωρίς τίποτα παρά μόνο λόγια σε χαρτί», δήλωσε ο Varshini Prakash, εκτελεστικός διευθυντής του Sunrise Movement.

Επίσης, ο Μπάιντεν δέχθηκε επίθεση για την απροθυμία της κυβέρνησής του να περιορίσει δραστικά τις γεωτρήσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου στις ΗΠΑ. Η αφήγηση του προέδρου για την «ηγεσία του κλίματος» έρχεται σε αντίθεση με την παραγωγή φυσικού αερίου και πετρελαίου στις ΗΠΑ, λένε ακτιβιστές. Τους πρώτους έξι μήνες της διακυβέρνησης Μπάιντεν, εγκρίθηκαν περίπου 2.500 νέες άδειες πετρελαίου και φυσικού αερίου – αριθμό που η κυβέρνηση Τραμπ χρειάστηκε περίπου ένα χρόνο για να φτάσει.

 

Διαφήμιση