Αρχική Επιστήμη Κάψουλα πάγου με αέρα του 1765 περιέχει μυστικά χαμένα στον χρόνο

Κάψουλα πάγου με αέρα του 1765 περιέχει μυστικά χαμένα στον χρόνο

0
Ανταρκτική, Παγετώνας
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Η έκθεση «Polar Zero» στη Γλασκώβη διαθέτει ένα γλυπτό, το οποίο περικλείει αέρα που προέρχεται από την αρχή της Βιομηχανικής Επανάστασης.

Μια αμπούλα αέρα της Ανταρκτικής από το έτος 1765 αποτελεί το επίκεντρο μιας νέας έκθεσης, η οποία αποκαλύπτει τις κρυφές ιστορίες του πολικού πάγου στους επισκέπτες του κλιματικού συνεδρίου Cop26 στη Γλασκώβη.

Ο καλλιτέχνης Wayne Binitie έχει περάσει τα τελευταία πέντε χρόνια αναλαμβάνοντας μια εξαιρετική συνεργασία με επιστήμονες της Βρετανικής Ανταρκτικής Έρευνας (BAS), οι οποίοι τρυπάνε, αναλύουν και διατηρούν κυλίνδρους πάγου από βαθιά στο “φύλλο” του. Αυτά τα κομμάτια του πάγου είναι σημαντικά για την έρευνα, αφού είναι εκείνα που διαθέτουν πληροφορίες για τις προηγούμενες κλιματικές αλλαγές.

Αυτοί οι κύλινδροι πάγου επέτρεψαν στο Binitie να παρουσιάσει στη Γλασκώβη, σε μια -όπως έχει χαρακητριστεί- κομβική στιγμή για τον πλανήτη, τον καθαρότερο αέρα παγιδευμένο σε πάγο από μια άλλη, τόσο σημαντική εποχή. Λίγο πριν η σύγχρονη ανθρωπότητα ξεκινήσει την ακούσια καταστροφή της ατμόσφαιρας, σοβαρές συνέπειες της οποίας αντιμετωπίζονται τώρα.

Τρομακτικός ο ρυθμός αύξησης του ατμοσφαιρικού διοξειδίου του άνθρακα

Η έκθεση «Polar Zero» στο Επιστημονικό Κέντρο της Γλασκώβης παρουσιάζει ένα κυλινδρικό γυάλινο γλυπτό που περικλείει τον αέρα, που εξάγεται ακριβώς από το 1765, δηλαδή την ημερομηνία που πολλοί ιστορικοί χαρακτηρίζουν ως την αρχή της Βιομηχανικής Επανάστασης.

Ένας δεύτερος κύλινδρος παρουσιάζει έναν πυρήνα πάγου που περιέχει μικροσκοπικές φυσαλίδες αέρα που παγιδεύτηκαν καθώς το χιόνι έπεσε και συμπιέστηκε, και που τώρα αποκαλύπτουν τον τρομακτικό ρυθμό αύξησης του ατμοσφαιρικού διοξειδίου του άνθρακα σήμερα σε σχέση με εκείνη την ημερομηνία.

«Η κλίμακα του θέματος είναι τόσο συνταρακτική και τόσο περίπλοκη που μπορεί να φαίνεται μακρινή, ακόμη και αποκαλυπτική», λέει ο Binitie, φοιτητής διδακτορικών σπουδών χρηματοδοτούμενος από το Συμβούλιο Τεχνών και Ανθρωπιστικών Επιστημών στο Royal College of Art. «Οι άνθρωποι χρειάζονται κάτι χειροπιαστό για να το κατανοήσουν, κάτι που καταρρίπτει αυτή την απόσταση».

Τι μπορούμε να μάθουμε από τους παγετώνες

Ο ειδικός στους παγετώνες, Δρ. Robert Mulvaney, ο οποίος ήταν υπεύθυνος για την εξόρυξη πάγου για το BAS, λέει ότι είναι πράγματι δυνατό να διατρηθεί πάγος από μια συγκεκριμένη εποχή.

«Το χιόνι πέφτει στην Ανταρκτική χρόνο με το χρόνο, αλλά δε λιώνει. Έτσι, το χιόνι συσσωρεύεται και συμπιέζει όλα τα προηγούμενα χρόνια χιονόπτωσης από κάτω. Καθώς προχωράμε, οδηγούμαστε όλο και περισσότερο στο παρελθόν, λίγο σαν να μετράμε τα δαχτυλίδια ενός μεγάλου δέντρου», εξηγεί.

«Αυτό που βοηθάει είναι ότι κάθε τόσο ξέρουμε ότι ένα ηφαίστειο ανατινάχθηκε σε ένα συγκεκριμένο έτος και μπορεί να βρούμε στοιχεία για αυτό. Συνεπώς, το να χρησιμοποιήσουμε τα τρυπάνια μας για την εύρεση του συγκεκριμένου έτους δεν είναι τόσο δύσκολη όσο θα φανταζόσασταν».

Η δημιουργία μιας έκθεσης βασισμένης σε μια αμπούλα αέρα και ενός λιωμένου πυρήνα πάγου αποδείχθηκε μια συναρπαστική τεχνική πρόκληση, λέει ο Graham Dodd από τους παγκόσμιους ειδικούς μηχανικής Arup. «Η έκθεση ενός πυρήνα πάγου χωρίς να λιώσει εντελώς είναι ένα τεχνικό κατόρθωμα που απαιτεί ακριβείς υπολογισμούς και δημιουργική σκέψη για την κατασκευή του σωστού επιπέδου μόνωσης, ενώ παράλληλα επιτρέπει στους επισκέπτες να πλησιάσουν τον πάγο».

Οι επισκέπτες του «Polar Zero» θα έχουν τη δυνατότητα να ακούσουν τις αρχαίες φυσαλίδες αέρα να “σκάνε” καθώς ο πυρήνας του πάγου βγαίνει από τον μονωμένο σωλήνα του, υπό τον ήχο του καθηλωτικού μουσικού κομματιού του Binitie με μουσική και φυσικούς ήχους. Επιπλέον, θα μπορεί να αγγίξει ή ακόμα και να δοκιμάσει το παγωμένο νερό. Είναι μια πολυαισθητηριακή εμπειρία σε μια εποχή που «φαίνεται πιο επείγον από ποτέ να ρωτήσω τι σημαίνει να αγγίζεις και να είσαι σε επαφή με τη Γη», λέει.

Διαφήμιση