Αρχική Ενέργεια Έρχεται η μεγαλύτερη ανεμογεννήτρια του κόσμου

Έρχεται η μεγαλύτερη ανεμογεννήτρια του κόσμου

0
ενέργεια - ανεμογεννήτρια - αιολική
Εικόνα: UNSPLASH/Sander Weeteling
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Η Δανική εταιρία Vestas ανακοίνωσε πως μέσα στο επόμενο έτος θα κατασκευάσει μια ανεμογεννήτρια 15 megawatt (MW), η οποία θα είναι αρκετά ισχυρή για να παρέχει ηλεκτρική ενέργεια σε περίπου 13.000 βρετανικές κατοικίες.

Θα είναι η μεγαλύτερη ανεμογεννήτρια στον κόσμο, αν και μάλλον όχι για πολύ. Οι ανεμογεννήτριες συνεχίζουν να γίνονται μεγαλύτερες και συμβαίνει γρηγορότερα από ό,τι περίμενε κανείς.

Η κινεζική εταιρεία, MingYang, ανακοίνωσε πρόσφατα σχέδια για μια ακόμη πιο ισχυρή συσκευή με χρονισμό στα 16 MW, για παράδειγμα. Μόλις πριν από τέσσερα χρόνια, η μέγιστη χωρητικότητα μιας υπεράκτιας τουρμπίνας ήταν 8MW.

«Συμβαίνει γρηγορότερα από όσο θα θέλαμε, κατά μία έννοια», λέει η Aurélie Nasse, επικεφαλής της στρατηγικής αγοράς υπεράκτιων προϊόντων στη Vestas. Η εταιρεία είναι μία από τις ελάχιστες που προχώρησαν στην ανάπτυξη υπερμεγέθους ανεμογεννητριών, αλλά μαζί αρχίζουν και οι πονοκέφαλοι που σχετίζονται με την κατασκευή των ολοένα μεγαλύτερων μηχανών.

Πρόκληση τα μεγαλύτερα λιμάνια

«Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι είναι ένας βιώσιμος αγώνας για όλους στη βιομηχανία», λέει η κ. Nasse, καθώς επισημαίνει την ανάγκη για μεγαλύτερα λιμάνια και τον απαραίτητο εξοπλισμό και τα πλοία εγκατάστασης που απαιτούνται για να φέρουν τα σημερινά τεράστια εξαρτήματα τουρμπίνας στην υπεράκτια θάλασσα.

Στη συνέχεια, υπάρχουν οι μεγάλες επενδύσεις που απαιτούνται για να φτάσουμε σε αυτό το σημείο. «Αν κοιτάξετε τα οικονομικά αποτελέσματα των [κατασκευαστών], ουσιαστικά κανένας από εμάς δε βγάζει χρήματα πλέον», εξηγεί η κ. Nasse. «Αυτό είναι μεγάλο ρίσκο».

Ωστόσο, η προθυμία της αιολικής βιομηχανίας να υπερβεί τα όρια είναι ένα από τα μεγαλύτερα δυνατά της σημεία, προσθέτει. Ένα δίκοπο μαχαίρι ή λεπίδα ανεμογεννήτριας, αν θέλετε. Και υπάρχουν κάποια σημάδια ότι ο αγώνας για ανεμογεννήτριες 20MW και άνω πρόκειται να επιβραδυνθεί.

Στο παιχνίδι και η Siemens Gamesa

«Είναι απλά εκπληκτικό», λέει ο Guy Dorrell, εκπρόσωπος της Siemens Gamesa, αναφερόμενος στο γεγονός ότι ένα ενιαίο υπεράκτιο αιολικό πάρκο μπορεί πλέον να τροφοδοτήσει εκατομμύρια σπίτια. Μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, η εταιρεία του σχεδιάζει να εγκαταστήσει ένα χερσαίο πρωτότυπο υπεράκτιας ανεμογεννήτριας 14MW που μπορεί να ενισχυθεί για παροχή 15MW.

«Έχουμε καταλάβει ότι μια στροφή ανεμογεννήτριας 14MW θα τροφοδοτούσε ένα Tesla Model 3 για 352 χιλιόμετρα», λέει. «Εκτός από την αυξημένη ισχύ, ένα από τα πλεονεκτήματα των μεγαλύτερων ανεμογεννητριών είναι ότι είναι πιο αποδοτικά όσον αφορά το χρόνο εγκατάστασης και το κόστος. Σαφώς, χρειάζεστε μόνο μια βασική δομή και ένα σύνολο καλωδίων για μια ανεμογεννήτρια 14MW έναντι δύο για ένα ζευγάρι μηχανών 7MW

Το Ηνωμένο Βασίλειο διαθέτει σήμερα περίπου 10,5 gigawatt (GW) υπεράκτιας αιολικής ικανότητας και αυτό θα τετραπλασιαστεί έως το 2030. Αλλά αυτό δεν είναι ακόμα αρκετό για να παράγει καθαρό μηδενικό ηλεκτρικό ρεύμα έως το 2035, σύμφωνα με ερευνητές στο Imperial College του Λονδίνου.

«Ό,τι κι αν συμβεί στη συνέχεια, η ζήτηση είναι εκεί και μπορείτε να στοιχηματίσετε ότι οι μεγαλύτερες ανεμογεννήτριες θα γίνουν πιο συνηθισμένες», λέει ο Christoph Zipf, εκπρόσωπος της Wind Europe, ενός βιομηχανικού φορέα.

«Σε είκοσι χρόνια από τώρα, οι ανεμογεννήτριες 15MW θα θεωρούνται ως “μέσες”», προβλέπει.

Διαφήμιση