Αρχική COVID-19 Μητσοτάκης: Οικονομία και κοινωνία δεν θα ξανακλείσουν – Όλα όσα ειπώθηκαν στη...

Μητσοτάκης: Οικονομία και κοινωνία δεν θα ξανακλείσουν – Όλα όσα ειπώθηκαν στη Βουλή

0
ΩΡΑ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΣΤΗΝ ΒΟΥΛΗ (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)
Συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης του Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα προς τον Πρωθυπουργό, με θέμα: "Θα αναλάβει ο Πρωθυπουργός την ευθύνη για τα καταστροφικά αποτελέσματα της κυβέρνησής του στη διαχείριση της πανδημίας;", Δευτέρα 18 Οκτωβρίου 2021. (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Για «προσπάθεια απόκρυψης από την κοινωνία της παταγώδους αποτυχίας» της στη διαχείριση της πανδημίας κατηγόρησε την κυβέρνηση ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του σήμερα στη Βουλή με αφορμή σχετική επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε στον πρωθυπουργό, κάνοντας λόγο για μια κυβέρνηση που «πέταξε λευκή πετσέτα στην πανδημία και τον εμβολιασμό» και «έχει παραιτηθεί από το καθήκον της να λέει την αλήθεια στους πολίτες και να προστατεύει τις ζωές τους».

Ο Αλ. Τσίπρας, προσκομίζοντας στατιστικά στοιχεία, υποστήριξε ότι από τον Αύγουστο «η χώρα μας βρίσκεται στις χειρότερες θέσεις στην Ευρώπη σε θύματα ανά εκατομμύριο πληθυσμού» και παρ’ όλ’ αυτά η κυβέρνηση συμπεριφέρεται «σα να μην υπάρχει πια ο κορονοιός», αφού «έχουν από μόνοι τους αποφασίσει τη λήξη της πανδημίας».

«Η πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα είναι εξαιρετικά αρνητική. Όσο πιο ανησυχητική είναι η πορεία της πανδημίας, τόσο περισσότερο οι έχοντες την ευθύνη παύουν να συζητούν για τα ζητήματα αυτά. Είναι μία μεγάλη αντίφαση», είπε χαρακτηριστικά ξεκινώντας την ομιλία του, ενώ επισήμανε ότι ξεπερνάμε διαρκώς σε ημερήσια κρούσματα και σε θανάτους, χώρες που ήταν το αρνητικό παράδειγμα, χάνοντας κάθε εβδομάδα περίπου 300 συνανθρώπους μας, «ένα μικρό χωριό». Σε σχέση, δε, με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, πρόσθεσε, ο δείκτης θανάτων ανά εκατομμύριο κατοίκων είναι διπλάσιος.

«Και από την πλευρά της κυβέρνησης παίζουν κρυφτό. Κρύβεστε για να κρύψετε αυτή την παταγώδη αποτυχία. Αλλά στη προσπάθειά σας να κρυφτείτε εσείς, κρύβετε την αλήθεια από το δημόσιο διάλογο, την αλήθεια και τον κίνδυνο από τους πολίτες. Και δημιουργείτε κλίμα χαλαρότητας», τόνισε ο κ. Τσίπρας, εκφράζοντας την ελπίδα η σημερινή συζήτηση να αποτελέσει ένα “ξυπνητήρι” απέναντι σε μια κυβέρνηση «που έχει παραιτηθεί από το καθήκον της να λέει την αλήθεια στους πολίτες και να προστατεύει τις ζωές τους».

«Τα νοσοκομεία παραμένουν υποστελεχωμένα ακόμα και κατά τη διάρκεια της πανδημίας, χωρίς μόνιμες προσλήψεις νοσηλευτών» συνέχισε ενώ είπε ότι η Ελλάδα είναι μακράν πίσω σε σχέση με τις άλλες χώρες του νότου σε εμβολιαστική κάλυψη.

«Κάτι φταίει εδώ. Μήπως ήταν λάθος η στρατηγική της καμπάνιας που κάνατε; Το κλίμα ήταν “εμβολιαστείτε για να πάρετε 150 ευρώ, για να πάτε διακοπές, για να πάρετε gigabytes”, αντί να είναι “εμβολιαστείτε για να σώσουμε ζωές”», σχολίασε , προσθέτοντας ότι έχει διπλασιαστεί, μάλιστα, το ποσοστό ανηλίκων που νοσούν και έχει πάει στο 14%, «αφού τα σχολεία άνοιξαν όπως ακριβώς έκλεισαν».

«Γιατί, μετά από τόσους μήνες του σκληρότερου και μακρύτερου και πιο ατελέσφορου λοκντάουν στην Ευρώπη, είμαστε ξανά όχι στο χείλος αλλά μέσα στον γκρεμό;», διερωτήθηκε για να απαντήσει, επιρρίπτοντας τις ευθύνες στην κυβέρνηση και κατηγορώντας την ότι κινήθηκε μόνο «με όρους επικοινωνίας και πολιτικής σκοπιμότητας» με αποτέλεσμα να αφήσει «τη χώρα να πορεύεται στα τυφλά».

«Όταν είδατε ότι η πανδημία δεν τελειώνει με φιέστες και εξαγγελίες, αλλά θέλει σχέδιο και δουλειά σε βάθος, απλά παραιτηθήκατε. Πετάξατε λευκή πετσέτα», δήλωσε χαρακτηριστικά, ενώ έκανε λόγο και για “αξιοποίηση” της πανδημίας από την κυβέρνηση για να «μπουκώσει με κρατικό χρήμα τα περισσότερα ΜΜΕ» έτσι ώστε «κανείς να μην ασχοληθεί με την αποτυχία» της.

Τσίπρας: Ξηλώσατε την dream team της συμφοράς

«Αλλά νομίζω ότι δεν χρειάζεται να δούμε τι λένε τα στελέχη της ΝΔ γιατί τη μεγαλύτερη παραδοχή της παταγώδους αποτυχίας σας την κάνατε εσείς ξηλώνοντας σύσσωμη την dream team της συμφοράς. Ο επικεφαλής του ΕΟΔΥ καρατομήθηκε, ο επικεφαλής της πολιτικής προστασίας ανασχηματίστηκε, ο υπουργός Υγείας πήγε στον τουρισμό, ο συνεργάτης σας αναπληρωτής υπουργός Υγείας καρατομήθηκε. Την ομάδα την αλλάζεις όταν καταρρέει. Και τι κάνατε όταν αλλάξατε την ομάδα;», είπε αναφερόμενος στην αλλαγή ηγεσίας του υπουργείου Υγείας: «Βάλατε τον κ. Πλεύρη στην ηγεσία του υπουργείου, ο οποίος προέρχεται από τον ακροδεξιό χώρο, για να κλείσετε το μάτι στους αντιεμβολιαστές και να σφυρίξετε τέλος στην πανδημία».

Αναφερόμενος στην επιστροπή των ειδικών είπε: «Ποιος επιστημονικά αρμόδιος εισηγήθηκε και συμφώνησε στις αποφάσεις χαλάρωσης των μέτρων; Και ποιος σχεδιάζει και υλοποιεί την στρατηγική για τον εμβολιασμό; Σήμερα έχουμε 6,5 εκατ. δόσεις αδιάθετες την ώρα που η κυβέρνηση αναπαράγει συνεχώς τη θεωρία της ατομικής ευθύνης. Πότε θα αναλάβετε όμως τη δική σας ευθύνη; Πότε θα μιλήσουμε για την ευθύνη μιας κυβέρνησης να είναι σε εγρήγορση;».

Αναφερομένος στις κινήσεις που πρέπει να γίνουν από εδώ και στο εξής είπε: «Γι’ αυτό δεν θα κουραστούμε να φωνάζουμε ότι πρέπει να αλλάξετε πορεία. Να σταματήσετε να κρύβετε την αποτυχία σας. Το τι πρέπει να γίνει το γνωρίζουμε. Δεν είμαστε πια σε εντελώς αχαρτογράφητα νερά. Επομένως πέρα από την επιτάχυνση του εμβολιαστικού εγχειρήματος επιβάλεται η υοθέτηση μιας νέα υγειονομικής πρακτικής. Εκτεταμένο τεστινγκ και κατ’ οίκον φροντίδα. Γενναία ενίσχυση του ΕΣΥ σε όλα τα επίπεδα. Στοχευμένη και πειστική ενημέρωση των πολιτών. Άμεσα μέτρα έστω και τώρα για την αποσυμφόρηση των σχολείων με λιγότερους μαθητές τμήμα. Και τέλος, αξιοποίηση των φαρμακευτικών σκευασμάτων που μπορούν να σώζουν ζωές. Μέχρι χθες το αρνιόσασταν».

Ολοκληρώνοντας, ο κ. Τσίπρας είπε: «Η στάση της αντιπολίτευσης ήταν από την πρώτη στιγμή στάση ευθύνης. Βάλαμε πλάτη, καταθέσαμε προτάσεις, συγκεκριμένες επεξεργασμένες και άμεσα εφαρμόσιμες. Και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε. Είναι όμως υποχρέωσή μας ταυτόχρονα να κάνουμε και σκληρή κριτική απέναντι σε μια κυβέρνηση και έναν πρωθυπουργό που αντιμετωπίζει την κατάσταση με απάθεια και λένε στους πολίτες ότι ‘εσείς έχετε την ευθύνη, κοιτάξτε τι θα κάνετε’. Σας καλώ να συνέλθετε και να πάρετε μέτρα εδώ και τώρα για να σωθούν ανθρώπινε ζωές. Δεν σας κάνω αντιπολίτευση. Σας κάνω έκκληση να σταθείτε στο ύψος των περιστάσεων».

«Βάλτε επιτέλους την πραγματική επιβίωση των πολιτών αυτής της χώρας, πάνω από τη δική σας τεχνητή πολιτική επιβίωση», κατέληξε.

Μητσοτάκης: Πού είδατε ότι η κυβέρνηση κήρυξε τη λήξη της πανδημίας;

Με μια αναφορά στην πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά και την περιπέτεια με την υγεία της, ξεκίνησε την ομιλία του στη Βουλή ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο της απάντησης του στην επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας, για την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας.

Μπαίνοντας στη συνέχεια στην ουσία της επίκαιρης ερώτησης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε απαντώντας στην ερώτηση και όσα είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης νωρίτερα: «Δήθεν η κυβέρνηση, είπατε, έχει σφυρίξει τη λήξη του πολέμου κατά της πανδημίας. Που το είδατε γραμμένο αυτό; Από πού προκύπτει; Η κυβέρνηση προτάσσει την αντιμετώπιση της πανδημίας, εξακολουθούμε να δίνουμε τη μάχη να πείσουμε τους συμπολίτες μας να εμβολιαστούν, εγώ κάνω τρεις συσκέψεις την εβδομάδα με το υγειονομικό επιτελείο» τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Δεν ισχύουν τα ψέματα του ΣΥΡΙΖΑ ούτε η παραπληροφόρηση η οποία διατρέχει το σύνολο της πολιτικής σας. Τα πραγματικά δεδομένα αφορούν τη συνολική αντιμετώπιση της πανδημίας από την πρώτη στιγμή που αυτή χτύπησε τη χώρα μας» συμπλήρωσε.

Η Ελλάδα βρίσκεται σε πολύ καλύτερη θέση από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο

Συνεχίζοντας την απάντησή του ο πρωθυπουργός, σημείωσε πως η Ελλάδα βρίσκεται σε πολύ καλύτερη θέση από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο στους θανάτους ανά εκατομμύριο πληθυσμού. «Και είναι πάρα πολύ όχι άδικο, είναι λάθος να απομονώνετε τι συμβαίνει στη χώρα για κάποιες εβδομάδες και να μη βλέπετε τη μεγάλη εικόνα. Δεν παρουσιάζουμε καμία υπερβάλλουσα θνητότητα λόγω covid. Η Ελλάδα είναι απολύτως εναρμονισμένη με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο» συμπλήρωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Και συνέχισε: «Αφήσατε να εννοηθεί ότι ο εμβολιασμός δεν είναι η απάντηση κατά της πανδημίας. Κάνετε λάθος κύριε Τσίπρα. Η μόνη απάντηση που έχουμε απέναντι στη μάστιγα του κορονοϊού είναι το εμβόλιο. Αυτό αποδεικνύεται από όλα τα ιατρικά δεδομένα».

Αναφερόμενος στην αποτελεσματικότητα αλλά και την ασφάλεια των εμβολίων, ο πρωθυπουργός τόνισε χαρακτηριστικά ότι η κοινωνία και η οικονομία δεν θα ξανακλείσουν.

«Η υγειονομική κρίση και τα επιλεκτικά δεδομένα έγιναν πολύ συχνά αντικείμενο επικοινωνιακής εκμετάλλευσης. Πιστεύω ότι η σημερινή επίκαιρη ερώτηση καταφέρνει μέσα στις 210 λέξεις της εισαγωγής της καταφέρνει να τα χωρέσει όλα, αυθαίρετες κρίσεις και μίζερα συμπεράσματα. Μόνο ένα δεν περιέχει: σοβαρές προτάσεις», είπε ο Πρωθυπουργός.

«Σύμφωνα με τα στατιστικά δεδομένα, έχουν εμβολιαστεί πάνω από 6,5 εκατ. συμπολίτες μας. Είναι ένα ποσοστό υψηλότερο από αυτό που οι πολίτες έλεγαν ότι θα πετυχαίναμε. Ασφαλώς ελπίζουμε ότι θα έχουμε καλύτερα δεδομένα. Είναι όμως μια συνειδητή αστοχία; Είναι κοινωνική κόπωση; Είναι θρησκευτικές ιδιαιτερότητες; Είναι όλα αυτά. Είναι όμως αποτέλεσμα και ενός κοινωνικού μετώπου που ποτέ δεν εδραιώθηκε. Η πολιτεία ίσως με λάθη αλλά πάντα με συνέπεια, υπηρέτησε το καθήκον της εδώ και δύο χρόνια. Εσείς, υπηρετήσατε το δικό σας;», αναρωτήθηκε ο πρωθυπουργός εγκαλώντας τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι κάθε φορά που έκλειναν τα σχολεία, η αντιπολίτευση ζητούσε να ανοίξουν, και κάθε φορά που άνοιγαν η αντιπολίτευση ζητούσε να κλείσουν.

Οι τόνοι της συζήτησης ανέβηκαν όταν ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στον πρώην υφυπουργό υγείας Παύλο Πολάκη: «Στην αρχή μας λέγατε ότι δεν υπάρχουν εμβόλια. Μετά ότι ξεστοκάρονται, οδηγώντας στην υπονόμευση ενός εκ των εμβολίων. Να αφήσω στην άκρη αυτά που λέγατε ότι μπορούν να αντικατασταθούν με εμβόλια Ρωσίας ή Κούβας και ότι υπάρχει κάποιο μαγικό φάρμακο το οποίο εμείς για κάποιο λόγο δεν το δίνουμε στους πολίτες. Ένα από αυτά είναι ένα κτηνιατρικό που ο κ. Πολάκης έλεγε γιατί δεν τον δίνουμε όταν ο CDC έλεγε ότι είναι για αγελάδες και μοσχάρια» σημείωσε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε: «Αυτή είναι η πραγματικότητα για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίσατε τον εμβολιασμό. Ο πρώην αναπληρωτής υπουργός υγείας υπήρξε πρωτεργάτης του αντιεμβολιαστικού κινήματος, εμβολιάστηκε μόνο με το ζόρι όταν δεν μπορούσε να ασκεί τα καθήκοντά του ως γιατρός».

«Κάνατε σύγκριση με Πορτογαλία» συνέχισε ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα για να συμπληρώσει: «Πράγματι είναι μοντέλο, αλλά στην Πορτογαλία δεν υπήρξε ποτέ η πραγματική αμφισβήτηση της προσπάθειας εμβολιασμού. Παντού οι αντιεμβολιαστικές φωνές προέρχονται από τα άκρα. Εσείς ανεχτήκατε, ενθαρρύνατε μέσα στο κόμμα σας κ. Τσίπρα να υπάρχει διγλωσσία. Κάθε φορά που κάναμε προσπάθεια να αυξήσουμε τα ποσοστά εμβολιασμού, είχατε και μια κριτική. Ανακαλύψατε την προαιρετική υποχρεωτικότητα. Προσπαθώ να σκεφτώ αυτούς του 20 μήνες αν υπήρχε κάτι, έστω ένα που να έκανε η κυβέρνηση, και να είπατε ότι ήταν σωστό» σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Για ποιο αρραγές μέτωπο μιλάμε όταν το κάθε «ναι» της κυβέρνησης ακολουθούσε ένα «όχι» της αντιπολίτευσης» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Είχατε πει ότι θα κάνετε καμπάνια υπέρ του εμβολίου. Λόγια του αέρα» συνέχισε και συμπλήρωσε: «Και πράγματι έχουμε περιοχές όπου δυστυχώς έχουμε χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη. Τον απόλυτο συσχετισμό ποσοστών διασωληνώσεων με τα ποσοστά εμβολιασμού. Δυστυχώς η Βόρεια Ελλάδα είναι πρωταθλήτρια στους θανάτους. Αναφερθήκατε στην εμπλοκή της πρωτοβάθμιας υγείας. Θα συμφωνήσω. Όταν όμως δώσαμε κίνητρα στους ιδιώτες γιατρούς, 50 ευρώ ανά εμβολιασμό στο σπίτι και 20 στο ιατρείο, μόλις 206 ανταποκρίθηκαν».

Ο κ. Μητσοτάκης ρώτησε ευθέως τον Αλέξη Τσίπρα ποιες είναι οι προτάσεις της αντιπολίτευσης προκειμένου να αυξηθεί το ποσοστό εμβολιασμού και τι διαφορετικό θα έκανε ο ίδιος.

Ο πρωθυπουργός ολοκλήρωσε την απάντησή του διαβάζοντας την ανάρτηση ενός Έλληνα γιατρού: «Κοιτάξτε να εμβολιάσετε τους ηλικιωμένους συγγενείς σας και αφήστε τις δικαιολογίες για τις θνητότητες».

Τέλος, κάσλεσε τους πολίτες λέγοντας: «Ελάτε να διαψεύσουμε τις θεωρίες και να πείσουμε ότι δεν καταγραφόμαστε ως βαλκανική ιδιαιτερότητα. Πρώτη προτεραιότητα οι άνθρωποι άνω των 60 ετών και δεύτερη οι νέοι μας».

«Θα περίμενα από εσάς κ. Τσίπρα λίγη περισσότερη συγκρότηση και δημιουργική κατάθεση προτάσεων ώστε να διαψεύσετε όσους υποστηρίζουν ότι κάθε δυσκολία είναι για εσάς μια χρυσή ευκαιρία», είπε ολοκληρώνοντας την πρωτολογία του ο πρωθυπουργός.

Δευτερολογία Τσίπρα: Η πιο ασυνάρτητη ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη

«Είναι κρίμα γιατί χάσατε μια ιστορική ευκαιρία», είπε παίρνοντας ξανά τον λόγο ο Αλέξης Τσίπρας υπογραμμίζοντας: «Μιλάτε για συγκρότηση όταν σήμερα απευθύνατε την πιο ασυγκρότητη και ασυνάρτηση ομιλία που σας έχω δει ποτέ να κάνετε. Αλήθεια, ποιος σας γράφει τις ομιλίες, η Ομάδα Αλήθειας; Σε ποια χώρα ζείτε κ. Μητσοτάκη».

«Πείτε μας: Έχουν εμβολιαστεί όλοι οι βουλευτές σας; Αντί λοιπόν να κάνετε έναν απολογισμό και να πείτε τι πέτυχε, έρχεστε και κάνετε κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ. Είστε αδιόρθωτος κ. Μητσοτάκη», συνέχισε.

«Σταματήστε επιτέλους να κουνάτε το δάχτυλο. Έχετε ευθύνη. Έχετε 15.000 νεκρούς στην πλάτη σας» είπε σε κάποιο σημείο της ομιλίας του, λέγοντας στη συνέχεια ότι δεν ήταν στόχος να κάνει κριτική με κορώνες αλλά με στοιχεία: «Αν παρεκτράπη κ. πρόεδρε ζητώ να αφαιρεθούν αυτές οι φράσεις από τα πρακτικά», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας.

«Από την αρχή της πανδημίας είπαμε ότι ακούμε τους ειδικούς. Σωστό είναι αυτό. Σας ρωτώ λοιπόν, ‘πού είναι οι ειδικοί’; Έχετε κάνει μια αποτίμηση για να δείτε αν οι επιλογές σας είχαν αποτέλεσμα; Η μεγάλη σας αγωνία είναι να παρουσιάσετε εμάς ως υπερασπιστές της άποψης ότι το εμβόλιο δεν είναι όπλο. Ενώ είναι».

Στη συνέχεια ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε εκτενώς στην καμπάνια του εμβολιασμού και την «λίστα Πέτσα», χαρακτηρίζοντάς την ως «λίστα Μητσοτάκη»: «Κύριε Μητσοτάκη εσείς δεν κάνατε καμπάνια. Αξιοποιήσατε μια ευκαιρία για να φτιάξετε ένα καθεστώς στην ενημέρωση. Αξιοποιήσατε την πανδημία για να έχετε τον απόλυτο έλεγχο στην πολιτική ζωή αυτού του τόπου. Ο κ. Κουρτς ήταν ένα μαθητούδι μπροστά σας. Δώσατε πάνω από 40 εκατ. ευρώ για να πείσετε τους πολίτες να εμβολιαστούν. Το αποτέλεσμα το βλέπουμε. Χρηματοδοτήσατε τους ψεκασμένους να βγαίνουν σε διάφορα κανάλια της περιφέρειας και να διασπείρουν ψευδείς ειδήσεις».

«Το ερώτημά μου λοιπόν είναι πολύ συγκεκριμένο, με ποια λογική έγινε αυτή η επιλογή; Και τι αποτελέσματα έφερε; Γιατί αλλάξατε την ηγεσία του υπουργείου Υγείας και του ΕΟΔΥ αφού ήταν τόσο επιτυχημένοι;».

«Είστε απών και κρύβεστε. Το ξέρουμε ότι δεν έχετε καμία ελπίδα σε αυτήν την κυβέρνηση. Αναλαμβάνουμε εμείς την ευθύνη που δεν αναλαμβάνει ο πρωθυπουργός για να σώσουμε οτιδήποτε κι αν σώζετε και λέμε: προσέχετε, εμβολιαστείτε, φοράτε μάσκες. Γιατί η ζωή μας μετράει πάνω απ’ όλα».

Μητσοτάκης: Δεν θα μετατρέψουμε το Σύστημα Υγείας σε μονοθεματικό

«Το 12% των εμβολιασμένων που νοσηλεύονται στις ΜΕΘ που επαναλαμβάνετε ανερυθρίαστα είναι το βασικό επιχείρημα των αντιεμβολιαστών. Η απάντηση, κ. Τσίπρα είναι ότι νοσούν πολύ πιο ήπια σε σχέση με τους ανεμβολίαστους. Σας παρακαλώ λοιπόν κ. Τσίπρα αυτό το επιχείρημα να μην το ξαναχρησιμοποιήσετε εκτός κι αν θέλετε να αυξήσετε τα ποσοστά σας ως κατάλληλος πρωθυπουργός στους ανεμβολίαστους.

«Είμαστε πέντε μονάδες πίσως στον ευρωπαϊκό μέσο όσο στο ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης», ειπε ο κ. Μητσοτάκης, «λέγοντας ότι το ποσοστό αυτό δεν ικανοποιεί την κυβέρνηση και ότι προσβλέπει στην αύξησή του. Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε γι αυτό και είστε ευπρόσδεκτοι αν θέλετε να συμμετέχετε».

«Θα πρέπει να γνωρίζουν όλοι ποιες είναι οι πραγματικές δυνατότητες του ΕΣΥ. Μας παραδώσατε ένα Σύστημα Υγείας που είχε σημαντικότατες ελλείψεις. Κάντε μια βόλτα, δείτε τις καινούριες πτέρυγες. Αυτά δεν έγιναν; Είναι προπαγάνδα;» ανέφερε ο πρωθυπουργός υπογραμμίζοντας ότι «δεν θα μετατρέψουμε το Σύστημα Υγείας σε μονοθεματικό».

Αναφερόμενος στην εξεταστική επιτροπή για τις δημοσκοπήσεις είπε: Όταν αμφισβητείτε τις δημοσκοπίσεις είναι σαν να συγκρούεστε με την πραγματικότητα. Φαντάζομαι δεν θα διαφωνείτε στη σύσταση μιας επιτροπής για να διερευνήσουμε από κοινού το τι έγινε στο ζήτημα αυτό.

Ολοκληρώνοντας και τη δευτερολογία του, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε: «Η πολιτική με ψέματα με επεξεργασμένα στοιχεία για να παρουσιάσετε μια ψευδή εικόνα της πραγματικότητας είναι επικίνδυνη. Αν πιστεύετε ότι πρέπει να επενδύετε διαρκώς στην καταστροφή και την ένταση, να λέτε όχι σε όλα, να συνεχίσετε να το κάνετε. Δεν σας κάνει καλό. Κάποια στιγμή πρέπει να αποφασίσουμε τι χώρα θέλουμε. Ως πρωθυπουργός αυτής της χώρας θα κάνω τα πάντα για να αφήσω την πολιτική τοξικότητα στο περιθώριο και σας καλώ να κάνετε κι εσείς το ίδιο».

Διαφήμιση