Αρχική Ενέργεια Πού οφείλεται τελικά η «έκρηξη» τιμών στην ενέργεια;

Πού οφείλεται τελικά η «έκρηξη» τιμών στην ενέργεια;

0
Ενέργεια - διάστημα - φώτα - NASA
Εικόνα: UNSPLASH/NASA
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Η ενέργεια αυτή τη στιγμή είναι ακριβότερη απ’ ότι έχει υπάρξει εδώ και πολύ καιρό. Οι τιμές του φυσικού αερίου, του ρεύματος και του πετρελαίου αυξάνονται ραγδαία και αυτό δε φαίνεται να αλλάζει σύντομα.

Παγκόσμια πείνα για ενέργεια

Η παγκόσμια οικονομία ανακάμπτει μετά την πτώση που προκλήθηκε πέρυσι από την πανδημία. Εταιρείες σε όλο τον κόσμο έχουν αυξήσει την παραγωγή τους. Πολλές μεγάλες οικονομίες αποζητούν τώρα να κάνουν αποθέματα φυσικού αερίου και άνθρακα ταυτόχρονα. Αυτό σημαίνει ότι η ζήτηση αυξάνεται κατακόρυφα και μαζί με αυτή «σκαρφαλώνουν» και οι τιμές.

Το αέριο έχει πρωταγωνιστικό ρόλο

Οι τιμές της ενέργειας αυξάνονται ραγδαία από τις αρχές του έτους. Στη Γερμανία αυτό οφείλεται κυρίως στην τιμή του φυσικού αερίου. Η τιμή χονδρικής του φυσικού αερίου αυξήθηκε περίπου 440% μεταξύ Ιανουαρίου και Οκτωβρίου. Το φυσικό αέριο δεν χρησιμοποιείται μόνο για θέρμανση, αλλά και για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, γι’ αυτό η τιμή των ορυκτών καυσίμων επηρεάζει επίσης την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος. Στη Γερμανία, η ηλεκτρική ενέργεια στο βέχει γίνει περίπου 140% ακριβότερη από τον Ιανουάριο.

Η Κίνα φτιάχνει απόθεμα υγροποιημένου αερίου

Η τιμή του φυσικού αερίου καθορίζεται επίσης από την τεράστια ζήτηση της Κίνας για υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG). Η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία και ταυτόχρονα η μεγαλύτερη μεταποιητική βιομηχανία στον πλανήτη αδειάζει αυτή τη στιγμή την αγορά LNG και πληρώνει τιμές ρεκόρ για να εξασφαλίσει προμήθειες τον χειμώνα που πλησιάζει.

Ο λόγος; Στη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας, ο άνθρακας, που είναι η σημαντικότερη πηγή ηλεκτρικής ενέργειας εκεί, είναι λιγοστός στις δεξαμενές αποθήκευσης των σταθμών ηλεκτροπαραγωγής.

Η χώρα με τη μεγαλύτερη ζήτηση στον κόσμο για άνθρακα έχει ένα μεγάλο πρόβλημα. Η εμπορική διαμάχη με την Αυστραλία, τον δεύτερο μεγαλύτερο εξαγωγέα άνθρακα στον κόσμο, έχει οδηγήσει σε περιορισμούς των παραδόσεων στην Κίνα. Παράλληλα, στην Ινδονησία, η οποία είναι επίσης μεγάλος εξαγωγέας άνθρακα, υπάρχουν διακοπές παραγωγής λόγω μαζικών βροχοπτώσεων.

Τα αποθέματα φυσικού αερίου συρρικνώνονται

Οι τιμές δεν καθορίζονται μόνο από τη ζήτηση, αλλά και από την προσφορά. Ο περασμένος χειμώνας ήταν ασυνήθιστα κρύος στην Ευρώπη. Συνεπώς, χρησιμοποιήθηκε περισσότερο αέριο για θέρμανση και τα αποθέματα της Ευρώπης έχουν μειωθεί. Στη Γερμανία, οι εγκαταστάσεις αποθήκευσης φυσικού αερίου είναι σήμερα περίπου 68% πλήρεις, πράγμα που σημαίνει ότι τα αποθέματα είναι πολύ μικρότερα από τα προηγούμενα χρόνια. Η επαναπλήρωση των αποθηκών ξεκίνησε από ένα ιδιαίτερα χαμηλό επίπεδο και ήταν ήδη σχετικά αργά.

Εργασίες στους αγωγούς της Ευρώπης

Το καλοκαίρι, πραγματοποιήθηκαν επίσης εργασίες συντήρησης στην ευρωπαϊκή υποδομή φυσικού αερίου, γεγονός που οδήγησε σε μειωμένο όγκο παράδοσης. Μεταξύ άλλων πραγματοποιήθηκαν εργασίες στο δίκτυο αγωγών σε Νορβηγία και Μεγάλη Βρετανία.

Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας εξασθενούν

Οι ανεμογεννήτριες στη Γερμανία παρείχαν περίπου ένα πέμπτο λιγότερη ηλεκτρική ενέργεια σε σχέση με το προηγούμενο έτος, λόγω των ασθενών ανέμων το πρώτο εξάμηνο του 2021. Επίσης, ο ήλιος δεν έβγαινε και τόσο συχνά. Παρά την ισχυρή επέκταση των φωτοβολταϊκών συστημάτων τον περασμένο χρόνο, μόνο ελάχιστα περισσότερη ηλιακή ενέργεια εισήλθε στις αγορές.

Η ενεργειακή μετάβαση

Η ενεργειακή μετάβαση έχει επίσης αντίκτυπο. Οι φορείς εκμετάλλευσης σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και η βιομηχανία στην ΕΕ πρέπει να αγοράσουν πιστοποιητικά για τις εκπομπές καυσαερίων που βλάπτουν το κλίμα, τα οποία γίνονται όλο και λιγότερα και συνεπώς πιο ακριβά. Σύμφωνα με την IW Cologne, η τιμή για έναν τόνο CO2 έχει διπλασιαστεί από τις αρχές του έτους.

Ο OPEC διατηρεί την τιμή του πετρελαίου σε υψηλά επίπεδα

Ανεξάρτητα από τις αυξανόμενες τιμές του αργού πετρελαίου, οι μεγάλες πετρελαιοπαραγωγές χώρες επιμένουν σε μέτρια μόνο αύξηση του όγκου παραγωγής, την οποία αποφάσισαν πριν από μήνες. Οι τιμές του πετρελαίου μειώθηκαν απότομα με την εξάπλωση της πανδημίας του κορονοϊού τον Απρίλιο του 2020. Ως αποτέλεσμα, ο Οργανισμός Εξαγωγών Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών (OPEC) μείωσε τον όγκο παραγωγής και οι τιμές ανέκαμψαν. Τον Μάιο του 2021, το OPEC άρχισε τότε μια σταδιακή αύξηση της παραγωγής. Η ημερήσια παραγωγή πετρελαίου παραμένει 5,8 εκατομμύρια βαρέλια κάτω από το επίπεδο πριν από την κρίση. Ενώ η πρόσφατη συμφωνία για περαιτέρω αύξηση της παραγωγής απέτυχε λόγω της αντίστασης των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Το Κρεμλίνο ασκεί πίεση;

Η κρατική ελεγχόμενη ρωσική εταιρεία Gazprom κατηγορήθηκε από ευρωβουλευτές ότι σκόπιμα αύξησε την τιμή του φυσικού αερίου, έτσι ώστε ο αμφιλεγόμενος αγωγός Nord Stream 2 να τεθεί σε λειτουργία πιο γρήγορα. Σύμφωνα με την επιχειρηματολογία τους, η Gazprom εκπληρώνει τις υπάρχουσες συμβάσεις, αλλά αρνείται να κλείσει επιπλέον παραδόσεις φυσικού αερίου μέσω των υφιστάμενων αγωγών. Παρά τις υψηλές τιμές, η Gazprom δεν ανταποκρίνεται στην υψηλότερη ζήτηση και έχει μειώσει ακόμη και τη δική της παραγωγή. Η Gazprom, από την πλευρά της, το διαψεύδει.

Με πληροφορίες από το ntv.de

Διαφήμιση