Αρχική Ειδήσεις Αδήλωτα τετραγωνικά: «Δεύτερη ευκαιρία» με κενά στο θέμα των μη ηλεκτροδοτημένων

Αδήλωτα τετραγωνικά: «Δεύτερη ευκαιρία» με κενά στο θέμα των μη ηλεκτροδοτημένων

0
ακίνητα
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι δεν προχώρησαν στην αρχική ρύθμιση των αδήλωτων τετραγωνικών, αλλά και όσοι έχουν διαπιστώσει λάθη και παραλείψεις στα στοιχεία των ακινήτων που έχουν ήδη δηλώσει στους δήμους, έχουν την ευκαιρία να ενταχθούν στη νέα ρύθμιση. Σε αυτήν προβλέπεται επιβολή ενός πέναλτι 20% για το τελευταίο μόνο έτος (2020).

Μη ηλεκτροδοτημένα

Ωστόσο σύμφωνα με τους ιδιοκτήτες η επαναλειτουργία της πλατφόρμας δεν βγάζει από την ομηρία μία κρίσιμη μάζα ιδιοκτητών, καθώς δεν υπάρχει πρόβλεψη για τη δήλωση κενών και μη ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων, όπως είχε συμβεί την προηγούμενη φορά. Οι ιδιοκτήτες αυτών παραμένουν παγιδευμένοι, αδυνατώντας να προχωρήσουν σε κάθε είδους μεταβίβαση του ακινήτου τους και εγγράφοντας φορολογικά  χρέη με υπέρογκες προσαυξήσεις.

Σημειώνεται ότι στα κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα η δήλωση απαλλάσσει τον ιδιοκτήτη από τα δημοτικά τέλη καθαριότητας και φωτισμού μόνον από την ημερομηνία υποβολής της στην υπηρεσία εσόδων, και όχι από την ημέρα διακοπής του ρεύματος.

Τι πρέπει να γνωρίζουν οι ενδιαφερόμενοι για αυτή τη “δεύτερη” ευκαιρία

Οι ενδιαφερόμενοι και θα πρέπει να γνωρίζουν ότι:

  • Οσοι υποβάλουν δηλώσεις και αποκαλύψουν τον πραγματικό αριθμό των τετραγωνικών μέτρων των ακινήτων τους στους δήμους, όπως αυτός είναι ήδη δηλωμένος στο Ε9 της Εφορίας θα απαλλαγούν πλήρως από αναδρομικές χρεώσεις δημοτικών φόρων και δημοτικών τελών, προστίμων και προσαυξήσεων (που φθάνουν μέχρι και το 200%) για χρονικές περιόδους πριν από το 2020.
  •  Η υποβολή της δήλωσης των αδήλωτων τετραγωνικών συνοδεύεται με προσαύξηση 20% στα οφειλόμενα τέλη της περιόδου από την 1η Ιανουαρίου 2020 μέχρι την ημέρα της υποβολής της δήλωσης.
  •  Δεν χρειάζεται να δηλώσουν όλοι οι ιδιοκτήτες την πραγματική επιφάνεια του ακινήτου στο οποίο έχουν δικαιώματα (πλήρης κυριότητα, ψιλή κυριότητα ή επικαρπία). Αρκεί να δηλωθεί από έναν ιδιοκτήτη.
  •  Κάθε δήλωση γίνεται ανά αριθμό παροχής για τα ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα ή ανά ακίνητο σε περίπτωση που δεν είναι ηλεκτροδοτούμενο. Επιλέγοντας ακίνητο με αριθμό παροχής, θα προστεθούν αυτόματα στη δήλωσή και όσα ακίνητα έχετε στον Δήμο με τον ίδιο αριθμό παροχής.
  •  Οικόπεδα εντός σχεδίου και εντός οικισμού δηλώνονται στην πλατφόρμα της ΚΕΔΕ ή στον δήμο καθώς επιβαρύνονται με ΤΑΠ.
  •  Για τα κτίσματα εκτός σχεδίου θα πρέπει να δηλωθεί η πραγματική τους επιφάνεια.
  •  Όσοι ιδιοκτήτες κατέχουν βοηθητικούς χώρους σε πολυκατοικίες, όπως υπόγεια γκαράζ ή αποθήκες που ρευματοδοτούνται από κοινόχρηστα ρολόγια, έχουν τη δυνατότητα να δηλώσουν και τους χώρους αυτούς στην ηλεκτρονική πλατφόρμα ως ηλεκτροδοτούμενους.
  •  Οι πιλοτές δηλώνονται ως ανοιχτά πάρκινγκ, δηλαδή επιφάνεια του ακινήτου αν είναι ιδιωτικές, ενώ δεν δηλώνονται αν είναι κοινόχρηστοι χώροι.
  •  Ο λογαριασμός των αδήλωτων τετραγωνικών μπορεί να εξοφληθεί σε 24 ισόποσες μηνιαίες δόσεις με ελάχιστο όριο μηνιαίας δόσης πλην της τελευταίας δόσης τα 10 ευρώ για φυσικά πρόσωπα και τα 50 ευρώ για τα νομικά πρόσωπα.

Η εφαρμογή αναπτύχθηκε από την ΚΕΔΕ, με τη συνεργασία και την υποστήριξη των υπουργείων Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Εσωτερικών, καθώς και της ΑΑΔΕ, τον ΔΕΔΔΗΕ και τη ΓΓΠΣ.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση της ΚΕΔΕ, την πρώτη περίοδο που τέθηκε σε λειτουργία η συγκεκριμένη πλατφόρμα, περισσότεροι από 2,6 εκατ. πολίτες έκαναν χρήση της δυνατότητας να την χρησιμοποιήσουν και να δηλώσουν 60 εκατ. επιπλέον τετραγωνικά μέτρα.

Όσοι αξιοποίησαν αυτή τη δυνατότητα δηλώνοντας την πραγματική επιφάνεια των ιδιοκτησιών τους, γλύτωσαν από τέλη και πρόστιμα, ύψους περίπου 1,5 δισ. ευρώ, «ενώ με τις δηλώσεις των επιπλέον τετραγωνικών, οι Δήμοι διασφαλίζουν σε ετήσια βάση επιπλέον έσοδα, που θα χρησιμοποιηθούν είτε για να βελτιωθούν οι υπηρεσίες που παρέχουν στους δημότες τους, είτε για να μειωθούν τα δημοτικά τέλη, όπως έχει ήδη γίνει σε πολλούς Δήμους», επισημαίνει η ΚΕΔΕ.

Διαφήμιση