Αρχική Επιλεγμένα Κακοκαιρία «Αθηνά»: Νέα επιδείνωση τις επόμενες ώρες – Προειδοποίηση καθ. Λέκκα

Κακοκαιρία «Αθηνά»: Νέα επιδείνωση τις επόμενες ώρες – Προειδοποίηση καθ. Λέκκα

0
evia3
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Nέα επιδείνωση του καιρού αναμένεται μετά το μεσημέρι σε πολλές περιοχές της χώρας. Σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr, βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν και πάλι κυρίως στο Ιόνιο και στα ηπειρωτικά από τις μεσημεριανές ώρες και έπειτα.

Τα φαινόμενα θα είναι τοπικά ισχυρά και σε ορισμένες περιπτώσεις θα συνοδεύονται από αυξημένη κεραυνική δραστηριότητα, ενισχυμένους ανέμους και χαλαζοπτώσεις. Μάλιστα, τοπικά το χαλάζι ενδέχεται να έχει σχετικά μεγάλο μέγεθος.

Στο μεταξύ, πλημμυρισμένα πάνω από 200 σπίτια άφησε η «Αθηνά» στην πυρόπληκτη Βόρεια Εύβοια όπου κάτοικοι και φορείς μιλούν πλέον για πρωτόγνωρες καταστάσεις απόγνωσης και καταστροφής. Την ίδια ώρα πάνω από 30 σπίτια πλημμύρισαν στη Λάρισα ενώ και το Πήλιο βρίσκεται σε ζώνη κινδύνου καθώς αναμένεται νέα επιδείνωση.

Rains Oct10

Στην Αττική

Πρόσκαιρες καταιγίδες θα εκδηλωθούν μετά το μεσημέρι στο νομό Αττικής και στην πόλη της Αθήνας. Σημειώνεται ότι στις περιοχές που θα δεχθούν σημαντικές ποσότητες βροχής συμπεριλαμβάνεται η Βόρεια Εύβοια και εντείνεται η ανησυχία μετά τις καταστροφικές πλημμύρες που προηγήθηκαν.

Λέκκας: Προτεραιότητα σε 10 περιοχές με Υψηλό Πλημμυρικό Κίνδυνο

lekkasΤον κώδωνα του κινδύνου κρούει ο  Ευθύμης Λέκκας, καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας & Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών. πως σημειώνει σε σημερινό του σημείωμα: “Οι πυρκαγιές του καλοκαιριού στον Ελληνικό χώρο αύξησαν τον πλημμυρικό κίνδυνο σε πολλές περιοχές της Χώρας. Είχαμε τονίσει ότι χρειάζονται επείγοντα, καινοτόμα και στοχευμένα μέτρα, λαμβάνοντας υπόψην τις μορφολογικές συνθήκες, το γεωλογικό υπόβαθρο, το υδρογραφικό δίκτυο, το δυναμικό διάβρωσης και τον κατολισθητικό κίνδυνο, έτσι ώστε να έχουμε τη μέγιστη δυνατή αποτελεσματικότητα.

Τα παραπάνω προηγούνται των μακροπρόθεσμων σχεδιασμών, οι οποίοι είναι φυσικά απαραίτητοι.

Απαιτούνται νέες τεχνικές προσεγγίσεις, παρακάμπτοντας τις παλιές τεχνικές αντιμετώπισης, που δε λαμβάνουν υπόψην τον παράγοντα της κλιματικής κρίσης.

Το σημερινό παράδειγμα της Αγίας Άννας στην Εύβοια, όπου το ύψος της βροχής ήταν σχετικά μικρό και οι επιπτώσεις δυσανάλογα μεγάλες, υποδεικνύει με τον πιο εμφαντικό τρόπο την αναγκαιότητα καινοτόμων παρεμβάσεων”.

Συστάσεις από την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας

Συστάσεις προς τους πολίτες απευθύνει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας λόγω της κακοκαιρίας.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Παράλληλα η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr), έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Μέτρα

Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων:

Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.

Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.

Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους.

Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων (κίνδυνος από πτώσεις κεραυνών).

Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.

Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).

Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

Για πληροφορίες και ανακοινώσεις σχετικά με την επικρατούσα κατάσταση και την βατότητα του οδικού δικτύου λόγω εισροής πλημμυρικών υδάτων σε αυτό, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της ΕΛ.ΑΣ. www.astynomia.gr.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.

Διαφήμιση