Αρχική COVID-19 UNICEF: 166 εκατομμύρια έφηβοι αντιμετωπίζουν κάποια ψυχική διαταραχή

UNICEF: 166 εκατομμύρια έφηβοι αντιμετωπίζουν κάποια ψυχική διαταραχή

0
depress
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Επιδείνωση στην ψυχική υγεία παιδιών και εφήβων σε όλο τον κόσμο λόγω της επιδημίας covid-19. Είναι το συμπέρασμα της έκθεση The state of the World’s Children 2021 που δημοσίευσε σήμερα η Unicef,  με αφορμή τη διεθνή διάσκεψη για την ψυχική υγεία που διοργανώνεται στο Παρίσι με τίτλο “Mind our Rights, Now!”.

Οι επιπτώσεις τις πανδημίας είναι σημαντικές, όμως δεν πρόκειται παρά για την κορυφή του παγόβουνου. Πριν καν ξεσπάσει (η covid-19) πολλά παιδιά υπέφεραν από προβλήματα ψυχικής υγείας και δεν λάμβαναν την κατάλληλη θεραπεία”, τόνισε η γενική διευθύντρια της Unicef Ενριέτα Φιόρ σε ανακοίνωσή της.

αθτοκτονια

Αυτοκτονία μία από τις βασικές αιτίες θανάτου

Σε παγκόσμιο επίπεδο “ περισσότεροι από ένας έφηβος στους επτά, ηλικίας 10 με 19 ετών, είχε διαγνωστεί με ψυχικά προβλήματα” και “σχεδόν 46.000 έφηβοι αυτοκτονούσαν κάθε χρόνο, γεγονός που καθιστά την αυτοκτονία τη δεύτερη από τις πέντε βασικές αιτίες θανάτου για αυτή την ηλικιακή ομάδα”, σύμφωνα με τη Unicef.

Ουσιαστικά 166 εκατομμύρια έφηβοι ηλικίας 10–19 ετών παγκοσμίως αντιμετωπίζουν κάποια ψυχική διαταραχή. Στην Ευρώπη, ο αριθμός αυτός ανέρχεται σε 9 εκατομμύρια. Πρόκειται για ένα ποσοστό 16,3% των αγοριών και κοριτσιών αυτής της ηλικίας. Το παγκόσμιο ποσοστό για την ίδια ηλικιακή ομάδα είναι 13,2%.

unicef

Υψηλά ποσοστά στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα το ποσοστό που καταγράφεται με στοιχεία του 2019, πριν δηλαδή από το ξέσπασμα της πανδημίας, είναι ακόμα μεγαλύτερο: Το 18% παιδιών και εφήβων 10-19 ετών αντιμετωπίζουν κάποια ψυχική διαταραχή. Συγκεκριμένα, πρόκειται για το 17,4% των αγοριών και το 18,7% των κοριτσιών.

Επιδείνωση λόγω covid-19

H κατάσταση επιδεινώθηκε από την πανδημία covid-19 και τους περιορισμούς που προκάλεσε, αναφέρει η Unicef.Τουλάχιστον ένα παιδί στα επτά παγκοσμίως επηρεάστηκε άμεσα από τα περιοριστικά μέτρα και περισσότερα από 1,6 δισεκατομμύριο παιδιά είδαν να επηρεάζεται αρνητικά η εκπαίδευσή τους”, υπογράμμισε η Unicef.

Η διατάραξη της καθημερινότητας, της εκπαίδευσης, των ψυχαγωγικών δραστηριοτήτων καθώς και οι ανησυχίες που συνδέονται με το οικογενειακό εισόδημα και την υγεία προκάλεσαν σε πολλούς αίσθημα φόβου, οργής και ανησυχίας για το μέλλον”, αναφέρεται στην έκθεση.

Η Unicef ζητεί να γίνουν “ άμεσα επενδύσεις στην ψυχική υγεία των παιδιών και των εφήβων”.

Η ψυχική υγεία αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της σωματικής υγείας (…) Έχουμε υποβαθμίσει για πολύ καιρό, τόσο στις πλούσιες όσο και τις φτωχές χώρες, τη σημασία της και τη σημασία των επαρκών επενδύσεων σε αυτόν τον τομέα” δήλωσε η Φιόρ.

Όπως αναφέρει η έκθεση, “ μόνο περίπου το 2% των εθνικών προϋπολογισμών για την υγεία παγκοσμίως αφιερώνεται στην ψυχική υγεία”.

Παγκόσμια Σύνοδος Κορυφής για την Ψυχική Υγεία

Να σημειωθεί ότι στη Γαλλία φιλοξενείται η Παγκόσμια Σύνοδος Κορυφής για την Ψυχική Υγεία “Mind our Rigths, Now!”, στις 5-6 Οκτωβρίου, με την υποστήριξη του Π.Ο.Υ. Στόχος η κινητοποίηση υπέρ των υπηρεσιών ψυχικής υγείας και της υιοθέτησης κατάλληλων πολιτικών, με βάση:

  • την ανάγκη προστασίας της ψυχικής υγείας, στο πλαίσιο της διαφύλαξης της υγείας του παγκόσμιου πληθυσμού σε συνθήκες πανδημίας και
  • την υιοθέτηση καινοτόμων πρακτικών για την προστασία των δικαιωμάτων των ψυχικά ασθενών.

Την Ελλάδα εκπροσωπεί η Υφυπουργός Υγείας Ζωή Ράπτη.

 

Διαφήμιση