Αρχική Ειδήσεις Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδος: Δυναμώνουμε τον αγώνα για ισοτιμία και χειραφέτηση

Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδος: Δυναμώνουμε τον αγώνα για ισοτιμία και χειραφέτηση

0
OGE02
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

«Με πυξίδα τις σύγχρονες ανάγκες μας δυναμώνουμε τον αγώνα για ισοτιμία και χειραφέτηση ενάντια στους εκμεταλλευτές του μόχθου μας»: Αυτό ήταν το κεντρικό σύνθημα του 13ου Συνεδρίου της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας, που πραγματοποιήθηκε από τις 22 έως τις 24 Οκτώβρη.

Στις εργασίες του πήραν μέρος πάνω από 700 γυναίκες, αντιπρόσωποι που εκλέχτηκαν από Συλλόγους και Ομάδες της Ομοσπονδίας από κάθε περιοχή της χώρας. Επίσης, έγιναν πάνω από 60 ομιλίες.

Οι εργασίες ολοκληρώθηκαν το μεσημέρι της Κυριακής με την εκλογή του νέου Διοικητικού Συμβουλίου. Πρόεδρος της ΟΓΕ επανεκλέχθηκε η Χριστίνα Σκαλούμπακα.

Ψηφίσματα για κινητοποιήσεις

Το σώμα υιοθέτησε ψήφισμα για τη συμμετοχή στο συλλαλητήριο δεκάδων συνδικαλιστικών οργανώσεων στις 4 Νοέμβρη στο Σύνταγμα και στις ανάλογες πρωτοβουλίες σε άλλες πόλεις. επίσης, υιοθετήθηκε ψήφισμα στήριξης της πανελλαδικής κινητοποίησης που οργανώνουν στις 6 Νοέμβρη στην Αθήνα σωματεία, φορείς, Επιτροπές Αγώνα από περιοχές της χώρας που έχουν πληγεί από πυρκαγιές, πλημμύρες και σεισμούς.

Τη συζήτηση απασχόλησαν τα συμπεράσματα από τον απολογισμό της δράσης και των πρωτοβουλιών των Συλλόγων και των Ομάδων, τα βήματα που έγιναν στη συμμετοχή γυναικών στη συλλογική πάλη για τις σύγχρονες ανάγκες τους, για τη διεκδίκηση ισότιμων δικαιωμάτων σε όλες τις πλευρές της ζωής, ενάντια στις κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις που ευθύνονται για τη γυναικεία ανισοτιμία, κυβερνήσεις και ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, όπως η ΕΕ και το ΝΑΤΟ.

Συμμετοχή γυναικών

Βασικός στόχος που θέτει το Συνέδριο είναι:

  • η άνοδος της συμμετοχής των γυναικών στο ριζοσπαστικό γυναικείο κίνημα.
  • Στα εργατικά σωματεία,
  • στις Ενώσεις των αυτοαπασχολούμενων,
  • τους αγροτικούς Συλλόγους,
  • τους φοιτητικούς συλλόγους.

Στην ημερήσια διάταξη βρέθηκε η ανάγκη πραγματοποίησης ενός αποφασιστικού βήματος στην κατεύθυνση της οργάνωσης των γυναικών στο κίνημα, της συμμετοχής των μητέρων στην κοινωνική δράση.

Στην κατεύθυνση αυτή, οι Σύλλογοι και οι Ομάδες Γυναικών ανεβάζουν τον πήχη των απαιτήσεων από τη λειτουργία και δράση τους. Στόχος να αποτελέσουν το ζωντανό κύτταρο οργάνωσης και δράσης των γυναικών και να ευαισθητοποιήσουν γύρω από τον αγώνα για την ισοτιμία και τα ζητήματα των γυναικών άλλους φορείς του κινήματος.

Έμφυλη βία

Από τη συζήτηση που ξεδιπλώθηκε στο Συνέδριο δεν θα μπορούσε να λείψει το ζήτημα των περιστατικών βίας, σεξουαλικής κακοποίησης, ακόμα και δολοφονιών γυναικών. Η ΟΓΕ αντιπαλεύει την αντίληψη ότι αποτελούν φαινόμενα της “πατριαρχίας” και του σεξισμού και ότι αρκεί μόνο να αλλάξει το νομικό πλαίσιο για να αντιμετωπιστούν.

Όπως αναδείχθηκε, η ατομική προστασία, η καταγγελία της βίας δεν μπορεί να συνιστά ένα ξεχωριστό κίνημα. Μπορούν και πρέπει να αποτελούν στοιχεία της πάλης του ριζοσπαστικό γυναικείου κινήματος, του εργατικού και λαϊκού κινήματος. Η ΟΓΕ ανοίγει μέτωπο στην αποπροσανατολιστική προσέγγιση που προβάλλεται μέσα από το κίνημα me too στην Ελλάδα και παγκόσμια, που αξιοποιείται για την ενσωμάτωση των γυναικών στα συμφέροντα επιχειρηματικών ομίλων, όπως έγινε από τη Google και την Amazon στις ΗΠΑ.

Ανορθολογικές θεωρίες

Επίσης, οι εργασίες του Συνεδρίου ανέδειξαν την ανάγκη να δοθεί συνέχεια πιο δυναμικά στην αντιπαράθεση με ανορθολογικές θεωρίες που απευθύνονται κυρίως στις νέες γυναίκες περί «κοινωνικής κατασκευής του φύλου», περί “αυτοδιάθεσης” του σώματος, καταγγέλλοντας κάθε προσπάθεια νομιμοποίησης της πορνείας, της πιο απεχθούς μορφής εμπορευματοποιησης και εκμετάλλευσης του γυναικείου σώματος και της σεξουαλικότητας του ανθρώπου στο όνομά του “αυτοπροσδιορισμού” και μάλιστα με τον όρο “σεξεργάτριες”.

OGE03

Διαφήμιση