Αρχική Ειδήσεις Αμερικανικό πυρηνικό υποβρύχιο συγκρούστηκε με άγνωστο αντικείμενο

Αμερικανικό πυρηνικό υποβρύχιο συγκρούστηκε με άγνωστο αντικείμενο

0
Υποβρύχιο
Εικόνα: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Πυρηνικό υποβρύχιο του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ συγκρούστηκε με άγνωστο αντικείμενο, ενώ περιπολούσε το περασμένο Σαββατοκύριακο στη Νότια Σινική Θάλασσα, το μεγαλύτερο μέρος της οποίας διεκδικεί η Κίνα, σύμφωνα με πληροφορίες του επιτελείου του Πολεμικού Ναυτικού Αμερικής.

«Το USS Connecticut συγκρούστηκε με αντικείμενο το απόγευμα της 2ης Οκτωβρίου ενώ πλοηγείτο, έχοντας καταδυθεί, στα διεθνή ύδατα στην περιφέρεια Ινδικού-Ειρηνικού», σύμφωνα με δελτίο Τύπου του επιτελείου.

«Δεν υπήρξε θανάσιμος τραυματισμός», διευκρινίζεται στην ανακοίνωση.

Οι αξιωματούχοι δήλωσαν στο CBS News ότι δύο μέλη του πληρώματος υπέστησαν ελαφρείς τραυματισμούς, ενώ αρκετά ακόμη υπέστησαν μικρά χτυπήματα και μώλωπες. Όλα τα περιστατικά αντιμετωπίστηκαν από τον ιατρό του Πολεμικού Ναυτικού στο πλοίο και κανείς δεν αποβιβάστηκε από το υποβρύχιο.

Το Connecticut, πυρηνοκίνητο υποβρύχιο κλάσης Seawolf, υπέστη ζημιά αλλά όχι κάποια κρίσιμη βλάβη και είναι πλήρως λειτουργικό, κατά την ορολογία του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού.

Το υποβρύχιο πλέει αυτή τη στιγμή προς το Γκουάμ, χωρίς κάποια υποβοήθηση, για να υποβληθεί σε έλεγχο και επισκευές.

Ο ρόλος της Κίνας

Η κινεζική εφημερίδα Global Times ανέφερε ότι το υπουργείο Εξωτερικών εξέφρασε «σοβαρές ανησυχίες» για το περιστατικό, επικαλούμενο τον εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών Ζάο Λιτζιάν που προέτρεψε τις ΗΠΑ να «δώσουν λεπτομέρειες, τον σκοπό της πλεύσης τους στο σημείο και αν προκλήθηκε πυρηνική διαρροή ή ζημία στο θαλάσσιο περιβάλλον.»

Σύμφωνα με το Naval Institute, κέντρο μελετών προσκείμενο στο Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ, το υποβρύχιο συμμετείχε σε διεθνή ναυτική άσκηση στη Νότια Σινική Θάλασσα όταν σημειώθηκε το συμβάν.

Η Κίνα προβάλλει διεκδικήσεις σε σχεδόν ολόκληρη τη Νότια Σινική Θάλασσα. Έχει κατασκευάσει προκεχωρημένες στρατιωτικές βάσεις σε μικρά νησιά και ατόλες στη θαλάσσια περιοχή αυτή, προκαλώντας την οργή άλλων κρατών που επίσης έχουν διεκδικήσεις στα ύδατα από τα οποία βρέχονται τα εδάφη τους.

Οι ΗΠΑ και σύμμαχοί τους στέλνουν συχνά πολεμικά να πλεύσουν στα διεθνή ύδατα στην περιοχή, για να δείξουν την προσήλωσή τους στην ελευθερία της ναυσιπλοΐας, προς έντονη δυσαρέσκεια του Πεκίνου.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ και CBS

Διαφήμιση