Αρχική Ειδήσεις Γερμανία: Ένα βήμα πιο κοντά σε “κυβέρνηση μεταρρυθμίσεων και προόδου”

Γερμανία: Ένα βήμα πιο κοντά σε “κυβέρνηση μεταρρυθμίσεων και προόδου”

0
solts
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Έτοιμοι να προχωρήσουν σε μια «κυβέρνηση των μεταρρυθμίσεων και της προόδου» εμφανίζονται Σοσιαλδημοκράτες (SPD), Πράσινοι και Φιλελεύθεροι (FDP). Αυτό δήλωσαν οι επικεφαλής των τριών κομμάτων σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν το μεσημέρι της Παρασκευής αφού ολοκλήρωσαν τις διερευνητικές συνομιλίες και συμφώνησαν να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις για το σχηματισμό κυβερνητικού συνασπισμού. Αυτή η δεκαετία θα είναι μια «δεκαετία της καινοτομίας» στη Γερμανία τόνισαν.

Σύμφωνα με τον υποψήφιο καγκελάριο των Σοσιαλδημοκρατών Όλαφ Σολτς, τα τρία κόμματα σκοπεύουν να υλοποιήσουν το «μεγαλύτερο βιομηχανικό εκσυγχρονιστικό πρόγραμμα, που εφαρμόστηκε στη Γερμανία την τελευταία εκατονταετία.» Ο πρόεδρος των Φιλελευθέρων, Κρίστιαν Λίντνερ, έκανε λόγο για μια «μεγάλη ευκαιρία» που δίνεται για τον εκσυγχρονισμό της κοινωνίας, της οικονομίας και κράτους. Ενώ ο συμπρόεδρος των Πρασίνων Ρόμπερτ Χάμπεκ τόνισε ότι το αποτέλεσμα των συμβιβασμών που έχουν κάνει τα κόμματα δεν συνιστά τον «ελάχιστο κοινό παρονομαστή».  

Τα αποτελέσματα των διερευνητικών αυτών επαφών θα συζητηθούν στα εσωτερικά των τριών κομμάτων, με τον Σόλτς να δηλώνει ότι στόχος είναι ο σχηματισμός κυβέρνησης πριν τα Χριστούγεννα, όπως αναφέρει η DW.

SPD: ανοίγει τον δρόμο των διαπραγματεύσεων για τον “φωτεινό σηματοδότη”

Το προεδρείο του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος (SPD) ψήφισε ομόφωνα σήμερα το απόγευμα υπέρ της έναρξης διαπραγματεύσεων για τον σχηματισμό συνασπσιμού «φωτεινού σηματοδότη». Δηλαδή του κυβερνητικού συνασπισμού με Πράσινους και Φιλελεύθερους (FDP). Επίσης, το προεδρείο συμφώνησε και επί των θέσεων του εγγράφου των διερευνητικών συζητήσεων που είχαν παρουσιάσει οι επικεφαλής των τριών πιθανών εταίρων λίγες ώρες νωρίτερα.

Οι Πράσινοι και το FDP αναμένεται να αποφασίσουν μέχρι τη Δευτέρα.

Σύμφωνα με δήλωσή του το FDP προτίθεται να προτείνει στα όργανά του τη Δευτέρα να ξεκινήσουν οι επίσημες διαπραγματεύσεις για κυβέρνηση συνασπισμού «φωτεινού σηματοδότη».

Οι Πράσινοι θα πραγματοποιήσουν το λεγόμενο μικρό συνέδριο την Κυριακή και θα πάρουν την ανάλογη απόφαση σε αυτό.

Τα βασικά σημεία που έχουν συμφωνηθεί

Το έγγραφο θέσεων των διερευνητικών συνομιλιών καθορίζει τις κατευθυντήριες γραμμές μιας ενδεχόμενης συγκυβέρνησης σε βασικούς τομείς. Στη συνέχεια θα πρέπει να διευκρινιστούν περαιτέρω σημεία κατά τις επίσημες διαπραγματεύσεις για σχηματισμό κυβερνητικού συνασπισμού, οι οποίες θα μπορούσαν να ξεκινήσουν κατά τη διάρκεια της επόμενης εβδομάδας.

Το δωδεκασέλιδο κείμενο, στο οποίο συμφώνησαν Σοσιαλδημοκράτες, Πράσινοι και Φιλελεύθεροι, αναφέρονται ως στόχοι μεταξύ άλλων:

  • εντατική προώθηση της ψηφιοποίησης
  • επίσπευση της απαλλαγής της Γερμανίας από τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. Για παράδειγμα – το 2030 και όχι το 2038 θα σταματήσει να αξιοποιείται το κάρβουνο για την παραγωγή ενέργειας
  • αύξηση του κατώτερου ωρομισθίου από 9,60 ευρώ στα 12 ευρώ (αίτημα SPD, Πρασίνων)
  • δεν μειώνονται οι συντάξεις (αίτημα SPD, Πρασίνων)
  • δεν αυξάνονται οι φόροι (αίτημα Φιλελευθέρων)
  • δεν χαλαρώνει το φρένο χρέους (αίτημα Φιλελευθέρων)
  • δεν επιβάλλεται όριο ταχύτητας 130 χμ/ώ (αίτημα Φιλελευθέρων)
  • τα δικαιώματα του παιδιού κατοχυρώνονται συνταγματικά
  • κατάργηση της επιβάρυνσης που προβλέπει ο νόμος περί ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (EEG)
  • διάθεση του 2% του εδάφους της χώρας στη στεριά και πολύ μεγαλύτερης έκτασης στη γερμανική ΑΟΖ για αιολικά πάρκα
  • νέα νομοθεσία για τη μετανάστευση – προσέλκυση καταρτισμένου προσωπικού από το εξωτερικό, επίσπευση διαδικασιών παροχής ασύλου και επανένωσης οικογενειών
  • δημιουργία 400.000 νέων διαμερισμάτων ετησίως, από αυτά τα 100.000 με δημόσιες δαπάνες
  • αύξηση των δημόσιων επενδύσεων στον τομέα της έρευνας στο 3,5% του ΑΕΠ
  • δικαίωμα ψήφου στα 16 για τις εθνικές και τις ευρωεκλογές

 

Διαφήμιση