Αρχική Μεταφορές Πρεμιέρα δακτύλιου αύριο με τσουχτερά πρόστιμα – Τι αλλάζει σε ΜΕΤΡΟ και...

Πρεμιέρα δακτύλιου αύριο με τσουχτερά πρόστιμα – Τι αλλάζει σε ΜΕΤΡΟ και λεωφορεία

0
daktylios
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Πρεμιέρα από αύριο Δευτέρα 25 Οκτωβρίου για τον δακτύλιο στο κέντρο της Αθήνας. Θα τεθούν σε ισχύ τα περιοριστικά μέτρα της κυκλοφορίας των οχημάτων στο κέντρο της Αθήνας.

Σύμφωνα με ενημερωτικό σημείωμα του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, η επαναφορά του μέτρου γίνεται με στόχο την αντιμετώπιση του κυκλοφοριακού προβλήματος στο κέντρο της Αθήνα ενώ θα υπάρξει δραστική περικοπή των εξαιρέσεων συνολικά κατά 50% και πρώτα από όλα για τους βουλευτές και τα κόμματα.

 Η ΕΛΑΣ σε ανακοίνωσή της  δίνει πληροφορίες για τις οδούς που τον ορίζουν και τις κατηγορίες εκείνες για τις οποίες δεν ισχύουν οι απαγορεύσεις ενώ αναφέρει ότι ο Δακτύλιος θα διαρκέσει μέχρι και την Παρασκευή 22 Ιουλίου 2022.

Συγκεκριμένα τα όρια του Μικρού Δακτυλίου ορίζονται από τις παρακάτω οδούς και λεωφόρους:

Λ. Αλεξάνδρας – Ζαχάρωφ – Λ. Μεσογείων – Φειδιππίδου – Μιχαλακοπούλου – Σπ. Μερκούρη – Βρυάξιδος – Υμηττού – Ηλ. Ηλιού – Αμβρ. Φραντζή – Λ. Ανδρ. Συγγρού – Χαμοστέρνας – Πειραιώς – Ιερά Οδός – Λ. Κωνσταντινουπόλεως – Αχιλλέως – Πλ. Καραϊσκάκη – Καρόλου – Μάρνη – 28ης Οκτωβρίου (Πατησίων) – Λ. Αλεξάνδρας.

Επισημαίνεται ότι στις οριακές λεωφόρους και οδούς του Μικρού Δακτυλίου τα μέτρα περιορισμού δεν ισχύουν.

Στις οδούς και λεωφόρους που περικλείονται από τον Μικρό Δακτύλιο επιτρέπεται μόνο η εκ περιτροπής κυκλοφορία των Ι.Χ.Ε. αυτοκινήτων, καθώς και των Ι.Χ.Φ. αυτοκινήτων ιδιωτικής χρήσης με μέγιστη αποδεκτή μάζα φορτωμένου οχήματος (ΜΑΜΦΟ) μέχρι 2,2 τόνους, με βάση το τελευταίο ψηφίο του αριθμού κυκλοφορίας τους (μονά – ζυγά).

Έλεγχος δικτύου από ΟΑΣΑ

Στο κέντρο της Αθήνας, ο ΟΑΣΑ θα παρακολουθεί συστηματικά τη λειτουργία του δικτύου με επόπτες που θα ελέγχουν την κίνηση στις λεωφορειακές γραμμές, αλλά και μέσω των συστημάτων τηλεματικής και ηλεκτρονικού εισιτηρίου που διαθέτει.

Κατ’ αυτόν τον τρόπο και εφόσον απαιτηθεί, δύναται να προβεί σε βελτιωτικές παρεμβάσεις και να προσαρμόζει τα δρομολόγια, στις γραμμές εκείνες που παρουσιάζονται φαινόμενα συνωστισμού. Παράλληλα, όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση του Οργανισμού, βρίσκεται ήδη σε συνεχή επαφή με την Τροχαία, για τη διαρκή αστυνόμευση των λεωφορειολωρίδων, έτσι ώστε να εξασφαλίζεται η ομαλή ροή των λεωφορείων, να τηρούνται οι προβλεπόμενες χρονοαποστάσεις και κατά συνέπεια να εξυπηρετούνται οι επιβάτες με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Σχετικά με το δίκτυο της ΣΤΑΣΥ, έγιναν όλες οι απαιτούμενες ενέργειες, προκειμένου να βελτιωθούν οι χρονοαποστάσεις, ιδιαίτερα κατά τις ώρες αιχμής. Συγκεκριμένα, εξασφαλίστηκε η μέγιστη δυνατή διαθεσιμότητα συρμών, ώστε οι χρονοαποστάσεις στη γραμμή 1 να διαμορφώνονται στα 6 λεπτά τις ώρες αιχμής, στη γραμμή 2 στα 4,5 λεπτά και στη γραμμή 3 στα 4 λεπτά.

Ποιοι εξαιρούνται

Στις παραπάνω απαγορεύσεις δεν υπάγονται και κυκλοφορούν χωρίς κανένα περιορισμό στον Μικρό Δακτύλιο τα οχήματα των κατηγοριών που εξαιρούνται των περιορισμών. Επίσης, τα οχήματα των κατηγοριών, που απαιτείται να είναι εφοδιασμένα με ειδικές άδειες κυκλοφορίας για τον Μικρό Δακτύλιο, οι οποίες χορηγούνται από τη Διεύθυνση Τροχαίας Αττικής, σύμφωνα με τις διατάξεις της υπ’ αριθμ. οικ.-289738/Φ.911 από 19/20.10.2021 (ΦΕΚ 4860, τ. Β΄) Κοινής Υπουργικής Απόφασης ως ισχύει.

Ειδικότερα οι κύριοι ή/και κάτοχοι:

  • Αυτοκινήτων EURO 6 , εφόσον εκπέμπουν διοξείδιο του άνθρακα λιγότερο από 120 g / km
  • Ηλεκτρικών, υβριδικών φυσικού αερίου εκ κατασκευής και υγραερίου εκ κατασκευής οχημάτων,

μπορούν να εκδώσουν ειδικό σήμα για την κατ’ εξαίρεση κυκλοφορία στο κέντρο της Αθήνας, ηλεκτρονικά μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης είτε σε έγχαρτη είτε σε ηλεκτρονική μορφή.

Δυο τύποι αδειών για τον Δακτύλιο

Οι άδειες δακτυλίου χορηγούνται με τους εξής τρόπους ανάλογα την κατηγορία των εξαιρέσεων:

  •  για τα «καθαρά» ΙΧ θα χορηγείται Ειδικό Σήμα Κυκλοφορίας Οχήματος στο Δακτύλιο το οποίο θα εκδίδεται μέσω ηλεκτρονικής εφαρμογής της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr). Για τη χορήγηση του ειδικού σήματος απαιτείται πρόσβαση του αιτούντος/χρήστη στην ηλεκτρονική εφαρμογή και προηγούμενη αυθεντικοποίησή του με τη χρήση των κωδικών – διαπιστευτηρίων της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης (taxisnet).
  • για τα αυτοκίνητα των μόνιμων κατοίκων του Δήμου Αθηναίων, που περικλείεται από τα όρια του δακτυλίου, θα χορηγείται από τις αρμόδιες Υπηρεσίες του Δήμου Αθηναίων είτε μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας ψηφιακών υπηρεσιών είτε στα γραφεία της Δημοτικής Αστυνομίας κατόπιν ραντεβού, ειδική κάρτα εισόδου-εξόδου.
  • για τις λοιπές εξαιρέσεις θα χορηγούνται άδειες κυκλοφορίας από τη Διεύθυνση Τροχαίας Αττικής. Οι άδειες κυκλοφορίας στον δακτύλιο χορηγούνται μετά από αίτηση των δικαιούμενων προς τη Διεύθυνση Τροχαίας Αττικής, στην οποία υποβάλλονται και τυχόν αιτήματα ενδιαφερόμενων για χορήγηση ιδίων αδειών πέραν των προβλεπόμενων στην παρούσα, οι οποίες ικανοποιούνται ύστερα από σχετική έγκριση του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

Για το χρονικό διάστημα που μεσολαβεί μέχρι την έκδοση των αδειών διέλευσης από τη Διεύθυνση Τροχαίας Αττικής και των ειδικών καρτών εισόδου- εξόδου για τους μόνιμους κατοίκους από τον Δήμο Αθηναίων θα ισχύσουν μεταβατικά μέτρα. Έτσι, για διάστημα έως 26.11.2021 από την έναρξη ισχύος του δακτυλίου θα ισχύουν οι παλιές άδειες.

 

Διαφήμιση