Αρχική Περιβάλλον COP26: Προειδοποίηση του ΠΟΥ και 45 εκατ. γιατρών για τους κινδύνους της...

COP26: Προειδοποίηση του ΠΟΥ και 45 εκατ. γιατρών για τους κινδύνους της κλιματικής αλλαγής

0
climate change
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Mια έκθεση που συνοδεύεται από μια ανοιχτή επιστολή από υγειονομικούς, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) επισημαίνει τις καταστροφικές επιπτώσεις της υπερθέρμανσης του πλανήτη στην ανθρώπινη υγεία.

«Η κλιματική αλλαγή είναι η μεγαλύτερη απειλή για την υγεία που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα ». Τα λόγια είναι δυνατά, το επείγον είναι εμφανές. Σε μια έκθεση που δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα με τίτλο «Το επιχείρημα για την υγεία για το κλίμα» , ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) καταθέτει τους «αδιαχώριστους» δεσμούς μεταξύ κλίματος και υγείας . Με αυτό το κείμενο, ο κόσμος της υγείας καλεί τις χώρες που θα συμμετάσχουν στο COP26 στη Γλασκώβη της Σκωτίας, στις αρχές Νοεμβρίου , να «εντείνουν τη δράση τους υπέρ του κλίματος».

Οι επαγγελματίες στο χώρο της υγείας παροτρύνουν όλες τις χώρες να «ενημερώσουν τις εθνικές τους δεσμεύσεις για το κλίμα βάσει της Συμφωνίας του Παρισιού, ώστε να δεσμευτούν, με δίκαιο τρόπο, να περιορίσουν τη θέρμανση στους 1,5 ° C ».

«Ενώ κανείς δεν είναι απρόσβλητος από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην υγεία, είναι τα πιο ευάλωτα και μειονεκτικά άτομα που βρίσκονται σε μειονεκτική θέση», αναφέρει η έκθεση, η οποία απαριθμεί δέκα συστάσεις για «αποφυγή καταστροφών στην υγεία».

Τα δέκα σημεία

Υπενθυμίζοντας ότι «η υγεία δεν είναι διαπραγματεύσιμη», το κείμενο καλεί ιδίως τα μέρη της χώρας COP26 να δεσμευτούν για έξοδο από την πανδημία Covid-19 «υγιή, πράσινη και δίκαιη»Ο ΠΟΥ συμβουλεύει επίσης για δημιουργία οικολογικά βιώσιμων ιατρικών συστημάτων και εγκαταστάσεων, την ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, την πρόσβαση σε χώρους πρασίνου, δίνοντας προτεραιότητα στο περπάτημα και την ποδηλασία και την προώθηση βιώσιμης και ανθεκτικής παραγωγής τροφίμων.

Η έκθεση του ΠΟΥ συνοδεύεται από μια ανοιχτή επιστολή , υπογεγραμμένη από 300 οργανισμούς που εκπροσωπούν 45 εκατομμύρια γιατρούς και επαγγελματίες υγείας σε όλο τον κόσμο, απευθυνόμενη σε αρχηγούς κρατών και υπεύθυνους χάραξης πολιτικής. Η επιστολή υπενθυμίζει ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση προκαλεί επτά εκατομμύρια  πρόωρους θανάτους κάθε χρόνο παγκοσμίως. Δηλαδή δεκατρείς θάνατοι το λεπτό.

Επιπλέον, οι επαγγελματίες επισημαίνουν τη διαταραχή στο σύστημα διατροφής λόγω ακραίων καιρικών συνθηκών, οι οποίες «επιδεινώνουν την επισιτιστική ανασφάλεια, την πείνα και τον υποσιτισμό». Χωρίς να ξεχνάμε ότι οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής έχουν «σοβαρές επιπτώσεις στην ψυχική υγεία:μετατραυματικό στρες, άγχος και επιδείνωση των ασθενειών που ήδη υπάρχουν».

Η προστασία της υγείας απαιτεί «ισχυρή και εγκάρσια» δράση , πιστεύουν αυτοί οι ειδικοί. Ενέργεια, μεταφορές, βιοποικιλότητα, τρόφιμα, χρηματοδότηση … όλοι οι τομείς αφορούν. Η έκθεση του ΠΟΥ μας διαβεβαιώνει ότι τα οφέλη για τη δημόσια υγεία, που έγιναν δυνατά με τα φιλόδοξα μέτρα που υποστηρίζουν, θα υπερβούν κατά πολύ το οικονομικό κόστος των τελευταίων.

Αφιερωμένη η έκθεση στη μνήμη της Ντέμπρα

Τον Δεκέμβριο του 2020, ο Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ υπενθύμισε ήδη ότι η προστασία της φύσης είναι σημαντική για τη διατήρηση της ανθρώπινης υγείας. «Η πανδημία του COVID-19 έχει φώτισε τους στενούς και λεπτούς δεσμούς μεταξύ ανθρώπων, ζώων και του περιβάλλοντός μας» , είχε δηλώσει ο Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Η έκθεση του ΠΟΥ είναι αφιερωμένη στη μνήμη της Έλλας Κίσι-Ντέμπρα , μιας νεαρής Λονδρέζας με άσθμα. Η βρετανική δικαιοσύνη αναγνώρισε ότι η ρύπανση συνέβαλε στον θάνατο της, καθώς και σε “όλα τα άλλα παιδιά που υπέφεραν και πέθαναν από την ατμοσφαιρική ρύπανση και το κλίμα”.

Διαφήμιση