Αρχική Διάστημα H NASA στην τελική ευθεία για αναζήτηση πλανητών που μπορούν να φιλοξενήσουν...

H NASA στην τελική ευθεία για αναζήτηση πλανητών που μπορούν να φιλοξενήσουν ζωή

0
NASA
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Η NASA ανακοίνωσε ότι ολοκληρώθηκε με επιτυχία ένα από τα πιο κρίσιμα στάδια στον σχεδιασμό και τους τεχνικούς ελέγχους της κατασκευής του διαστημικού τηλεσκοπίου Nancy Grace Roman Space Telescope. Πρόκειται για ένα τηλεσκόπιο με προηγμένες τεχνολογικές δυνατότητες που θα «κοιτάζει» στο υπέρυθρο φάσμα γεγονός που θα του επιτρέψει να εξερευνά πολύ βαθιά το Σύμπαν και να παρατηρεί μεγάλο αριθμό γαλαξιών άστρων και πλανητών.

«Αφού πραγματοποιήσαμε εκτεταμένες δοκιμές υλικού και το εξελιγμένο μοντέλο, μια ανεξάρτητη επιτροπή επιβεβαίωσε ότι το παρατηρητήριο που σχεδιάσαμε θα λειτουργήσει», δήλωσε η Julie McEnery, ανώτερη επιστήμονας του έργου του Roman Space Telescope στο Κέντρο Διαστημικών Πτήσεων Goddard της NASA στο Greenbelt, Maryland. «Ξέρουμε πώς θα μοιάζει και τι θα είναι ικανό να καταφέρει. Τώρα που έχουν τεθεί οι βάσεις, η ομάδα είναι ενθουσιασμένη που θα συνεχίσει να χτίζει και να δοκιμάζει το παρατηρητήριο που είχαν προβλέψει ».

Αναζήτηση νερού και απαντήσεις

Το Roman Space Telescope είναι ένα αστεροσκοπείο επόμενης γενιάς που θα εξετάζει σε τεράστιες εκτάσεις χώρου και χρόνου για να ερευνήσει το υπέρυθρο σύμπαν. Χάρη στο τεράστιο οπτικό πεδίο της αποστολής και τις γρήγορες ταχύτητες έρευνας, οι αστρονόμοι θα μπορούν να παρατηρούν χιλιάδες πλανήτες,  εκατομμύρια γαλαξίες  και δισεκατομμύρια αστέρια. Οι αστρονόμοι αναμένουν από το Roman θα αποκαλύψει σημαντικό αριθμό από βραχώδεις κόσμους όπου μπορεί να υπάρχει νερό σε υγρή μορφή.

Αυτό σημαίνει ότι είναι πιθανό να αποκαλύψει κόσμους που θεωρητικά τουλάχιστον είναι όχι μόνο κατοικήσιμοι αλλά και φιλικοί στη ζωή. Θα μπορεί επίσης να εντοπίζει με μεγαλύτερη ευκολία από τα σημερινά τηλεσκόπια τους αποκαλούμενους ορφανούς πλανήτες. Πρόκειται για πλανήτες που υποχρεώθηκαν να εγκαταλείψουν τα πλανητικά συστήματα στα οποία ανήκαν και κινούνται πλέον μόνοι τους με μεγάλη ταχύτητα στο διαστρικό κενό. Τέτοιοι κόσμοι ήταν σε μεγάλο βαθμό “άπιαστοι” για άλλες αποστολές.

Οι παρατηρήσεις της αποστολής θα βοηθήσουν επίσης στον φωτισμό δύο από τους μεγαλύτερους κοσμικούς γρίφους: τη σκοτεινή ενέργεια και τη σκοτεινή ύλη.

Το Roman θα πραγματοποιήσει επίσης μια σειρά άλλων αστροφυσικών ερευνών για να διερευνήσει θέματα όπως τα αστέρια των κοντινών γαλαξιών και νέους αστεροειδείς, κομήτες και μικρούς πλανήτες στο εξωτερικό ηλιακό σύστημα. Οι επιστήμονες θα χρησιμοποιήσουν τις έρευνες του Roman για να μας βοηθήσουν να κατανοήσουμε καλύτερα το σύμπαν και τη θέση μας μέσα σε αυτό.

Το τηλεσκόπιο

Το τηλεσκόπιο πήρε το όνομα του από τη Νάνσι Γκρέις Ρόμαν μια από τις πρώτες γυναίκες αστρονόμους που εργάστηκαν στην NASA η οποία αποτέλεσε σημαντικό στέλεχος της δημιουργίας του πρώτου διαστημικού τηλεσκοπίου, του Hubble. Η κατασκευή του Nancy Grace Roman Space Telescope έχει αποφασισθεί εδώ και πολλά χρόνια αλλά υπήρξαν διάφορα εμπόδια που καθυστέρησαν την εκκίνηση της κατασκευής του. Αν όλα πάνε καλά και δεν υπάρξει άλλη καθυστέρηση το τηλεσκόπιο θα εκτοξευτεί το 2027.

Όπως ανακοίνωσε η NASA ολοκληρώθηκαν οι έλεγχοι για την αντοχή του τηλεσκοπίου στις ακραίες συνθήκες του Διαστήματος και δεν υπήρξε απολύτως κανένα πρόβλημα οπότε η διαδικασία κατασκευής μπορεί να περάσει στην επόμενη φάση.

Διαφήμιση