Αρχική Ειδήσεις Κ. Σακελλαροπούλου στην 11η Σύνοδο των Συνηγόρων του Πολίτη

Κ. Σακελλαροπούλου στην 11η Σύνοδο των Συνηγόρων του Πολίτη

0
sakelaropoulou
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Τον σημαντικό ρόλο των Συνηγόρων του Πολίτη κατέδειξε η πανδημία τόνισε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, στον χαιρετισμό που απηύθυνε στην 11η Σύνοδο των Συνηγόρων του Πολίτη των χωρών της Μεσογείου. Η σύνοδος διεξάγεται από τις 4 Οκτωβρίου στο Ναύπλιο.

Η ΠτΔ υπογράμμισε τη σημασία της αποστολής του θεσμού αυτού στην υπεράσπιση της αρχής της νομιμότητας και τον έλεγχο της κρατικής εξουσίας, ώστε να αποτρέπεται, κατά το δυνατόν, η αυθαιρεσία.

«Υπάρχουν προβλήματα που δεν μπορούν να επιλυθούν από κάθε χώρα μόνη της, όσο προηγμένη οικονομικά, τεχνολογικά ή θεσμικά και αν είναι. Η κλιματική κρίση είναι η επόμενη σοβαρή πρόκληση, την οποία θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε σε παγκόσμιο επίπεδο. Το ίδιο ισχύει και για το μεταναστευτικό και προσφυγικό ζήτημα ή για θέματα διεθνούς ασφάλειας, όπως η τρομοκρατία ή η κρίση στο Αφγανιστάν, όπου διακυβεύονται και πανανθρώπινα δικαιώματα».

Διακήρυξη των 9 για την κλιματική αλλαγή

Για τις προκλήσεις που αφορούν στην ευρύτερη γειτονιά μας, τη Μεσόγειο, ανέφερε ότι «σύμφωνα με μια σειρά πρόσφατων μελετών, η Μεσόγειος θάλασσα, πηγή πλούτου και ευημερίας για όλες τις χώρες της περιοχής, εκτιμάται ότι θα πληγεί σκληρά από το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, στην 8η Σύνοδο Κορυφής των χωρών του Νότου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στις 17.9.2021, 9 χώρες υιοθέτησαν την κοινή “Διακήρυξη της Αθήνας για την κλιματική αλλαγή και το περιβάλλον στη Μεσόγειο”.

Περαιτέρω, τόνισε ότι οι θεματικές της Συνόδου καταδεικνύουν με έμφαση την επιτακτική ανάγκη ενίσχυσης της διακρατικής συνεργασίας, ώστε η Μεσόγειος να μην είναι μια «θάλασσα που μας χωρίζει», αλλά μια «θάλασσα που μας ενώνει» και να εξασφαλιστεί, με σεβασμό πάντα των θεμελιωδών αξιών της διεθνούς έννομης τάξης, η ειρήνη, η ασφάλεια και η ευημερία.

Καταλήγοντας, υποστήριξε ότι «η Σύνοδος εκφράζει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το πνεύμα συνέργειας των θεσμών της ευρύτερης περιοχής μας, οι οποίοι πρέπει απαραιτήτως να εντάσσονται σε διεθνή και περιφερειακά δίκτυα που επιτρέπουν την ανταλλαγή απόψεων και βέλτιστων πρακτικών.

Ανδρέας Ποττάκης

Στην ειδική τελετή στο κάστρο του Παλαμηδίου, ο Συνήγορος του Πολίτη κ. Ανδρέας Ποττάκης καλωσορίζοντας την Α.Ε. την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, σημείωσε μεταξύ άλλων: «Επιτρέψτε μου να σας εκφράσω την ιδιαίτερη τιμή και ευγνωμοσύνη που αισθάνομαι, τόσο ως ο Έλληνας Συνήγορος του Πολίτη όσο και ως Πρόεδρος της Ένωσης ομόλογων θεσμών της Μεσογείου, από την αποψινή σας παρουσία. Αποτελεί για εμάς, τους Συνηγόρους του Πολίτη της Μεσογείου, απόδειξη του βαθύτατου προσωπικού σας ενδιαφέροντος και της αναγνώρισης του ρόλου του θεσμού που εκπροσωπούμε για την εμπέδωση των αρχών της χρηστής διακυβέρνησης, την υπεράσπιση των αρχών του κράτους δικαίου και το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Διαφήμιση