Αρχική Καταστροφές Ηφαίστειο Λα Πάλμα: Η λάβα έφθασε θάλασσα και καταβρόχθισε το “σπίτι θαύμα”

Ηφαίστειο Λα Πάλμα: Η λάβα έφθασε θάλασσα και καταβρόχθισε το “σπίτι θαύμα”

0
toby elliott TbEqd GNC5w unsplash
Εικόνα: UNSPLASH/toby elliott
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Πριν λίγες ώρες έγινε γνωστό ότι η λάβα κατέστρεψε το “σπίτι θαύμα” στη Λα Πάλμα. Είναι από αυτές τις τραγικές στιγμές που τα “σύμβολα” λαμβάνουν άλλη σημασία. Ένα μικρό σπίτι ενός ζευγαριού Δανών είχε παραμείνει ανέπαφο μέχρι σήμερα από τη λάβα που είχε καταστρέψει εκατοντάδες σπίτια γύρω τους.

Οι κάτοικοι του νησιού το είχαν χαρακτηρίσει ως “σπίτι θαύμα” που ενσάρκωνε την ελπίδα για το αύριο και για τη ζωή που θα ξεκινούσε.

Η λάβα έχει ισοπεδώσει εκατοντάδες σπίτια και έχει αναγκάσει την εκκένωση περισσότερων από 6.000 ανθρώπων από τότε που άρχισε να χύνεται από το ηφαίστειο στις 19 Σεπτεμβρίου.

Η λάβα έφτασε στον Ατλαντικό

Το βράδυ της Τρίτης η λάβα έφτασε στον Ατλαντικό Ωκεανό , στη δυτική ακτή του νησιού, προκαλώντας φόβους για εκρήξεις και απελευθέρωση τοξικών αερίων.

Η εξέλιξη ανακοινώθηκε λίγο μετά τις 23:00 (τοπική ώρα· 01:00 ώρα Ελλάδας) από το Ινστιτούτο Ηφαιστειολογίας των Καναρίων (INVOLCAN). «Η ροή της λάβας έφθασε στη θάλασσα στην Πλάγια Νουέβα», διευκρίνισε το INVOLCAN μέσω Twitter.

Πλάνα που μεταδόθηκαν από περιφερειακό τηλεοπτικό δίκτυο στα Κανάρια νησιά, ισπανικό αρχιπέλαγος στα ανοικτά των βορειοδυτικών ακτών της Αφρικής, εικονίζουν την πυρακτωμένη λάβα να μπαίνει στο νερό, καθώς υψώνεται μεγάλη ποσότητα ατμού.

Το ηφαίστειο Κούμπρε Βιέχα εισήλθε σε φάση εκρηκτικής δραστηριότητας τη 19η Σεπτεμβρίου.

Φόβοι για τα τοξικά αέρια

Το σμίξιμο της λάβας, λιωμένων βράχων και άλλων υλικών με θερμοκρασία 1.000 και πλέον βαθμών Κελσίου, με το νερό της θάλασσας, που έχει θερμοκρασία 20-25 ° Κελσίου, εγείρει ανησυχία. Πιθανόν θα σημάνει την έκλυση τοξικών αερίων και βλαβερών μικροσωματιδίων επικίνδυνων για τον άνθρωπο.

Για αυτόν τον λόγο οι αρχές του αρχιπελάγους επέβαλαν «ζώνη αποκλεισμού 2 ναυτικών μιλίων» γύρω από το σημείο όπου προβλεπόταν να φθάσει η λάβα στο νερό.

Δεν είναι ακόμη διαθέσιμα δεδομένα για την ποσότητα των τοξικών αερίων που παράγονται και το πόσο επικίνδυνη θεωρείται η κατάσταση.

Η είσοδος της λάβας στη θάλασσα καταγράφηκε μερικές ώρες αφού η ισπανική κυβέρνηση αποδέσμευσε 10,5 εκατ. δολάρια για να προσφερθεί βοήθεια στους πληγέντες, ιδίως να εξασφαλιστεί στέγη σε όσους είδαν τη λάβα να καταπίνει τα σπίτια τους.

Κηρύχθηκε κατάσταση φυσικής καταστροφής στο νησί των 85.000 κατοίκων, όπου οι ροές της λάβας κατέστρεψαν συνολικά 656 κτίρια – δεν ήταν όλα κατοικίες. Κάλυψαν κάπου 2.680 στρέμματα γης, σύμφωνα με το ευρωπαϊκό σύστημα γεωσκόπησης Copernicus.

ΠΗΓΗ: BBC, AΠΕ – ΜΠΕ

 

 

Διαφήμιση