Αρχική Καταστροφές Καλιφόρνια οικολογική καταστροφή: Στη θάλασσα 573.000 λίτρα αργού πετρελαίου

Καλιφόρνια οικολογική καταστροφή: Στη θάλασσα 573.000 λίτρα αργού πετρελαίου

0
california oil
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Οικολογική καταστροφή απειλεί τις ακτές της Καλιφόρνια και τους υγροβιότοπους, μετά τη διαρροή περίπου 3.000 βαρελιών αργού πετρελαίου. Ήδη υπάρχουν καταγραφές για νεκρά ζώα και ψάρια που ξεβράζονται στις ακτές, ενώ έκλεισαν οι παραλίες.

Η αμερικανική ακτοφυλακή ανέφερε διαρροή πετρελαίου το πρωί του Σαββάτου περίπου στις 9 η ώρα, όπως αναφέρει το CNN, από αγωγό που έσπασε στα ανοικτά της Καλιφόρνιας. Υπολογίζεται ότι περίπου 573.000 λίτρα αργού πετρελαίου διέρρευσαν από αγωγό που έσπασε στα ανοικτά των ακτών της Καλιφόρνιας.

Κλείσιμο ακτών

Η πετρελαιοκηλίδα καλύπτει περίπου 33,7 τετραγωνικά χιλιόμετρα και λόγω της μόλυνσης στις ακτές ήδη οι αρχές κλείνουν παραλίες και πλάζ. σύμφωνα με τις τοπικές αρχές το κλείσιμο των παραλιών θα μπορούσε να διαρκέσει για βδομάδες ή μήνες, αναφέρει το Reuters.

H δήμαρχος του Huntingtonη Beach, Κιμ Καρ, όπου εντοπίζεται και το μεγαλύτερο πρόβλημα χαρακτήρισε τη διαρροή ως «περιβαλλοντική καταστροφή» και δήλωσε ότι θα μπορούσε να εξελιχθεί σε «δυνητική οικολογική καταστροφή».

«Σε μια χρονιά που ήταν γεμάτη με απίστευτα δύσκολα ζητήματα, αυτή η πετρελαιοκηλίδα αποτελεί μια από τις πιο καταστροφικές καταστάσεις που έχει αντιμετωπίσει η κοινότητά μας εδώ και δεκαετίες», δήλωσε στο Associated Press η Κιμ Καρ.

Έσπασε υποθαλάσσιος αγωγός

Οι αξιωματούχοι πιστεύουν ότι το πετρέλαιο προήλθε από διαρροή σε υποθαλάσσιο αγωγό που συνδέεται με υπεράκτια γεωτρητική εγκατάσταση που ανήκει στην Beta Offshore, θυγατρική της Amplify Energy και έδρα το Χιούστον. Η εταιρεία έκλεισε τον αγωγό και απορρόφησε όλο το υπόλοιπο πετρέλαιο για να αποτρέψει περαιτέρω διαρροή. Έστειλε επίσης ένα τηλεχειριζόμενο όχημα (ROV) στο σημείο για να προσδιορίσει τι ακριβώς πήγε στραβά, σύμφωνα με ανακοίνωση της Amplify Energy. Ένας ευρείας κλίμακας καθαρισμός που περιλαμβάνει ομοσπονδιακές και πολιτειακές υπηρεσίες βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.

Επιπτώσεις στη θαλάσσια ζωή

Ωστόσο, υπάρχουν φόβοι ότι η πετρελαιοκηλίδα θα μπορούσε να έχει εκτεταμένες επιπτώσεις στη θαλάσσια άγρια ζωή. Ήδη, έχουν επιβεβαιωθεί αρκετά νεκρά ψάρια και πουλιά καλυμμένα με πετρέλαιο στην περιοχή, ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους αξιωματούχοι της πόλης.
Οι ειδικοί της άγριας ζωής προειδοποιούν επίσης για μακροπρόθεσμα περιβαλλοντικά προβλήματα ως αποτέλεσμα της πετρελαιοκηλίδας. «Έχει μακροχρόνιες επιπτώσεις στην αναπαραγωγή των ζώων», δήλωσε στο AP News η Μιγιόκο Σακασίτα, διευθύντρια του προγράμματος ωκεανών του Κέντρου για τη Βιολογική Ποικιλομορφία.
Οι τοπικοί περιβαλλοντολόγοι ανησυχούν ιδιαίτερα για διάφορους προστατευόμενους υγροβιότοπους στην περιοχή, οι οποίοι φιλοξενούν πολλά είδη πουλιών, όπως το γλαρόνι Charadrius nivosus και το γλαρόνι της Καλιφόρνιας (Sternula antillarum browni), τα οποία περιλαμβάνονται στον κατάλογο των απειλούμενων ειδών σύμφωνα με τον νόμο περί απειλούμενων ειδών.

Μέτρα αποτροπής μεγαλύτερης καταστροφής

Περίπου 610 μέτρα προστατευτικών πλωτών φραγμάτων που συγκρατούν τις πετρελαιοκηλίδες – βρίσκονται σε επτά υγροβιότοπους σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η ποσότητα του πετρελαίου που τους ρυπαίνει, σύμφωνα με την ανακοίνωση της πόλης.
Η ακτοφυλακή χρησιμοποιεί επίσης απορροφητικούς βραχίονες για να απομακρύνει το πετρέλαιο από την επιφάνεια του νερού, αλλά μέχρι στιγμής έχei απομακρυνθεί μόλις το 2,4% της ποσότητας που χύθηκε, σύμφωνα με το Reuters.
Το Τμήμα Αλιείας και Άγριας Ζωής της Καλιφόρνιας διέταξε κλείσιμο της αλιείας σε ύδατα έως και έξι μίλια από την ακτή, λόγω φόβων ότι το πετρέλαιο μπορεί επίσης να μολύνει τα θαλασσινά και να προκαλέσει προβλήματα δημόσιας υγείας, σύμφωνα με το Reuters.
ΠΗΓΗ: Live Science

Διαφήμιση