Αρχική Ειδήσεις Pandora papers: Το μεγάλο κόλπο των ισχυρών του πλανήτη – Και Έλληνες...

Pandora papers: Το μεγάλο κόλπο των ισχυρών του πλανήτη – Και Έλληνες στη λίστα

0
pandora papers
Εικόνα: UNSPASH/Christine Roy
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Μυστικός πλούτος ηγετών που επιβάλλουν αυστηρά δημοσιονομικά μέτρα στις χώρες τους αποκαλύφθηκε μέσα από τη διαρροή των Pandora Papers. Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες διαρροές στοιχείων για υπεράκτιες (offshore) εταιρείες και μια από τις μεγαλύτερες δημοσιογραφικές έρευνες.

Οι αποκαλύψεις της διεθνούς κοινοπραξίας με έδρα στην Ουάσιγκτον, εμπεριέχει τα ονόματα πάνω από 100 δισεκατομμυριούχων ολόκληρου του πλανήτη, πάνω από 35 (πρώην ή νυν) πολιτικών, κρατικών αξιωματούχων, ισχυρών επιχειρηματιών, επιφανών προσωπικοτήτων και σταρ της μουσικής.

Και ελληνικό άρωμα στις αποκαλύψεις

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα μεταξύ των 27.000 πραγματικών δικαιούχων offhsore εταιρειών που έχουν εντοπισθεί συμπεριλαμβάνονται και 283 Έλληνες.

Τα Pandora Papers είναι μια διαρροή σχεδόν 12 εκατομμυρίων εγγράφων που αποκαλύπτει κρυμμένο πλούτο, φοροαποφυγή και, σε ορισμένες περιπτώσεις, ξέπλυμα χρήματος από μερικούς από τους πιο πλούσιους και ισχυρούς του κόσμου. Πολιτικούς, προέδρους, πρωθυπουργούς, υπουργούς στελέχη επιχειρήσεων από περισσότερες από 90 χώρες.

Οι πολιτικοί αρνούνται ότι κάναν κάτι λάθος

Οι περισσότεροι από τους παγκόσμιους ηγέτες αρνούνται ότι έχουν κάνει κάτι παράνομο.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν και ο βασιλιάς της Ιορδανίας Αμπντουλάχ ΙΙ μπιν Αλ Χουσεΐν είναι μεταξύ των περίπου 35 εν ενεργεία και πρώην ηγετών που συνδέονται με τους φακέλους.

Και οι δύο έχουν κάνει δηλώσεις σημειώνοντας ότι δεν έχουν κάνει κάτι κακό.Το βασιλικό παλάτι της Ιορδανίας δήλωσε ότι “δεν ήταν ασυνήθιστο ούτε παράνομο” το ότι ο Βασιλιάς Αμπντουλάχ είχε ιδιοκτησία στο εξωτερικό.

Σύμφωνα με τα στοιχεία από τα έγγραφα που διέρρευσαν ο βασιλιάς της Ιορδανίας φέρεται να  ξόδεψε κρυφά περισσότερα από 70 εκατομμύρια λίρες (100 εκατομμύρια δολάρια) σε μια αυτοκρατορία ιδιοκτησίας στο Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ από την ανάληψη της εξουσίας το 1999.

Εν τω μεταξύ, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ αμφισβήτησε την αξιοπιστία των «ατεκμηρίωτων» πληροφοριών, για κρυφή περιουσία που συνδέεται με τον Πρόεδρο Πούτιν και τα μέλη του στενού του κύκλου.

«Προς το παρόν δεν είναι σαφές ποια είναι αυτή η πληροφορία και τι αφορά», είπε στους δημοσιογράφους, προσθέτοντας ότι «δεν είδαμε κανένα κρυφό πλούτο του στενού κύκλου του Πούτιν εκεί μέσα».

επίσης, σύμφωνα με τις αποκαλύψεις των Pandora Papers, το νομικό γραφείο που ίδρυσε ο Νίκος Αναστασιάδης κατηγορείται για ψευδή δήλωση στοιχείων ιδιοκτήτη τεσσάρων offshore προκειμένου να κρατηθεί μυστική η ταυτότητα του πραγματικού ιδιοκτήτη, ενός «αμφιλεγόμενου Ρώσου γερουσιαστή. Η κατηγορία αυτή απορρίπτεται από τη νομική εταιρεία, ενώ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δηλώνει άγνοια ως μη έχων σχέση με το νομικό γραφείο.

Ηγέτες που εμπλέκονται

Άλλοι ηγέτες που συνδέονται με τη διαρροή και έχουν αποκαλυφθεί μέχρι στιγμής είναι:

  • Ο Τσέχος πρωθυπουργός Αντρέι Μπάμπις , ο οποίος φέρεται να μη δήλωσε ότι μια εταιρεία υπεράκτιων επενδύσεων αγόρασε δύο βίλες για 12 εκατομμύρια λίρες στη νότια Γαλλία
  • Ο πρόεδρος της Κένυας Uhuru Kenyatta , ο οποίος – μαζί με έξι μέλη της οικογένειάς του – έχει συνδεθεί με 13 υπεράκτιες εταιρείες
  • Ο πρόεδρος της Χιλής Σεμπαστιάν Πινέρα , ένας δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας, ο οποίος κατηγορείται ότι πούλησε ορυχείο χαλκού και σιδήρου σε μια περιβαλλοντικά ευαίσθητη περιοχή σε έναν παιδικό του φίλο, όπως αναφέρει στην ισπανική εφημερίδα El Pais
  • Ο Πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ilλχαμ Αλίεφ , του οποίου η οικογένεια και στενοί συνεργάτες φέρονται να έχουν εμπλακεί κρυφά σε συμφωνίες ιδιοκτησίας στο Ηνωμένο Βασίλειο αξίας άνω των 400 εκατομμυρίων λιρών

Με ένα tweet του, ο Τσέχος πρωθυπουργός είπε ότι οι κατηγορίες είναι μια προσπάθεια να επηρεαστούν οι εκλογές που έχουν προγραμματιστεί για αυτήν την εβδομάδα και επέμεινε ότι “δεν έκανε ποτέ κάτι κακό ή παράνομο”.

Δημοσιογραφική έρευνα

Περισσότεροι από 600 δημοσιογράφοι από 117 χώρες παρακολούθησαν και ανέλυσαν τα αρχεία από 14 πηγές εδώ και μήνες, βρίσκοντας ιστορίες που δημοσιεύονται αυτήν την εβδομάδα.

Τα δεδομένα ελήφθησαν από τη Διεθνές Δίκτυο Ερευνητών Δημοσιογράφων (ICIJ) στην Ουάσινγκτον, η οποία συνεργάστηκε με περισσότερους από 140 οργανισμούς μέσων μαζικής ενημέρωσης στη μεγαλύτερη παγκόσμια έρευνα.

Η διαρροή των Pandora Papers περιλαμβάνει 6,4 εκατομμύρια έγγραφα, σχεδόν τρία εκατομμύρια εικόνες, περισσότερα από ένα εκατομμύριο email και σχεδόν μισό εκατομμύριο υπολογιστικά φύλλα.

Διαφήμιση