Αρχική Ειδήσεις Σάμος – Μητσοτάκης: Η δομή της ντροπής κλείνει – Για κοινό σύμφωνο...

Σάμος – Μητσοτάκης: Η δομή της ντροπής κλείνει – Για κοινό σύμφωνο μετανάστευσης καλεί την ΕΕ

0
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΣΤΗ ΝΕΑ ΚΛΕΙΣΤΗ ΕΛΕΓΧΟΜΕΝΗ ΔΟΜΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ ΑΙΤΟΥΝΤΩΝ ΑΣΥΛΟ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΛΙΟ ΚΕΝΤΡΟ ΥΠΟΔΟΧΗΣ ΚΑΙ ΤΑΥΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΣΤΟ ΒΑΘΥ ΣΑΜΟΥ (EUROKINISSI/ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ)
Επίσκεψη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη νέα Κλειστή Ελεγχόμενη Δομή για τη φιλοξενία αιτούντων άσυλο, στη θέση "Ζερβού", και το παλιό Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης, στο Βαθύ Σάμου, Παρασκευή 1 Οκτωβρίου 2021. (EUROKINISSI/ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ)
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Στη Σάμο βρίσκεται σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος επισκέπτεται τη νέα Κλειστή Ελεγχόμενη Δομή για τη φιλοξενία αιτούντων άσυλο, στη θέση «Ζερβού» και το παλιό Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης, στο Βαθύ.

«Είμαστε ανοιχτοί, για να συζητήσουμε και να αξιολογήσουμε όλες τις επιλογές που θα μας προτείνει η τοπική κοινωνία», τόνισε ο πρωθυπουργός, από τη Σάμο, λίγο πριν επισκεφθεί τη νέα Κλειστή Ελεγχόμενη Δομή φιλοξενίας. Επισήμανε, ακόμα, πως θα εξεταστούν προτάσεις για τη δημιουργία χώρων αναψυχής και άθλησης, χώρων εκπαίδευσης ακόμη και για το πού θα στεγαστεί το καινούριο Δημαρχείο.

Η νέα δομή

«Στη συνέχεια θα έχουμε την ευκαιρία να περιηγηθούμε στη νέα δομή, μια δομή σύγχρονη, μια δομή ασφαλή, μια δομή με ελεγχόμενη είσοδο και έξοδο, μια δομή της οποίας ο σκοπός είναι να φιλοξενεί προσωρινά -όπως τόνισε και ο υπουργός- πρόσφυγες και μετανάστες, οι οποίοι θα φθάνουν στη Σάμο έως ότου κριθεί-αξιολογηθεί εάν αυτοί πρέπει να τύχουν καθεστώτος προστασίας. Να πάρουν δηλαδή άσυλο ή σε περίπτωση που δεν πάρουν άσυλο να επιστραφούν βάσει των διεθνών συμφωνιών στις χώρες προέλευσής τους ή στην Τουρκία. Όπως ορίζει εξάλλου η κοινή δήλωση ΕΕ – Τουρκίας του 2016», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΣΤΗ ΝΕΑ ΚΛΕΙΣΤΗ ΕΛΕΓΧΟΜΕΝΗ ΔΟΜΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ ΑΙΤΟΥΝΤΩΝ ΑΣΥΛΟ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΛΙΟ ΚΕΝΤΡΟ ΥΠΟΔΟΧΗΣ ΚΑΙ ΤΑΥΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΣΤΟ ΒΑΘΥ ΣΑΜΟΥ (EUROKINISSI/ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ)
Επίσκεψη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη νέα Κλειστή Ελεγχόμενη Δομή για τη φιλοξενία αιτούντων άσυλο, στη θέση “Ζερβού”, και το παλιό Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης, στο Βαθύ Σάμου, Παρασκευή 1 Οκτωβρίου 2021. (EUROKINISSI/ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ)

«Η δομή σήμερα φιλοξενεί περί τους 300 πρόσφυγες και μετανάστες. Προφανώς, κ. δήμαρχε έχει μεγαλύτερη δυναμικότητα, εκτιμούμε όμως ότι αυτή θα είναι αχρείαστη. Δείτε το ως μία ασφαλιστική δικλείδα στην απευκταία περίπτωση που τα πράγματα χειροτερεύσουν και πάλι έντονα», πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης.

Ο ρόλος της Ευρώπης

Πρόκειται για ένα πρόβλημα «βαθύτατα ευρωπαϊκό» και «η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη δεν πρέπει να εξαντλείται μόνο στη χρηματοδότηση της υπερσύγχρονης δομής που θα επισκεφτούμε στη συνέχεια, αλλά θα πρέπει να καταλήξει σε ένα κοινό σύμφωνο μετανάστευσης και ασύλου το οποίο με δίκαιο τρόπο θα επιμερίζει τις ευθύνες διαχείρισης ενός σύνθετου προβλήματος το οποίο αφορά ολόκληρη την Ευρώπη», τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από τη Σάμο.

Όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός, έχει εξηγήσει στους εταίρους στην ΕΕ αλλά και σε πολλά διεθνή φόρα, ότι το μεταναστευτικό ζήτημα «δεν είναι ένα πρόβλημα ελληνικό, αλλά είναι ένα πρόβλημα βαθύτατα ευρωπαϊκό».

«Και ότι η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη – είπε στη συνέχεια – δεν πρέπει να εξαντλείται μόνο στη χρηματοδότηση της υπερσύγχρονης δομής που θα επισκεφτούμε στη συνέχεια αλλά θα πρέπει να καταλήξει σε ένα κοινό σύμφωνο μετανάστευσης και ασύλου το οποίο με δίκαιο τρόπο θα επιμερίζει τις ευθύνες διαχείρισης ενός σύνθετου προβλήματος το οποίο αφορά ολόκληρη την Ευρώπη συνολικά».

Όπως εξήγησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, «και σε αυτή την κατεύθυνση θα εξακολουθούμε να εργαζόμαστε ώστε να πείσουμε και εκείνες τις ευρωπαϊκές χώρες οι οποίες πιστεύουν ότι το πρόβλημα αυτό δεν τους αφορά, να αλλάξουν στάση και με τον τρόπο τους να συνεισφέρουν σε αυτήν τη μεγάλη, σε αυτή την κοινή ευρωπαϊκή προσπάθεια».

Η δομή της ντροπής

Τέλος, αναφερόμενος στη νέα κλειστή Δομή της Σάμου, ο πρωθυπουργός σημείωσε: «Κλείνω λέγοντας ότι σήμερα είναι μια σημαντική ημέρα για το νησί. Είναι μια ακόμα επιβεβαίωση ότι η κυβέρνηση αυτή τηρεί τις προεκλογικές της δεσμεύσεις. Το είπαμε, το κάναμε. Η δομή της ντροπής κλείνει, η νέα δομή λειτουργεί ήδη, ο χώρος αυτός, αμφιθεατρικός, πανέμορφος χώρος αποδίδεται στην τοπική κοινωνία, όπως ακριβώς είχαμε δεσμευτεί».

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΣΤΗ ΝΕΑ ΚΛΕΙΣΤΗ ΕΛΕΓΧΟΜΕΝΗ ΔΟΜΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ ΑΙΤΟΥΝΤΩΝ ΑΣΥΛΟ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΛΙΟ ΚΕΝΤΡΟ ΥΠΟΔΟΧΗΣ ΚΑΙ ΤΑΥΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΣΤΟ ΒΑΘΥ ΣΑΜΟΥ (EUROKINISSI/ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ)
Επίσκεψη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη νέα Κλειστή Ελεγχόμενη Δομή για τη φιλοξενία αιτούντων άσυλο, στη θέση “Ζερβού”, και το παλιό Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης, στο Βαθύ Σάμου, Παρασκευή 1 Οκτωβρίου 2021. Το στιγμιότυπο από το παλιό Κέντρο Υποδοχής. (EUROKINISSI/ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ)

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαφήμιση