Αρχική Ζώα ΑΡΧΕΛΩΝ: Παιδιά και δάσκαλοι δείχνουν την αγάπη τους για το Κέντρο Διάσωσης

ΑΡΧΕΛΩΝ: Παιδιά και δάσκαλοι δείχνουν την αγάπη τους για το Κέντρο Διάσωσης

0
ΑΡΧΕΛΩΝ - ΚΕΝΤΡΟ ΔΙΑΣΩΣΗΣ
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Κάθε χρόνο οι ερευνητές/εθελοντές του ΑΡΧΕΛΩΝ καταγράφουν κατά μέσο όρο 4.000 φωλιές της θαλάσσιας χελώνας Καρέττα σε 75 χλμ. παραλίας στην Ελλάδα  και εφαρμόζουν μέτρα προστασίας κατά τη διάρκεια επώασης και εκκόλαψης των αυγών τους σχεδόν στα 2/3 από αυτές.

Τα προγράμματα στις παραλίες ωοτοκίας ολοκληρώνονται μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου, αλλά η δράση συνεχίζεται στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών του ΑΡΧΕΛΩΝ στη Γλυφάδα Αττικής, όπου αυτή τη στιγμή φιλοξενούνται 37 χελώνες και σχεδόν όλες οι δεξαμενές είναι κατειλημμένες.   

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων (Δευτέρα 4/10), η Ειρήνη Κασιμάτη, Υπεύθυνη του Δικτύου Διάσωσης και Περίθαλψης αναφέρει: «είμαστε πολύ χαρούμενοι γιατί πρόκειται να επιστρέψουν στη θάλασσα 2 ακόμη χελώνες που περιθάλψαμε. Έχουμε απελευθερώσει ήδη 17 χελώνες φέτος, περισσότερες από άλλες χρονιές»

Πρόκειται για τον «Βαλεντίνο» που έφτασε από την Ηλεία στις 13 Φεβρουαρίου του 2021 και την «Ιθάκη», που έφτασε από το νησί του Οδυσσέα ένα μήνα αργότερα. «Και οι δύο χελώνες ήταν σε κρίσιμη κατάσταση, έχοντας καταπιεί αγκίστρι και πετονιά, αλλά με τη φροντίδα μας τα κατάφεραν να γίνουν καλά» συμπληρώνει.

ΑΡΧΕΛΩΝ - ΚΕΝΤΡΟ ΔΙΑΣΩΣΗΣ

Η ιστορία του Κέντρου Διάσωσης στη Γλυφάδα άρχισε το 1994. Από τότε μέχρι σήμερα σχεδόν 1.200 χελώνες έχουν επιστρέψει υγιείς στη θάλασσα έχοντας ολοκληρώσει την περίθαλψή τους στο Κέντρο.

Οι εκπαιδευτικές επισκέψεις στο Κέντρο Διάσωσης

 «Η σχέση μας με τα ζώα, μας κάνει ανθρώπους» πιστεύει ο Μιχάλης Μωραΐτης, ειδικά εκπαιδευμένος εθελοντής, που είναι το δεξί χέρι της Ειρήνης. «Στο Κέντρο Διάσωσης, αλλά και στις παραλίες ωοτοκίας, οι εθελοντές δίνουμε αγώνα για κάθε χελώνα γιατί κάθε ζώο είναι ένα μικρό κομματάκι στο μεγάλο παζλ της ζωής στον πλανήτη μας», συνεχίζει.

Φαίνεται ότι γι’ αυτό το λόγο τα παιδιά και οι δάσκαλοι αγαπούν το Κέντρο Διάσωσης και άρχισαν ήδη να το επισκέπτονται ξανά. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Ξενάγηση στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών» προσφέρεται και πάλι στη Γλυφάδα Αττικής κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς σε σχολεία όλων των βαθμίδων.  Ειδικά εκπαιδευμένα στελέχη και εθελοντές του ΑΡΧΕΛΩΝ μιλούν στους μαθητές και απαντούν στις ερωτήσεις τους.

«Στο Κέντρο Διάσωσης θα υποδεχθούμε την ομάδα σας σε χώρους ειδικά διαμορφωμένους για εκπαίδευση, όπου υπάρχει πρόσβαση και σε αμαξίδια. Θα ξεναγηθείτε στις δεξαμενές περίθαλψης των χελωνών και στον εκθεσιακό χώρο, θα μάθετε τις ιστορίες τους, θα συζητήσετε και θα βγάλετε τα συμπεράσματά σας» μας πληροφορεί η Αναστασία Σαμαρτζή, Υπεύθυνη για τις Εκπαιδευτικές Δράσεις της φετινής χρονιάς.

Τα σχολεία εκτός Αττικής, που δεν έχουν τη δυνατότητα να επισκεφτούν το Κέντρο διά ζώσης,  μπορούν να συμμετέχουν σε μία 45λεπτη ζωντανή διαδικτυακή επίσκεψη.

Δείτε περισσότερα για το Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης ΕΔΩ.

Μπορείτε να δηλώσετε τη συμμετοχή σας στο τηλ. 6932640949 (Δευτέρα – Παρασκευή 10:00 – 13:00), email: education@archelon.gr

Μάθετε περισσότερα για τα αίτια τραυματισμού των θαλάσσιων χελωνών που φθάνουν στο Κέντρο Διάσωσης.

Διαφήμιση