Αρχική Ενέργεια ΟΗΕ: Ασυμφωνία μεταξύ παραγωγής καυσίμων και κλιματικών στόχων

ΟΗΕ: Ασυμφωνία μεταξύ παραγωγής καυσίμων και κλιματικών στόχων

0
ορυκτών καυσίμων - ρύπανση
Εικόνα: UNSPLASH/Chris LeBoutillier
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Η παραγωγή ορυκτών καυσίμων που σχεδιάστηκε από τις κυβερνήσεις του κόσμου «υπερβαίνει κατά πολύ» το όριο που απαιτείται για να διατηρηθεί η αύξηση της παγκόσμιας θέρμανσης στους 1,5 βαθμούς Κελσίου και να αποφευχθούν οι χειρότερες επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης, διαπιστώθηκε έκθεση του ΟΗΕ.

Παρά τις αυξανόμενες υποσχέσεις δράσης από πολλά έθνη, οι κυβερνήσεις δεν έχουν ακόμη κάνει σχέδια για τον τερματισμό της παραγωγής ορυκτών καυσίμων, αναφέρει η έκθεση. Το χάσμα μεταξύ της προγραμματισμένης εξόρυξης άνθρακα, πετρελαίου και φυσικού αερίου και ασφαλών ορίων παραμένει τόσο μεγάλο όσο το 2019, όταν ο ΟΗΕ ανέφερε για πρώτη φορά το ζήτημα. Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, χαρακτήρισε τη διαφορά «έντονη».

Μόνο το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ινδονησία αναμένουν μείωση της παραγωγής

Η έκθεση, που εκπονήθηκε από το Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών (Unep) και άλλους ερευνητές, διαπίστωσε ότι η παγκόσμια παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου βρίσκεται σε τροχιά αύξησης τις επόμενες δύο δεκαετίες, με την παραγωγή άνθρακα να αναμένεται να μειωθεί ελάχιστα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη διπλάσια παραγωγή ορυκτών καυσίμων το 2030, η οποία είναι συνεπής με αύξηση 1,5 βαθμών Κελσίου.

Λεπτομερής ανάλυση 15 μεγάλων χωρών παραγωγής ορυκτών καυσίμων διαπίστωσε ότι οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Αυστραλία, η Σαουδική Αραβία και η Κίνα προβλέπουν αύξηση του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, ενώ η Ινδία και η Ρωσία σκοπεύουν να αυξήσουν την παραγωγή άνθρακα. Μόνο δύο από τις χώρες αναμένουν μείωση της παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου: το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ινδονησία.

Η έκθεση διαπίστωσε επίσης ότι οι χώρες έχουν κατευθύνει περισσότερα από 300 δισ. δολάρια νέου δημόσιου χρήματος σε δραστηριότητες ορυκτών καυσίμων από την αρχή της πανδημίας Covid-19, περισσότερα από αυτά που προβλέπονται για καθαρή ενέργεια.

«Η έρευνα είναι σαφής: η παγκόσμια παραγωγή άνθρακα, πετρελαίου και φυσικού αερίου πρέπει να αρχίσει να μειώνεται άμεσα και απότομα για να είναι συνεπής με τον περιορισμό της μακροπρόθεσμης θέρμανσης στους 1,5 βαθμούς Κελσίου», δήλωσε ο Ploy Achakulwisut, στο Stockholm Environment Institute (SEI) και επικεφαλής συγγραφέας η αναφορά. «Ωστόσο, οι κυβερνήσεις συνεχίζουν να σχεδιάζουν και να υποστηρίζουν επίπεδα παραγωγής ορυκτών καυσίμων που υπερβαίνουν κατά πολύ αυτό που μπορούμε να κάψουμε με ασφάλεια».

Οι παρούσες δεσμεύσεις θα σήμαιναν καταστροφική άνοδο κατά 2,7 βαθμούς Κελσίου

Ο Inger Andersen, εκτελεστικός διευθυντής της Unep, δήλωσε: «Οι καταστροφικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής είναι εδώ για να τις δείτε όλοι. Από το Cop26 και μετά, οι κυβερνήσεις του κόσμου πρέπει να ενταθούν, κάνοντας γρήγορα και άμεσα βήματα για να κλείσουν το χάσμα στην παραγωγή ορυκτών καυσίμων και να εξασφαλίσουν μια δίκαιη και ίση μετάβαση».

Η κρίσιμη σύνοδος κορυφής για το κλίμα Cop26 ξεκινά στη Γλασκώβη στα τέλη Οκτωβρίου. Τα έθνη του κόσμου πρέπει να δεσμευτούν για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα που θα διατηρήσουν ζωντανές τις ελπίδες περιορισμού της αύξησης της παγκόσμιας θερμοκρασίας. Οι σημερινές δεσμεύσεις θα σήμαιναν καταστροφική άνοδο κατά 2,7 βαθμούς Κελσίου.

Αλλά πολύ λίγοι λαμβάνουν μέτρα για τη μείωση της παραγωγής ορυκτών καυσίμων ή τη μείωση των επιδοτήσεων στον τομέα. Η Γκρέτα Τούνμπεργκ εξόρισε πρόσφατα τους παγκόσμιους ηγέτες για τις υποσχέσεις τους να αντιμετωπίσουν την κλιματική έκτακτη ανάγκη, απορρίπτοντας τους με τη φράση «blah, blah, blah».

Η συντριπτική πλειοψηφία των αποθεμάτων ορυκτών καυσίμων, που ανήκουν σήμερα σε χώρες και εταιρείες, πρέπει να παραμείνουν στο έδαφος για να αντιμετωπιστεί η κλιματική κρίση, ανέφερε επιστημονική μελέτη τον Σεπτέμβριο. Εκτίμησε ότι το 90% του άνθρακα και το 60% των αποθεμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου δεν πρέπει να εξαχθούν για 50% πιθανότητα επίτευξης του στόχου 1,5C. Τον Μάιο, μια έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν μπορεί να υπάρξει νέα ανάπτυξη πετρελαίου, φυσικού αερίου ή άνθρακα, εάν ο κόσμος επιθυμεί να πετύχει τους στόχους για το κλίμα έως το 2050.

Έχουμε ακόμη πολύ δρόμο να διανύσουμε για ένα μέλλον καθαρής ενέργειας

«Οι πρόσφατες ανακοινώσεις είναι ένα πολύ αναγκαίο βήμα για τη σταδιακή κατάργηση των ορυκτών καυσίμων», δήλωσε ο Γκουτέρες. «Αλλά, όπως δείχνει ξεκάθαρα αυτή η έκθεση, έχουμε ακόμη πολύ δρόμο να διανύσουμε για ένα μέλλον καθαρής ενέργειας. Είναι επείγον όλοι οι υπόλοιποι χρηματοδότες να αλλάξουν τη χρηματοδότηση τους από άνθρακα σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας». Από τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα το 2015, οι 60 μεγαλύτερες τράπεζες στον κόσμο παρείχαν χρηματοδότηση 3,8 τρισεκατομμυρίων δολαρίων για εταιρείες ορυκτών καυσίμων.

«Η Δανία πήρε την απόφαση να ακυρώσει όλους τους μελλοντικούς κύκλους αδειοδότησης πετρελαίου και φυσικού αερίου και να σταματήσει τελείως την παραγωγή μας έως το 2050», δήλωσε ο Δανός υπουργός κλίματος και ενέργειας Νταν Γιούργκενσεν. «Με την Κόστα Ρίκα, ενθαρρύνουμε όλες τις κυβερνήσεις να λάβουν παρόμοια μέτρα και να ενταχθούν στην Beyond Oil and Gas Alliance».

Το Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο φιλοξενεί το Cop26, έχει επικριθεί ότι δεν έχει μπλοκάρει νέα κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου, ιδίως το πεδίο του Cambo στα ανοιχτά του Shetland.

Πηγή: BBC

Διαφήμιση