Αρχική Διάστημα Σέλας σε μακρινά αστέρια αποκαλύπτει κρυμμένους εξωπλανήτες

Σέλας σε μακρινά αστέρια αποκαλύπτει κρυμμένους εξωπλανήτες

0
selas
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Οι αστρονόμοι φαίνεται ότι έχουν στη διάθεσή τους μια νέα τεχνική στο “κυνήγι” πλανητών. Μυστηριώδη ραδιοσήματα μπορεί να εκρήγνυνται από σέλας σε μακρινά αστέρια που προκαλούνται από κρυμμένους πλανήτες, διαπιστώνει νέα μελέτη.

Στη νέα μελέτη, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν το ισχυρότερο ραδιοτηλεσκόπιο στον κόσμο, το Low Frequency Array (LOFAR) στην Ολλανδία, για να αναλύσουν ραδιοσήματα από απομακρυσμένα αστέρια. Προηγουμένως, οι αστρονόμοι μπορούσαν να ανιχνεύσουν μόνο σταθερές ραδιοεκπομπές από τα αστέρια κοντά στη Γη – όλα τα άλλα μακρινά ραδιοσήματα προέρχονταν από διαστρικό αέριο ή εξωτικά αντικείμενα όπως οι μαύρες τρύπες.

Τώρα, οι radio – αστρονόμοι μπορούν να ανιχνεύσουν απομακρυσμένα αστέρια και ενδεχομένως πλανήτες γύρω από  αυτά τα αστέρια. “Για δεκαετίες, οι ραδιο – αστρονόμοι ελπίζουν να ασχοληθούν με το παιχνίδι εξωπλανήτη, αλλά απλά δεν υπήρχε δυνατότητα τόσης ευαισθησίας”, δήλωσε στο Space.com ο Benjamin Pope, αστρονόμος στο Πανεπιστήμιο του Queensland στην Αυστραλία.

Το ραδιοτηλεσκόπιο LOFAR

Το LOFAR, με τη μεγάλη ευαισθησία και το τεράστιο οπτικό πεδίο, “μας έφτασε επιτέλους εκεί”, δήλωσε ο Pope, συν-συγγραφέας σε δύο νέες μελέτες που περιγράφουν λεπτομερώς την ανακάλυψη.

Στη νέα έρευνα, οι επιστήμονες επικεντρώθηκαν στους κόκκινους νάνους αστέρια. Πρόκειται για τον πιο συνηθισμένο τύπο αστέρων στο σύμπαν/ Αποτελούν περισσότερο από το 70% των άστρων του Milky Way γαλαξία μας. Αυτά τα αστέρια είναι μικρά και κρύα, περίπου το ένα πέμπτο της μαάζας του ήλιου και έως και 50 φορές πιο αμυδρά.

Οι κόκκινοι νάνοι και αστρικές εκδοχές του σέλας

Προηγούμενη έρευνα διαπίστωσε ότι οι κόκκινοι νάνοι μπορούν να βιώσουν έντονη μαγνητική δραστηριότητα, η οποία μπορεί με τη σειρά της να οδηγήσει αστρικές ακτινοβολίες και ραδιοεκπομπές. Ωστόσο, οι επιστήμονες ανακάλυψαν ραδιοσήματα από μερικούς παλιούς μαγνητικά ανενεργούς κόκκινους νάνους επίσης.

Οι αστρονόμοι πλέον υποθέτουν ότι αυτά τα σήματα προέρχονται από αστρικές εκδοχές του σέλας, γνωστές ως το βόρειο και το νότιο φως της Γης. «Είναι ένα θέαμα που έχει προσελκύσει την προσοχή μας (και έρχεται) από έτη φωτός μακριά,» είπε σε  δήλωση του ο Joseph Callingham, ραδιό-αστρονόμος στο Πανεπιστήμιο του Leiden στην Ολλανδία και το  ολλανδικό εθνικό παρατηρητήριο ASTRON και συν-συγγραφέας στις δύο νέες μελέτες που περιγράφουν την συγκεκριμένη ανακάλυψη.

Αναφορικά με τον πλανήτη μας, αυτά τα ξεσπάσματα παράγονται όταν ενεργειακά σωματίδια από τον ήλιο συγκρούονται με το μαγνητικό πεδίο της Γης. Όταν πρόκειται για τον Δία, το ηφαιστειακό φεγγάρι της Ιώς εκτοξεύει υλικό στο διάστημα που βοηθά στη δημιουργία ασυνήθιστα ισχυρών φαινομένων σέλας.

Όπως ο Δίας και η Ιώ

Οι ερευνητές εκτιμούν  ότι η ραδιο – εκπομπή από αυτούς τους κόκκινους νάνους “είναι μια κλιμακωτή εκδοχή του φαινομένου του Δία και της Ιώς, με έναν πλανήτη τυλιγμένο στο μαγνητικό πεδίο ενός αστεριού. Τροφοδοτείται έτσι με υλικό σε τεράστια ρεύματα που παρομοίως δημιουργούν φωτεινό σέλας”, δήλωσε ο Callingham.

«Ανακαλύψαμε σήματα από 19 μακρινά αστέρια κόκκινους – νάνους, τέσσερα από τα οποία εξηγούνται καλύτερα με την ύπαρξη πλανητών που περιστρέφονται γύρω τους», είπε ο Pope. “Αυτή η ανακάλυψη αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για τη ραδιοαστρονομία και θα μπορούσε ενδεχομένως να οδηγήσει στην ανακάλυψη πλανητών σε όλο τον γαλαξία”.

Εκκρεμούν αποδείξεις

Η ερευνητική ομάδα θέλει να επιβεβαιώσει τώρα ότι οι πλανήτες αυτοί υπάρχουν. “Δεν μπορούμε να είμαστε 100% σίγουροι ότι τα τέσσερα αστέρια που πιστεύουμε ότι έχουν πλανήτες είναι πράγματι ξενιστές πλανητών. Μπορούμε όμως να πούμε ότι η αλληλεπίδραση πλανήτη-αστέρα είναι η καλύτερη εξήγηση για αυτό που βλέπουμε”, δήλωσε ο Pope.

Οι επιστήμονες πλέον σκοπεύουν με το LOFAR και άλλα τηλεσκόπια να ανακαλύψουν και να αναλύσουν περισσότερο αυτό το δυνητικό σέλας. Να εξετάσουν αν υπάρχουν επαναλαμβανόμενα μοτίβα στις ραδιο-εκρήξεις τους. Κάτι που θα περίμενε κανείς από έναν πλανήτη που ολοκληρώνει τακτικά μια τροχιά γύρω από το άστρο του και δημιουργεί έναν ανιχνεύσιμο σέλας. κάθε φορά που περνά μεταξύ του αστεριού και της Γης, είπε ο Pope.

Στο μέλλον, οι αστρονόμοι ραδιοσυχνοτήτων ενδέχεται να εντοπίσουν περισσότερα από αυτά τα πιθανά σέλας χρησιμοποιώντας το τετραγωνικό χιλιόμετρο Array . Ένα γιγάντιο τηλεσκόπιο ραδιοαστρονομίας που σχεδιάζεται να κατασκευαστεί στην Αυστραλία και τη Νότια Αφρική και ελπίζουμε να ενεργοποιηθεί το 2029.

Οι επιστήμονες περιέγραψαν τα ευρήματά τους διαδικτυακά στις 11 Οκτωβρίου στα περιοδικά Nature Astronomy and Astrophysical Journal Letters.

Διαφήμιση