Αρχική Ειδήσεις Σύνοδος “Ζωής ή Θανάτου” η σύνοδος G-20 για το κλίμα η στη...

Σύνοδος “Ζωής ή Θανάτου” η σύνοδος G-20 για το κλίμα η στη Ρώμη

0
G20
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Η διπλή καταστροφή της πανδημίας COVID-19 και της κλιματικής αλλαγής θα κυριαρχήσει στην ατζέντα της συνόδου των αρχηγών κρατών των 20 πιο ανεπτυγμένων κρατών, που θα πραγματοποιηθεί αυτό το Σαββατοκύριακο στη Ρώμη.

Στην πρώτη τους συνάντηση δια ζώσης μετά από περισσότερο από δύο χρόνια, θα βρεθούν αντιμέτωποι με την επικείμενη πρόκληση  εξάλειψης της πανδημίας του κορονοϊού – η οποία εξακολουθεί να σκοτώνει πάνω από 7.500 ανθρώπους την ημέρα παγκοσμίως – και ον μακροπρόθεσμο στόχο επιβράδυνσης της αύξησης της θερμοκρασίας του πλανήτη, που, σύμφωνα με τους επιστήμονες, θα μπορούσε τελικά να εξαφανίσει ολόκληρο το ανθρώπινο είδος.

Θέμα ζωή ή θανάτου

“Η παρούσα σύνοδος των G-20 είναι θέμα ζωής ή θανάτου”, αναφέρει η politico. Ωστόσο όπως σημειώνει δεν υπάρχει μεγάλη αισιοδοξία για τα αποτελέσματα καθώς η ανάγκη επιβίωσης που τίθεται επιτακτικά δεν φαίνεται να οδηγεί και σε σαφή συναίνεση. Παρότι τα ζητήματα, όπως σημειώνεται είναι πολύ σημαντικά και ακόμη και η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση που συγκέντρωσε για πρώτη φορά την Ομάδα των 20 το 2008 ωχριά σε σύγκριση.

Αυτό το Σαββατοκύριακο, στο επίκεντρο της συνάντησης των  ηγετών είναι βρίσκεται το στοίχημα επιβίωσης των πολιτών και του πλανήτη.

«Δεν πρόκειται για το ερώτημα «ποιος θα είναι πιο προηγμένος από τους άλλους;» είπε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σε συνέντευξη Τύπου την Πέμπτη για τη σύνοδο κορυφής της G20 και τη διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα που ξεκινά την Κυριακή το βράδυ στη Γλασκώβη της Σκωτίας COP26. «Είναι ζήτημα επιβίωσης της ανθρωπότητας σε αυτόν τον πλανήτη» τόνισε.

Και πρόσθεσε: «Ένα είναι το ερώτημα: “Πώς θα αφήσουμε αυτόν τον κόσμο στα παιδιά μας;” και αν «Θα κάνουμε τώρα τα απαραίτητα βήματα;».

Πανδημία – κλίμα και ενέργεια

Μόλις οι μισοί από τους 7,75 δισεκατομμύρια ανθρώπους στον κόσμο έχουν εμβολιαστεί κατά του COVID-19 με μία μόνο δόση. Την ίδια ώρα οι ηγέτες της G20 βρίσκονται υπό πίεση να ξεκινήσουν αναμνηστικά εμβόλια στις χώρες τους.

Οι επιστήμονες καθιστούν σαφές ότι η αποτυχία επιβράδυνσης της υπερθέρμανσης του πλανήτη θα επιφέρει σοβαρές πυρκαγιές, καταιγίδες και ξηρασίες. Υπάρχει όμως μεγάλη απροθυμία σε πολλές μεγάλες ρυπογόνες χώρες να λάβουν τα επειγόντως αναγκαία, οικονομικά επώδυνα μέτρα για να σώσουν τον πλανήτη.

Ταυτόχρονα οι ηγέτες παλεύουν με μια παγκόσμια άνοδο των τιμών της ενέργειας και διαταραχές στις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού, προσθέτοντας μια νέα αίσθηση χάους στις υπάρχουσες κρίσεις.

Κατά τη διάρκεια της τελευταίας συνόδου κορυφής της G20 στην Οσάκα της Ιαπωνίας τον Ιούνιο του 2019, οι ηγέτες δεσμεύτηκαν να «στηρίξουν την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη, αξιοποιώντας τη δύναμη της τεχνολογικής καινοτομίας …προς όφελος όλων», ενώ προσπαθούν “να δημιουργήσουν έναν βιώσιμο κύκλο ανάπτυξης.”

Το προηγούμενο έτος, στο Μπουένος Άιρες, δεσμεύτηκαν «να οικοδομήσουν συναίνεση για δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη μέσω μιας ατζέντας που θα είναι ανθρωποκεντρική, χωρίς αποκλεισμούς και στραμμένη προς το μέλλον».

Χωρίς Ρωσία και Κίνα

Το προοίμιο του φετινού σχεδίου διακήρυξης της G20 ξεκινά σημειώνοντας ότι «παγκόσμια κρίση υγείας και οικονομικής κρίσης, έχουν επηρεάσει δισεκατομμύρια ζωές» και εκφράζοντας «βαθιά ευγνωμοσύνη στους επαγγελματίες υγείας και φροντίδας, τους εργαζόμενους πρώτης γραμμής, τους διεθνείς οργανισμούς και την επιστημονική κοινότητα για το ανελέητο προσπάθειες για την αντιμετώπιση του COVID-19».

Ωστόσο, οι δύο ηγέτες που αναμφισβήτητα είναι οι πιο κρίσιμοι κρίκοι για την παγκόσμια σταθερότητα —ο Κινέζος Πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ και ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν— δεν θα παραστούν στη σύνοδο κορυφής, εγείροντας σοβαρά ερωτήματα σχετικά με τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του σχήματος της G20 υπό τη Δύση.

Το Πεκίνο και η Μόσχα βρίσκονται ολοένα και περισσότερο σε αντίθεση με τις άλλες οικονομικές και στρατιωτικές δυνάμεις του κόσμου, ειδικά με τις ΗΠΑ και την ΕΕ.

Στο Air Force One καθ’ οδόν προς την Ιταλία, τόνισε την κοινή ηγεσία ΗΠΑ-ΕΕ και πρότεινε ότι η Ρωσία και η Κίνα θα βρεθούν σε μειονεκτική θέση με την επικοινωνία των ηγετών τους μέσω τηλεδιάσκεψης.

«Πραγματικά, εν όψει αυτού του G20, οι ΗΠΑ και η Ευρώπη μαζί βρίσκονται στην πρώτη γραμμή για τα σημαντικά παγκόσμια ζητήματα», είπε ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ, Τζέικ Σάλιβαν. Αναφερόμενος σε μια παγκόσμια δέσμευση για μείωση των εκπομπών μεθανίου, τις δεσμεύσεις για το κλίμα COP26 και μια παγκόσμια συμφωνία για τον καθορισμό ενός ελάχιστου εταιρικού φορολογικού συντελεστή — σημείωνε ότι όλα αυτά τα ζητήματα θα τεθούν στο τραπέζι αυτό το Σαββατοκύριακο.

ecozen.gr με πληροφορίες από Politiko

 

Διαφήμιση