Αρχική Ενέργεια Άλμα των τιμών ενέργειας – Το μήνυμα του Σκρέκα από το Λουξεμβούργο

Άλμα των τιμών ενέργειας – Το μήνυμα του Σκρέκα από το Λουξεμβούργο

0
ενέργειας
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Χρηματιστηρίου, σχεδόν τριπλασιάστηκε σε ένα χρόνο (αύξηση 189%) γεγονός που αποδίδεται κατά κύριο λόγο στην άνοδο των τιμών του φυσικού αερίου και των δικαιωμάτων εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα. Στα 134,73 ευρώ ανά μεγαβατώρα διαμορφώθηκε κατά μέσο όρο η τιμή του ρεύματος το Σεπτέμβριο στο Χρηματιστήριο Ενέργειας, από 121,72 ευρώ τον Αύγουστο. Ενώ το Σεπτέμβριο του 2020 είχε διαμορφωθεί μόλις στα 46,6 ευρώ.

Σε ανοδική τροχιά παρέμειναν οι τιμές και τις πρώτες ημέρες του Οκτωβρίου, ενώ, σήμερα Τετάρτη, η μέση τιμή διαμορφώνεται σε 178,29 ευρώ ανά μεγαβατώρα και η μέγιστη στα 251,26 ευρώ.

Την ίδια στιγμή που σήμερα πραγματοποιείται η Σύνοδος των υπουργών Περιβάλλοντος της Ε.Ε. για να συζητηθούν οι συγκεκριμένες αυξήσεις και να αναπτυχθεί ένα κοινό σχέδιο.

Η τιμή του ρεύματος “εκτοξεύεται” ξανά

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τα στοιχεία του Χρηματιστηρίου Ενέργειας η μέση τιμή στη χώρα μας διαμορφώνεται αύριο, Πέμπτη στα 204,38 ευρώ ανά μεγαβατώρα, για πρώτη φορά πάνω από τα 200 ευρώ, με τη μέγιστη τιμή διαμορφώνεται στα 280,89 ευρώ.

Παρά τις ανατιμήσεις, η τιμή του ρεύματος στη χώρα μας είναι η τέταρτη χαμηλότερη στην Ευρώπη, μετά την Πολωνία, τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία. Είναι ενδεικτικό ότι σε 8 χώρες, μεταξύ των οποίων και η Γερμανία, η μέση τιμή διαμορφώνεται αύριο πάνω από τα 300 ευρώ ανά μεγαβατώρα και φθάνει στη Σερβία, που είναι η ακριβότερη αγορά αύριο, στα 327,44 ευρώ.

Η εγχώρια ζήτηση αύριο καλύπτεται κατά κύριο λόγο από φυσικό αέριο (κατά 47%) και ανανεώσιμες πηγές (25%), ενώ οι λιγνιτικές μονάδες συνεισφέρουν το 13% του φορτίου, οι εισαγωγές το 12% και τα υδροηλεκτρικά το 2%. Ενώ τον Σεπτέμβριο, στο ενεργειακό μείγμα κυριάρχησαν οι μονάδες φυσικού αερίου που κάλυψαν το 46% της ζήτησης και ακολουθούν οι ανανεώσιμες πηγές με 28%, οι εισαγωγές (15%), οι λιγνιτικές μονάδες (8%) και τα υδροηλεκτρικά (3%).

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, το μερίδιο αγοράς της ΔΕΗ μειώθηκε περαιτέρω τον Σεπτέμβριο κατά 1,75 ποσοστιαίες μονάδες στο 62,62%, από 64,37% τον Αύγουστο. Αντίστοιχα κέρδισαν μερίδια οι εναλλακτικοί προμηθευτές. Ενδεικτικά, για τους 5 πρώτους τα μερίδια διαμορφώθηκαν ως έξης: Mytilineos 8,08% (από 7,67% τον Αύγουστο), Ήρων 6,79% (από 6,4%), Elpedison 6,09% (από 5,69%), NRG 4,66% (από 4,42%) και Watt&Volt 2,52% (από 2,67%).

Άνοδος και στην τιμή του αερίου

Ισχυρή άνοδο σημείωναν οι ευρωπαϊκές αγορές αερίου, με τις τιμές αναφοράς στην ηπειρωτική Ευρώπη να καταγράφουν νέα ρεκόρ, λόγω της ισχυρής ζήτησης καθώς πλησιάζει ο χειμώνας, κυρίως στην Ασία, αλλά επίσης λόγω της περιορισμένης προσφοράς και των χαμηλών αποθεμάτων παγκοσμίως.

Η ευρωπαϊκή αγορά αναφοράς, το ολλανδικό TTF (Title Transfer Facility), κατέγραψε στις 12:50 ώρα Ελλάδας άνοδο 25,14% στα 145,19 ευρώ ανά μεγαβατώρα (MWh).

Κ. Σκρέκας: Ανάγκη για άμεση ευρωπαϊκή λύση

Την ανάγκη να δοθεί άμεσα μια κοινή ευρωπαϊκή λύση στις αυξανόμενες τιμές στην ενέργεια εξέφρασε σήμερα, από το Λουξεμβούργο, ο Έλληνας υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, προσερχόμενος στο Συμβούλιο Υπουργών Περιβάλλοντος της ΕΕ.

«Οι τιμές στην ενέργεια έχουν εκτιναχθεί στα ύψη και πρέπει να κάνουμε κάτι όλοι μαζί τώρα, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, προκειμένου να προστατέψουμε τους πιο ευάλωτους, αλλά και την ευρωπαϊκή στρατηγική για την ενέργεια», δήλωσε ο κ. Σκρέκας, επισημαίνοντας ότι είναι λάθος όσοι ισχυρίζονται ότι το αυξανόμενο κόστος της ενέργειας οφείλεται στη στρατηγική για την πράσινη μετάβαση.

«Η στρατηγική για την πράσινη μετάβαση θα οδηγήσει στη μείωση των τιμών και στους χαμηλότερους ρύπους, προκειμένου να προστατέψουμε το περιβάλλον και τον πλανήτη μας για τις μελλοντικές γενιές», ανέφερε ο Έλληνας υπουργός.

Επίσης, τόνισε ότι ένα από τα βασικά θέματα που έχει θέσει η Ελλάδα στο Συμβούλιο είναι η πρόταση για έναν κεντρικό ευρωπαϊκό μηχανισμό που θα απορροφά τις τρέχουσες και μελλοντικές αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας, ειδικά για τα ευάλωτα νοικοκυριά, χρησιμοποιώντας τα έσοδα από τις δημοπρασίες του ευρωπαϊκού Συστήματος Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπών και τη δημιουργία ενός μηχανισμού (hedging mechanism) που είναι μονίμως λειτουργικός προκειμένου να απορροφήσει αυτές τις υψηλές αυξήσεις στις τιμές.

Πού “πέφτει” η ευθύνη για την αύξηση του κόστους της ενέργειας

Η αγορά άνθρακα της ΕΕ δεν είναι η αιτία των αυξανόμενων τιμών αερίου και ενέργειας στην Ευρώπη, δήλωσε σήμερα ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της ΕΕ και επικεφαλής της πολιτικής της για το κλίμα Φρανς Τίμερμανς.

«Ευθύνεται σε έναν πολύ μικρό βαθμό, με μέγιστο το ένα πέμπτο», σημείωσε ο Τίμερμανς αναφερόμενος στην αγορά άνθρακα, προσερχόμενος σε σύνοδο των υπουργών Περιβάλλοντος της ΕΕ στο Λουξεμβούργο.

«Το πρόβλημα βρίσκεται αλλού. Το πρόβλημα βρίσκεται στις συνθήκες της αγοράς, οι οποίες σε αυτό το στάδιο, με την υψηλότερη ζήτηση σε 25 χρόνια, δημιουργούν αυτές τις αυξήσεις τιμών», διευκρίνισε.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Διαφήμιση