Αρχική Ειδήσεις Στη Βουλή την επομένη εβδομάδα προς κύρωση η ελληνογαλλική συμφωνία

Στη Βουλή την επομένη εβδομάδα προς κύρωση η ελληνογαλλική συμφωνία

0
mitsotakis
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Στη Βουλή προς κύρωση την επόμενη εβδομάδα θα τεθεί η ελληνογαλλική  αμυντική συμφωνία. Αν αυτό είναι εφικτό, τόνισε στη σημερινή του συνάντηση με την ΠτΔ, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης.
Προσβλέπω σε μία διακομματική στήριξη της συμφωνίας, η οποία πιστεύω ότι αποτελεί σημαντική εθνική παρακαταθήκη για τη χώρα, σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Σημείωσε δε, ότι η συμφωνία δίνει τη δυνατότητα στη χώρα να παίξει, πρωταγωνιστικό ρόλο όχι μόνο στις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά συνολικά στη συζήτηση για την ευρωπαϊκή στρατηγική αυτονομία.

Τα τρία βασικά σημεία

Τρία ήταν τα βασικά σημεία της συμφωνίας όπως περιγράφηκαν από τον Κ. Μητσοτάκη:
• Η ισχυρή ρήτρα αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής που υπερβαίνει τις δεσμεύσεις συλλογικής υποστήριξης που υπάρχουν και στο ΝΑΤΟ αλλά και στις Συνθήκες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
• Το γεγονός ότι οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις αποκτούν υπερσύγχρονες φρεγάτες.
• Τέλος ως τρίτη διάσταση  της συμφωνίας επεσήμανε το γεγονός ότι αποτελεί το πρόπλασμα για μια πιο συστηματική συνεργασία ευρωπαϊκών κρατών ώστε να γίνει πράξη το ζητούμενο της ευρωπαϊκής στρατηγικής αυτονομίας σε μία εποχή όπου η Ευρώπη πρέπει επιτέλους να ευθυγραμμίσει την γεωπολιτική της ισχύ με την οικονομική της δύναμη.
Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε επίσης, για ακόμη μια φορά ότι η συμφωνία αυτή δεν μπορεί κατά οποιονδήποτε τρόπο να ερμηνευτεί ως υπονόμευση της θέσης της Ελλάδος στην Ευρωατλαντική Συμμαχία.

Οι ΗΠΑ “ευλογούν” την ελληνογαλλική συμφωνία

Οι Ηνωμένες Πολιτείες «χαιρετίζουν τις συνεχείς επενδύσεις που πραγματοποιεί η Ελλάδα για την αναβάθμιση των αμυντικών της δυνατοτήτων και το γεγονός ότι εκπληρώνει τις νατοϊκές της δεσμεύσεις για τις προβλεπόμενες αμυντικές δαπάνες» σημειώνει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε μια πρώτη αντίδραση για τη συμφωνία του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Εμανουέλ Μακρόν.
Εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών τόνισε “Ενώ δεν έχουμε δει τις λεπτομέρειες της πολυετούς αμυντικής συμφωνίας Ελλάδας και Γαλλίας, σημειώνουμε ότι η μακροχρόνια Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA) ΗΠΑ-Ελλάδας επικαιροποιήθηκε το 2019 προς αμοιβαίο όφελος των δύο εθνών μας και της περιφερειακής ασφάλειας”.

Η ρήτρα αμοιβαίας συνδρομής

Κύκλοι του υπουργείου Εξωτερικών εκτιμούσαν πως η ρήτρα αμοιβαίας συνδρομής αποτελεί το σημαντικότερο σημείο της συμφωνίας. Περιλαμβάνει και την χρήση στρατιωτικών μέσων (ένοπλης βίας), σύμφωνα με το άρθρο 51 του Χάρτη του ΟΗΕ, το οποίο αναφέρεται στο δικαίωμα στην αυτοάμυνα. Σε περίπτωση ένοπλης επίθεσης εναντίον της επικράτειας ενός εκ των δύο συμβαλλομένων μερών, υπάρχει η βούληση της άλλης πλευράς να συνδράμει την πληττόμενη.

Σημειώνεται ότι πρόκειται για την πρώτη φορά που τέτοια ρήτρα περιέχεται σε διμερή συμφωνία της Ελλάδας με Ευρωπαίο εταίρο ή σύμμαχο στο ΝΑΤΟ και βεβαίως δημιουργεί νέο περιβάλλον όσον αφορά την προστασία της εδαφικής ακεραιότητας και της κυριαρχίας της χώρας μας.

Αντίστοιχη ρήτρα υπάρχει στην συμφωνία που υπέγραψε πριν από περίπου ένα χρόνο ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας με τον ομόλογό του των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων Σεΐχη Abdullah bin Zayed Al Nahyan.

Επίθεση εναντίον επικράτειας

Υπογραμμίζεται επίσης ότι η εν λόγω ρήτρα μπορεί να ενεργοποιηθεί εάν τα δύο μέρη διαπιστώσουν ότι υπάρχει ένοπλη επίθεση εναντίον της επικράτειας ενός από αυτά και άρα δεν υπόκειται στους περιορισμούς που επιβάλει η συνθήκη της Ουάσιγκτον (ΝΑΤΟ) και η συνθήκη της Λισσαβώνας (ΕΕ).

Επίσης, σημειώνεται ότι, σε αντίθεση με το άρθρο 5 της συνθήκης της Ουάσιγκτον, το άρθρο 2 της συμφωνίας αφορά επίθεση εναντίον της επικράτειας μίας εκ των δύο χωρών, χωρίς γεωγραφικούς περιορισμούς, αλλά δεν αφορά στρατιωτικές δυνάμεις που έχουν αναπτυχθεί εκτός επικράτειας.

Η εν λόγω συμφωνία βρισκόταν σε προχωρημένο στάδιο εδώ και αρκετούς μήνες, αλλά δεν είχε ολοκληρωθεί για λόγους που δεν είναι άμεσα συνυφασμένοι με το κείμενο της.

Συνεργασία στην εξωτερική πολιτική

Η συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και της Γαλλίας περιέχει, πέρα από την στρατηγική συνεργασία και την στρατιωτική συνεργασία ειδικό κεφάλαιο για την στενή συνεργασία στην εξωτερική πολιτική. Προβλέπονται τακτικές επαφές μεταξύ των Υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών, αλλά και τον συντονισμό εν γένει μεταξύ των δύο Υπουργείων τόσο σε διμερή όσο και σε πολυμερή πλαίσια (ΕΕ, ΝΑΤΟ, ΟΗΕ).

Τέλος, γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στην επιδίωξη ενίσχυσης του ρόλου της Ευρώπης στον κόσμο. Η επιδίωξη αυτή θα γίνει, λαμβάνοντας πάντα υπόψη τις στρατηγικές σχέσεις με άλλους συμμάχους της Ελλάδας, αρχής γενομένης από τις ΗΠΑ. Στο πλαίσιο αυτό, υπογραμμίζεται ότι ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας είχε ενημερώσει έγκαιρα την αμερικανική πλευρά για την επικείμενη υπογραφή της συμφωνίας αυτής.

Διαφήμιση