Αρχική Επιστήμη Ίχνη ζωής 2,5 δισεκατομμυρίων ετών κλεισμένα σε αρχέγονο ρουμπίνι

Ίχνη ζωής 2,5 δισεκατομμυρίων ετών κλεισμένα σε αρχέγονο ρουμπίνι

0
ruby
Εικόνα: University of Waterloo
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Ίχνη αρχαίας ζωής κλεισμένα μέσα σε ένα ρουμπίνι 2,5 δισεκατομμυρίων ετών ανακαλύφθηκε στη Γροιλανδία, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Τα παλαιότερα ρουμπίνια του πλανήτη, λαμπεροί κόκκινοι πολύτιμοι λίθοι που αποτελούνται από ένα διαφανές κόκκινο ορυκτό που ονομάζεται κορούνδιο, βρίσκονται στη Γροιλανδία. Ενώ έψαχναν για ρουμπίνια στον βόρειο Ατλαντικό στο Κράτον της νότιας Γροιλανδίας, μια ομάδα ερευνητών βρέθηκαν μπροστά σε μια έκπληξη σε ένα από αυτά: γραφίτης. Μια καθαρή μορφή άνθρακα, που μπορεί να είναι υπολείμματα μιας αρχαίας μικροβιακής ζωής.

“Ο γραφίτης μέσα σε αυτό το ρουμπίνι είναι πραγματικά μοναδικός”, δήλωσε ο Chris Yakymchuk, καθηγητής Γης και Περιβαλλοντικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο του Waterloo στο Οντάριο του Καναδά, σε μια δήλωση του. «Είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε στοιχεία αρχαίας ζωής σε βράχους με ρουμπίνι».

Η ομάδα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο γραφίτης προήλθε από μια αρχαία μορφή ζωής, αφού ανέλυσαν την αναλογία διαφορετικών εκδοχών ή ισοτόπων άνθρακα στον γραφίτη. Περισσότερο από το 98% του άνθρακα στον πλανήτη έχει μάζα 12 μονάδων ατομικής μάζας, αλλά ορισμένα άτομα άνθρακα είναι βαρύτερα, με μάζα 13 ή 14 μονάδες ατομικής μάζας.

Ωστόσο, αυτή είναι η πρώτη φορά που βρέθηκε αρχαία ζωή μέσα σε ρουμπίνια. “Η παρουσία γραφίτη μας δίνει επίσης περισσότερες ενδείξεις για να καθορίσουμε πώς σχηματίστηκαν τα ρουμπίνια σε αυτό το σημείο. Κάτι που δεν είναι δυνατό να γίνει άμεσα με βάση το χρώμα και τη χημική σύνθεση του ρουμπινιού”, δήλωσε ο Yakymchuk.

Το μυστικό συστατικό

Αποδεικνύεται έτσι ότι η ζωή μπορεί να ήταν το μυστικό συστατικό για τον σχηματισμό ρουμπίνι. Η έρευνα διαπίστωσε ότι ο γραφίτης άλλαξε τη χημική σύνθεση των πετρωμάτων, δημιουργώντας τις κατάλληλες συνθήκες για την ανάπτυξη των ρουμπινιών.

Τα ευρήματα δημοσιεύονται στο τεύχος Νοεμβρίου του περιοδικού Ore Geology Reviews .

«Η ζωντανή ύλη αποτελείται κατά προτίμηση από ελαφρύτερα άτομα άνθρακα, επειδή χρειάζονται λιγότερη ενέργεια για να ενσωματωθούν στα κύτταρα», είπε ο Yakymchuk. «Με βάση την αυξημένη ποσότητα άνθρακα-12 σε αυτόν τον γραφίτη, καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι τα άτομα άνθρακα ήταν κάποτε αρχαία ζωή, πιθανότατα νεκροί μικροοργανισμοί όπως τα κυανοβακτήρια».

Την εποχή που πιθανότατα ζούσε αυτό το αρχαίο βακτήριο, ο πλανήτης δεν είχε πολύ οξυγόνο – απαραίτητο στοιχείο για περίπλοκη ζωή – έτσι η μόνη ζωή που θα μπορούσε να βρει μια ύπαρξη ήταν μικρά μικρόβια και μεμβράνες φυκιών. Τα κυανοβακτήρια πιστεύεται ότι είναι από τις πρώτες ζωές στη Γη και μέσα από δισεκατομμύρια χρόνια μετατροπής του ηλιακού φωτός σε χημική ενέργεια, παρήγαγαν σταδιακά το απαραίτητο οξυγόνο για να εξελιχθεί τελικά η περίπλοκη ζωή, ανέφερε προηγουμένως το Live Science .

Αν και αρχαίο, αυτό το ρουμπίνι που περιέχει γραφίτη δεν είναι το παλαιότερο στοιχείο ζωής που έχει βρεθεί μέχρι τώρα. Στην πραγματικότητα, υπάρχουν πολλές μελέτες, πολλές από τις οποίες συζητήθηκαν έντονα, που ισχυρίζονται ότι έχουν βρει τα παλαιότερα στοιχεία ζωής που χρονολογούνται από πάνω από 3 δισεκατομμύρια χρόνιαείχε αναφέρει το Live Science .

Διαφήμιση