Αρχική Ειδήσεις Συνεχίζεται η τουρκική προκλητικότητα – Πότε ξεκινούν οι διερευνητικές επαφές

Συνεχίζεται η τουρκική προκλητικότητα – Πότε ξεκινούν οι διερευνητικές επαφές

0
ΤΟΥΡΚΙΑ
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Ο 63ος γύρος των διερευνητικών επαφών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας θα λάβει χώρα στην Άγκυρα, στις 6 Οκτωβρίου 2021, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών.

Υπενθυμίζεται πως η τελευταία συνάντηση είχε διεξαχθεί στην Αθήνα, στις 16 Μαρτίου 2021.

Η ανακοίνωση για την επανέναρξη των διερευνητικών συνομιλιών ανάμεσα στη χώρα μας και τη γειτονική Τουρκία φτάνει λίγες ώρες μετά την προκλητική ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας σχετικά με την ελληνογαλλική αμυντική συμφωνία, αλλά και υπερπτήσεις που πραγματοποίησαν τουρκικά αεροσκάφη πάνω από το από Μακρονήσι και Ανθρωποφάγους.

Η ανακοίνωση της Τουρκικής πλευράς

Η Τουρκία κατηγόρησε την Ελλάδα για «μαξιμαλιστικές θέσεις» σε ό,τι αφορά στις θαλάσσιες ζώνες και τον εναέριο χώρο, οι οποίες θέσεις, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας, παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο.

Η ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών:

«Οι μαξιμαλιστικές διεκδικήσεις της Ελλάδας για τη θαλάσσια δικαιοδοσία και τον εναέριο χώρο είναι αντίθετες με το διεθνές δίκαιο. Είναι όνειρο θερινής νυκτός ότι η Ελλάδα μπορεί να μας κάνει να αποδεχτούμε αυτές τις διεκδικήσεις, οι οποίες αμφισβητούνται και από τη διεθνή κοινότητα, διαμορφώνοντας διμερείς στρατιωτικές συμμαχίες εναντίον της Τουρκίας, με τρόπο που βλάπτει τη Συμμαχία του ΝΑΤΟ», τονίζει και συμπληρώνει: «Τέτοιες μάταιες προσπάθειες θα αυξήσουν ακόμη περισσότερο την αποφασιστικότητά μας να προστατεύσουμε τόσο τα δικά μας δικαιώματα όσο και τα δικαιώματα της ΤΔΒΚ στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο. Αντί για συνεργασία, η πολιτική εξοπλισμών, απομόνωσης και αποξένωσης της Τουρκίας από την Ελλάδα είναι μια προβληματική πολιτική που θα βλάψει την ίδια και την ΕΕ, της οποίας είναι μέλος, και θα απειλήσει την περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα», σύμφωνα με το CNN.

Άμεση η απάντηση της ελληνικής πλευράς

Απάντηση στην επίθεση που εξαπέλυσε η Άγκυρα στην Αθήνα έδωσε μέσω του ΣΚΑΙ 100,3 ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.

«Καμία από τις κινήσεις που κάνει η Ελλάδα δεν παρεκκλίνει από αυτά που ορίζει το Διεθνές Δίκαιο  και έχουν συνυπογράψει όλα τα πολιτισμένα κράτη…Άλλος έχει αναθεωρητικές τάσεις εδώ  στη γειτονία μας» δήλωσε χαρακτηριστικά στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, απαντώντας στη σημερινή επιθετική ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικού για τη Συμφωνία Ελλάδας – Γαλλίας.

«Είμαστε συνηθισμένοι σε αυτές τις αντιδράσεις, άλλα δεν παίρνουμε τις αποφάσεις μας με βάση το πώς θα αντιδράσει η Τουρκία» ξεκαθάρισε ο κ. Οικονόμου.

«Η χωρά με υπευθυνότητα και αποφασιστικότητα κάνει ό,τι πρέπει να κάνει» υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Υπό απειλή και η ελληνική κληρονομιά

«Το ζήτημα της Αγίας Σοφίας και της Μονής της Χώρας βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη του συνόλου των επαφών μας», ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, κατά τη διάρκεια χαιρετισμού που απηύθυνε στο 4ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ψηφιοποίησης Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Ο κ. Δένδιας σημείωσε ότι η διαφύλαξη και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς μας έχει βαρύνουσα σημασία για τη χώρα μας, ενώ υπενθύμισε πως «τα μνημεία του ελληνικού πολιτισμού είναι διασπαρμένα σε διάφορες χώρες, στη Μεσόγειο, στη Μέση Ανατολή, αλλά και στα βάθη της Ασίας», σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Δυστυχώς, η κληρονομιά αυτή βρίσκεται υπό συνεχή απειλή», τόνισε και πρόσθεσε: «Κινδυνεύει από ακραία στοιχεία, όπως οι Ταλιμπάν, οι οποίοι δε δίστασαν στο παρελθόν να καταστρέψουν μνημεία της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Και βεβαίως από χώρες όπως η Τουρκία, η οποία καταπατώντας θεμελιώδεις κανόνες της UNESCO μετέτρεψε μνημεία, όπως η Αγία Σοφία και η Μονή της Χώρας, σε τζαμιά».

Διαφήμιση