Αρχική Επιστήμη Τρίο επιστημόνων κέρδισε το Νόμπελ Φυσικής για την κλιματική συνεισφορά τους

Τρίο επιστημόνων κέρδισε το Νόμπελ Φυσικής για την κλιματική συνεισφορά τους

0
nobel
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Οι Sykuro Manabe, Klaus Hasselmann και Giorgio Parisi μοιράζονται το βραβείο Νόμπελ Φυσικής για την προώθηση της κλιματικής γνώσης με τις εργασίες τους.

Οι τρεις επιστήμονες κέρδισαν το βραβείο Νόμπελ Φυσικής το 2021 για την πρωτοποριακή συμβολή τους στην κατανόηση των πολύπλοκων φυσικών συστημάτων – συμπεριλαμβανομένου του πώς η ανθρωπότητα επηρεάζει το κλίμα της Γης.

Το μισό βραβείο απονεμήθηκε από κοινού στους Manabe και Hasselmann για τη μοντελοποίηση του κλίματος της Γης, την ποσοτικοποίηση της μεταβλητότητας και την αξιόπιστη πρόβλεψη της παγκόσμιας θέρμανσης. Το άλλο μισό πήγε στο Parisi για την ανακάλυψη της αλληλεπίδρασης της αταξίας και των διακυμάνσεων στα φυσικά συστήματα από ατομικές σε πλανητικές κλίμακες.

Πολύπλοκα συστήματα

Χαρακτηρισμένα από τυχαιότητα και μεταβολές, τα πολύπλοκα συστήματα είναι δύσκολο να κατανοηθούν. Το φετινό όμως βραβείο αναγνώρισε νέες μεθόδους για την περιγραφή τους και την πρόβλεψη της μακροπρόθεσμης συμπεριφοράς τους.

Ο Paul Hardaker, διευθύνων σύμβουλος του Ινστιτούτου Φυσικής , δήλωσε: «Ενώ τα πολύπλοκα συστήματα είναι δύσκολο να αντιμετωπιστούν μαθηματικά, είναι παντού γύρω μας και επηρεάζουν τη ζωή μας με πολλούς διαφορετικούς τρόπους, κυρίως μέσω του τρόπου που επηρεάζουν τη φύση του καιρού μας και το κλίμα.

«Το έργο τους έθεσε τις βάσεις για την κατανόηση του συστήματος της Γης και τον αντίκτυπο των αλληλεπιδράσεών μας με αυτό. Ποτέ αυτό δεν ήταν πιο σημαντικό από αυτό που κάνουμε τώρα για να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις του μεταβαλλόμενου κλίματος και να κινηθούμε προς μια νέα πράσινη οικονομία ».

Κλιματική αλλαγή από Manabe και Hasselmann

Ο Manabe, επικεφαλής μετεωρολόγος στο Πανεπιστήμιο του Princeton, απέδειξε πώς τα αυξημένα επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα μπορούν να οδηγήσουν σε αυξημένες θερμοκρασίες στην επιφάνεια της Γης. Κατά τη δεκαετία του 1960 ηγήθηκε επίσης της ανάπτυξης φυσικών μοντέλων του κλίματος της Γης, θέτοντας τις βάσεις για τα κλιματικά μοντέλα που χρησιμοποιούνται σήμερα.

Περίπου 10 χρόνια αργότερα, ο Hasselmann, καθηγητής στο Ινστιτούτο Μετεωρολογίας Max Planck στο Αμβούργο της Γερμανίας, δημιούργησε ένα ξεχωριστό μοντέλο που συνέδεε τον καιρό και το κλίμα, βοηθώντας στην απάντηση στο ερώτημα γιατί τα κλιματικά μοντέλα μπορούν να είναι αξιόπιστα παρά το γεγονός ότι ο καιρός είναι μεταβλητός και χαώδης.

Ανέπτυξε επίσης μεθόδους για τον εντοπισμό συγκεκριμένων σημάτων που αποτυπώνουν φυσικά φαινόμενα και ανθρώπινες δραστηριότητες στο κλίμα, αποδεικνύοντας ότι οι αυξημένες ατμοσφαιρικές θερμοκρασίες μπορούν να συνδεθούν με τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.

Ο καθηγητής Ralf Toumi, συν-διευθυντής του Ινστιτούτου Grantham στο Imperial College του Λονδίνου, δήλωσε: «Είναι σχεδόν αδύνατο να φανταστεί κανείς ότι θα υπήρχε τόσο διαδεδομένη έκκληση για δράση για την κλιματική αλλαγή χωρίς τη δουλειά πολλών μοντέλων, αλλά ιδιαίτερα των Manabe και Hasselman. “

Πρωτοποριακή εργασία Parisi

Η πρωτοποριακή εργασία του Parisi επικεντρώθηκε στον εντοπισμό κρυφών σχεδίων σε ακατάστατα σύνθετα υλικά που ονομάζονται γυαλιά περιστροφής, καθιστώντας δυνατή την κατανόηση και την περιγραφή πολλών διαφορετικών και φαινομενικά εντελώς τυχαίων υλικών και φαινομένων.

«[Δάμασε] αυτό το περίπλοκο τοπίο χτίζοντας ένα βαθύ φυσικό και μαθηματικό μοντέλο που ήταν τόσο ευρύ που είχε επηρεάσει ένα ευρύ φάσμα πεδίων. Πολύ περισσότερο ​​από τα γυαλιά περιστροφής: από το πώς συσκευάζονται κοκκώδη υλικά, μέχρι τη νευροεπιστήμη, τον τρόπο υπολογισμού των τυχαίων λέιζερ. , και ένα αναδυόμενο φαινόμενο πολύ πέρα ​​από αυτό που οραματίστηκε τη δεκαετία του 1970 όταν ξεκίνησε αυτό το έργο », δήλωσε το μέλος της επιτροπής Νόμπελ John Wettlaufer, καθηγητής γης και πλανητικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο Yale στις ΗΠΑ.

Στα τρία …αλλά για κοινό θέμα

Ο Thors Hans Hansson, πρόεδρος της επιτροπής Νόμπελ φυσικής, δήλωσε: «Αν και το έπαθλο χωρίζεται σε δύο μέρη, υπάρχει το κοινό θέμα που σχετίζεται με το πώς η αταξία και οι διακυμάνσεις μαζί – αν το καταλάβετε σωστά – μπορούν να προκαλέσουν κάτι που μπορούμε να καταλάβουμε και να προβλέψουμε.

«Οι ανακαλύψεις που αναγνωρίζονται φέτος καταδεικνύουν ότι οι γνώσεις μας για το κλίμα στηρίζονται σε μια σταθερή επιστημονική βάση, βασισμένη σε μια αυστηρή ανάλυση των παρατηρήσεων. Οι φετινοί βραβευθέντες συνέβαλαν στο να αποκτήσουμε βαθύτερη εικόνα για τις ιδιότητες και την εξέλιξη των πολύπλοκων φυσικών συστημάτων ».

Αναφερόμενος για τη συγκυρία απονομής του βραβείου ο Parisi τόνισε: “Είναι σαφές ότι για τις μελλοντικές γενιές, πρέπει να δράσουμε τώρα με πολύ γρήγορο τρόπο και όχι με μεγάλη καθυστέρηση “.

Σημειώνεται ότι η Φυσική ήταν ο τομέας των βραβείων που ο Άλφρεντ Νόμπελ ανέφερε πρώτα στη διαθήκη του από το 1895, υπαγορεύοντας ότι ολόκληρη η περιουσία του θα έπρεπε να χρησιμοποιηθεί για την απονομή «βραβείων σε εκείνους που, κατά το προηγούμενο έτος, προσέφεραν το μεγαλύτερο όφελος στην ανθρωπότητα».

Διαφήμιση