Αρχική Ενέργεια Κοινή Ευρωπαϊκή γραμμή απέναντι στην ενεργειακή κρίση

Κοινή Ευρωπαϊκή γραμμή απέναντι στην ενεργειακή κρίση

0
Χρηματιστηρίου Ενέργειας
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Στη σημερινή σύνοδο των υπουργών Περιβάλλοντος θα τεθεί η κοινή επιστολή που απέστειλαν τη Δευτέρα οι υπουργοί Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας και Περιβάλλοντος & Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας προς τον Πρόεδρο του Eurogroup κ. Paschal Donohoe. Η πρόταση της Ελληνικής Κυβέρνησης αφορά τη σύσταση
μηχανισμού στήριξης των Ευρωπαίων καταναλωτών από τις επιπτώσεις της διεθνούς ενεργειακής κρίσης.

Επί της επιστολής αυτής, τοποθετήθηκε τη Δευτέρα στη συνεδρίαση του Eurogroup ο κ.
Σταϊκούρας, ενώ σήμερα, Τετάρτη θα τοποθετηθεί ο κ. Σκρέκας στη Σύνοδο των
Υπουργών Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η ελληνική πρόταση

Στην κοινή επιστολή τους οι υπουργοί προειδοποιούν ότι ενεργειακό κόστος είναι πιθανό να φτάσει συνολικά στα 100 δισ. ευρώ κατά τη διάρκεια του χειμώνα 2021 – 2022 για τα 27 κράτη – μέλη.

Αναφέρουν ότι πρόκειται να θέσει σε κίνδυνο την πορεία προς οικονομίες μηδενικού άνθρακα και να καθυστερήσει την υλοποίηση του κλιματικού στόχου για το 2030, καθώς οι ασυνήθιστα υψηλές τιμές αερίου μπορεί να μην είναι μια περιστασιακή κατάσταση που οφείλεται σε έκτακτους παράγοντες και μεμονωμένες συνθήκες.

Όπως τονίζουν, υπάρχουν διάφοροι λόγοι να πιστεύουμε ότι τέτοιες κρίσεις θα επανέλθουν στα επόμενα χρόνια και γι’ αυτό η Ε.Ε. είναι απαραίτητο να υιοθετήσει νέα εργαλεία με στόχο τη μείωση της έκθεσης στις διακυμάνσεις της αγοράς ενέργειας.

Ειδικότερα, προτείνουν στο Συμβούλιο να αναθέσει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή:
  • Να εφαρμόσει ένα βραχυπρόθεσμο μέτρο που θα βασίζεται ενδεχομένως σε κατ’ εξαίρεση (πριν το τέλος του 2021) δημοπρασία επιπλέον δικαιωμάτων CO2, ώστε με τα επιπλέον έσοδα από το σύστημα εμπορίας δικαιωμάτων εκπομπών της Ε.Ε. (EU ETS) τα κράτη – μέλη να καλύψουν τουλάχιστον μερικώς το άμεσο επιπλέον βάρος στα νοικοκυριά χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων. Τα απαιτούμενα ποσά θα είχαν ως αποτέλεσμα μια μέση αύξηση 10% στα έσοδα από τα δικαιώματα που τα κράτη – μέλη θα χρησιμοποιήσουν κυρίως για τη χρηματοδότηση σχημάτων επιδότησης των καταναλωτών ηλεκτρισμού και αερίου τον φετινό χειμώνα.
  • Να διερευνήσει την πιθανή δημιουργία ενός Ταμείου Αντιστάθμισης Κινδύνου της Ε.Ε. που θα καλύπτει τον κίνδυνο των διακυμάνσεων των τιμών αερίου σε περίπτωση εξαιρετικά υψηλών τιμών που μπορεί να προκύψουν ξανά στο μέλλον. Το ταμείο θα μπορούσε να αντλήσει προκαταβολικά πληρωμές από τα αναμενόμενα έσοδα EU ETS, που θα περιορίζονται αυστηρά σε εξαιρετικές καταστάσεις αστάθειας τιμών. H κατανομή σε κάθε κράτος – μέλος θα υπολογίζεται σε αναλογική βάση λαμβάνοντας υπόψη την κατανάλωση σε θέρμανση και ηλεκτρισμό και το εθνικό ΑΕΠ κατά κεφαλήν. Κάνουν όμως λόγο για ανάκτηση των κεφαλαίων στη βάση μιας μακροπρόθεσμης και ομαλά εφαρμοζόμενης εισφοράς των καταναλωτών.

Τέλος, σημειώνουν ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να δράσει στρατηγικά αξιοποιώντας τη συνολική διαπραγματευτική της δύναμη, να δημιουργήσει συλλογικά στρατηγικά αποθέματα φυσικού αερίου μέσω μιας κεντρικής ευρωπαϊκής πλατφόρμας και να αναπτύξει στρατηγικές εγκαταστάσεις αποθήκευσης αερίου σε όλη την Ευρώπη.

Κοινό μέτωπο υπουργών Οικονομικών απέναντι στην ενεργειακή κρίση

Μια κοινή προσέγγιση σε Ευρωπαϊκό επίπεδο προτείνουν οι υπουργοί Οικονομικών της Ισπανίας, της Γαλλίας, της Τσεχίας, της Ελλάδας και της Ρουμανίας με κοινή δήλωσή τους για τις τιμές στην αγορά ενέργειας, σύμφωνα με  πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Η Νάντια Καλβίνο Α’ Αντιπρόεδρος και υπουργός Οικονομίας και Ψηφιακού Μετασχηματισμού της Ισπανίας, ο Μπρούνο Λεμέρ υπουργός Οικονομίας, Οικονομικών και Ανάκαμψης της Γαλλίας, η Αλένα Σιλέροβα υπουργός Οικονομικών της Τσεχίας, ο Χρήστος Σταϊκούρας υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας και ο Νταν Βιλτσεάνου υπουργός Οικονομικών της Ρουμανίας στην κοινή δήλωσή τους αφού υπογραμμίζουν ότι «η τιμή του φυσικού αερίου και οι χονδρικές τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας έχουν αυξηθεί δραματικά τους τελευταίους μήνες και αποτελούν σημαντικό και αυξανόμενο βάρος για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις μας, με ιδιαίτερα έντονο αντίκτυπο στους πιο ευάλωτους συμπατριώτες μας και στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις μας», προτείνουν την ακόλουθη προσέγγιση, βασισμένη σε 5 πυλώνες.

Αναλυτικά:
  • Πρώτον, απαιτείται μια κοινή προσέγγιση σε Ευρωπαϊκό επίπεδο. Χρειαζόμαστε μια ευρωπαϊκή εργαλειοθήκη πολιτικών, ώστε να συντονίσουμε τα εθνικά μέτρα για άμεση αντίδραση στις δραματικές κατακόρυφες αυξήσεις τιμών.
  • Δεύτερον, αναφορικά με το φυσικό αέριο, πρέπει να διερευνηθεί η λειτουργία της ευρωπαϊκής αγοράς φυσικού αερίου, ώστε να καταλήξουμε γιατί αποδείχθηκαν ανεπαρκή τα υφιστάμενα συμβόλαια φυσικού αερίου. Πρέπει, επίσης, να διαμορφώσουμε κοινές κατευθυντήριες γραμμές σχετικά με την αποθεματοποίηση φυσικού αερίου, ώστε να περιορίσουμε και να εξομαλύνουμε τις αυξήσεις τιμών. Επιπλέον, πρέπει να βελτιώσουμε τον συντονισμό των αγορών μας σε φυσικό αέριο, ώστε να αυξήσουμε τη διαπραγματευτική ισχύ μας.
  • Τρίτον, είναι ανάγκη να μεταρρυθμίσουμε τη χονδρική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας. Η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας έχει πολλά πλεονεκτήματα: διασφαλίζει ενεργειακά αποθέματα αδιαλείπτως, για όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες. Όμως, χρειάζεται να βελτιωθεί, ώστε να διαμορφώνει καλύτερα τη σύνδεση ανάμεσα στην τιμή που πληρώνουν οι καταναλωτές και στο μέσο κόστος παραγωγής της ηλεκτρικής ενέργειας στα εθνικά μείγματα παραγωγής. Αυτό καθίσταται ολοένα και σημαντικότερο, καθώς η απολιγνιτοποίηση θα αυξήσει τη χρήση ηλεκτρικής ενέργειας στην οικονομία μας.
  • Τέταρτον, πρέπει να επικεντρωθούμε στην επίτευξη ενεργειακής ανεξαρτησίας, επενδύοντας στη διαφοροποίηση της ενεργειακής μας προμήθειας και να μειώσουμε την εξάρτηση της Ευρώπης από χώρες-εξαγωγείς φυσικού αερίου, το ταχύτερο δυνατόν. Οι ενεργειακές μορφές χαμηλών εκπομπών άνθρακα, όπως για παράδειγμα η βιομάζα, η αιολική και η ηλιακή ενέργεια, θα παίξουν καθοριστικό ρόλο στη διαφοροποίηση της ενεργειακής μας προμήθειας.
  • Το Σύστημα Εμπορίας Ρύπων (ETS) είναι θεμελιώδες για τον καθορισμό τιμής για τον άνθρακα και για την προώθηση της ενεργειακής μετάβασης. Συνεπώς, για να προσφέρουμε στους δημόσιους και ιδιώτες ενδιαφερόμενους την ευκαιρία να σχεδιάσουν και να στρέψουν τις επενδύσεις τους προς δραστηριότητες με χαμηλές εκπομπές άνθρακα, πρέπει να διασφαλίσουμε μια πιο προβλέψιμη τιμή για τον άνθρακα και να αποφύγουμε την υπερβολική διακύμανσή της.
Διαφήμιση