Αρχική Διατροφή - Προτάσεις Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας: σε έναν κόσμο ανισοτήτων

Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας: σε έναν κόσμο ανισοτήτων

0
ψυχικηυγεία
Διαφήμιση

Σύνταξη:ecozen.gr

«Η Ψυχική Υγεία σε ένα άνισο κόσμο» είναι το φετινό θέμα της Παγκόσμια Ημέρας για την ψυχική υγεία. Και πως θα μπορούσε να είναι διαφορετικά, καθώς η πανδημία τα τελευταία δύο χρόνια έχει χαράξει τον ψυχισμό των περισσότερων. Ιδιαίτερα των πιο ευάλωτων, παιδιά και γυναίκες, αλλά αναδεικνύοντας και φωτίζοντας δύσκολα ψυχολογικά ζητήματα που όπως φαίνεται θα συνεχίσουν να απασχολούν και στη μετά – covid εποχή.Όπως αναφέρει  World Federation for Mental Health: Από την αρχή της πανδημίας, παρακολουθούμε τις επιπτώσεις της στην ψυχική υγεία των ανθρώπων. Η έρευνά μας έδειξε ότι μερικοί από τους ανθρώπους που αγωνίζονται περισσότερο είναι εκείνοι που αντιμετώπιζαν ήδη σημαντικές προκλήσεις – άτομα με μακροχρόνιες συνθήκες υγείας ή που αντιμετωπίζουν διακρίσεις ή γονείς από μόνοι τους.

mental
Εικόνα: BarbaraKelley.com

Ανισότητα μεταξύ πλούσιων και φτωχών

Σύμφωνα με την Παγκόσμια Ομοσπονδία Ψυχικής Υγείας (WFMH,)με το φετινό θέμα επιχειρείται να αναδειχθεί το γεγονός ότι αυξάνεται η πόλωση ανάμεσα στις πλούσιες χώρες και τον υπόλοιπο κόσμο που ζει σε συνθήκες φτώχειας. Οι ανισότητες αφορούν το γένος, την εθνικότητα, την έμφυλη ταυτότητα και τον σεξουαλικό προσανατολισμό, τον σεβασμό των δικαιωμάτων σε πολλές χώρες, με συνέπειες στα δικαιώματα των ανθρώπων με προβλήματα ψυχικής υγείας.

Η πρόσβαση σε υπηρεσίες ψυχικής υγείας παραμένει άνιση, σύμφωνα με την WFMH, με το 75-95% των ανθρώπων σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος να μην έχουν καμία πρόσβαση και στις πλουσιότερες χώρες τα πράγματα να μην είναι πολύ καλύτερη.

Απουσία επένδυσης στην ψυχική υγεία δυσανάλογη με το συνολικό προϋπολογισμό της υγείας καταλήγει σε κενό στην φροντίδα της ψυχικής υγείας.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ξεκινάμε ένα Πρόγραμμα Αντίδρασης Covid 2 εκατομμυρίων λιρών για να συνεργαστούμε με εταίρους για να βοηθήσουμε μερικούς από τους ανθρώπους που έχουν πληγεί περισσότερο.

Η Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας είναι επίσης μια ευκαιρία να μιλήσουμε για την ψυχική υγεία γενικά. Γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 10 Οκτωβρίου, προκειμένου να ευαισθητοποιήσει την κοινή γνώμη για τα ψυχικά νοσήματα. Την πρωτοβουλία πήραν από κοινού το 1994 η Παγκόσμια Ομοσπονδία Ψυχικής Υγείας και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Σβήνουμε το στίγμα

Με στόχο την ανάδειξη της επιτακτικής ανάγκης καταπολέμησης του στίγματος γύρω από τις ψυχικές διαταραχές, η Εταιρία Κοινωνικής Ψυχιατρικής Π. Σακελλαρόπουλος, μέσω του προγράμματος «Σβήνουμε το στίγμα. Στο λόγο μας» δημιούργησε μια καμπάνια ευαισθητοποίησης, με κεντρικό μήνυμα: “Οι ταμπέλες δεν προορίζονται για τους ανθρώπους”.
Στόχος του μηνύματος είναι να προβληματίσει το κοινό γύρω από τα συνηθισμένα στερεότυπα που συνδέονται με τις υπηρεσίες ψυχικής υγείας και τα οποία αποτρέπουν πολλούς συνανθρώπους μας από το να αναζητήσουν την αναγκαία και πολύτιμη βοήθεια των επαγγελματιών ψυχικής υγείας, όταν έχουν ανάγκη υποστήριξης.

Στο σποτ που δημιουργήθηκε για τις ανάγκες της καμπάνιας, ο ήρωας που αντιμετωπίζει ψυχολογική πίεση και δυσφορία, αποφασίζει να απευθυνθεί σε μια υπηρεσία ψυχικής υγείας, γεγονός που προκαλεί την αρνητική αντίδραση του κοινωνικού περίγυρου, ο οποίος του κρεμάει την ταμπέλα του «τρελού». Με αυτόν τον τρόπο, αναδεικνύεται το ιδιαίτερα σημαντικό πρόβλημα του “στίγματος” που αντιμετωπίζουν τα άτομα με ψυχοκοινωνικά προβλήματα, που δυσχεραίνει την πρόληψη και την έγκαιρη αντιμετώπιση των ψυχικών διαταραχών και οδηγεί στην κοινωνική απομόνωση.

mental health

Διαφήμιση