Αρχική COVID-19 Τρίτη δόση: Άνοιξε η πλατφόρμα για τους άνω των 60 και τους...

Τρίτη δόση: Άνοιξε η πλατφόρμα για τους άνω των 60 και τους υγειονομικούς

0
εμβόλιο covid 19 γιαγιά
Ανοίγει η πλατφόρμα για εμβολιασμό με 4η δόση.
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Από σήμερα μπορούν να κλείσουν το ραντεβού τους για τη χορήγηση τρίτης δόσης εμβολίου κατά του κορονοϊού οι πολίτες άνω των 60 ετών και οι υγειονομικοί.

Η απόφαση της γνωμοδότησης για τον εμβολιασμό των παραπάνω κατηγοριών στηρίζεται στη βαθμιαία μείωση των προστατευτικών αντισωμάτων που παρατηρείται μετά τους 6 μήνες και για τους υγειονομικούς απέναντι στον ιό.

Την τρίτη δόση του εμβολίου μπορούν ήδη να λάβουν οι ομάδες των ανοσοκατασταλμένων ατόμων (285.000 πολίτες) και οι διαμένοντες στις Μονάδες Χρόνιας Φροντίδας ηλικιωμένων. Στα ανοσοκατασταλμένα άτομα ο εμβολιασμός είναι δυνατό να πραγματοποιηθεί ακόμα και έναν μήνα μετά από τη χορήγηση της δεύτερης δόσης.

Η αναμνηστική δόση δεν είναι υποχρεωτική. Επομένως, ο εμβολιασμός θεωρείται ολοκληρωμένος αν έχουν γίνει δύο δόσεις ή μία δόση με το μονοδοσικό εμβόλιο, αλλά αποτελεί ισχυρή σύσταση για να αυξηθεί ακόμα περισσότερο η προστασία.

Η λίστα με τους δικαιούχους για την τρίτη δόση, μόλις παρέρχεται εξάμηνο από την ημερομηνία της δεύτερης δόσης, θα ανανεώνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα.

Ως τρίτη δόση παρέχεται το εμβόλιο της Pfizer

Στην παρούσα φάση, το εμβόλιο που δίνεται ως αναμνηστική, τρίτη δόση, είναι το mRNA εμβόλιο της Pfizer, το οποίο είναι ακριβώς το ίδιο με το εμβόλιο που έχει χρησιμοποιηθεί στον βασικό εμβολιασμό. Αυτό σημαίνει ότι δεν έχει αναθεωρηθεί η σύνθεση του εμβολίου λόγω μεταλλάξεων, αφού έχει αποδειχθεί αποτελεσματικό για την προστασία και από τη σοβαρή νόσο και από το θάνατο και για τις μεταλλάξεις και κυρίως για τη Δέλτα που είναι η επικρατούσα.

Συνεπώς, τα άτομα που έχουν εμβολιαστεί με κάποιο από τα εμβόλια mRNA (Pfizer, Moderna ή Astra Zeneca) θα λάβουν την τρίτη δόση με ίδιου τύπου (mRNA) εμβόλιο της Pfizer.

Όμως, για τα άτομα που έχουν εμβολιαστεί με το εμβόλιο της Johnson & Johnson οι ειδικοί είναι σε αναμονή των συστάσεων. Υπάρχει ισχυρή πιθανότητα ότι θα είναι πάλι ή με mRNA ή με το ίδιο εμβόλιο της Johnson & Johnson.

Οι παρενέργειες φαίνεται να είναι, όπως καταγράφονται, οι συνήθεις απλές ανεπιθύμητες ενέργειες, δηλαδή ο πόνος, η ερυθρότητα στο σημείο του εμβολιασμού και χαρακτηρίζονται ως ηπιότερες συγκριτικά με εκείνες από την πρώτη ή τη δεύτερη δόση.

Διαφήμιση