Αρχική Καταστροφές Θήβα: Ανησυχία για το ρήγμα – Επικαιροποιούνται τα σχέδια ετοιμότητας

Θήβα: Ανησυχία για το ρήγμα – Επικαιροποιούνται τα σχέδια ετοιμότητας

0
ΣΕΙΣΜΟΣ 5,8 ΡΙΧΤΕΡ ΣΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ / ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ ΣΤΟ ΑΡΧΟΝΤΙΚΟ (EUROKINISSI/ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΡΑΠΑΝΗΣ)
Καταστροφές στο Αρχοντικό Ηρακλείου από τον σεισμό των 5,8 Ρίχτερ, Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου 2021. (EUROKINISSI/ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΡΑΠΑΝΗΣ)
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Μεγάλη ανησυχία έχει προκληθεί, με αφορμή τον μεγάλο σεισμό των 6 Ρίχτερ στο Αρκαλοχώρι, και για τη σεισμική δραστηριότητα στη Θήβα που επίσης συνεχίζεται για μεγάλο χρονικό διάστημα.

«Στην περιοχή της Θήβας παραμένει η σεισμικότητα εδώ και περίπου τέσσερις μήνες και πρέπει να επικαιροποιήσουμε τα σχέδια μας με βάση και τις ανάγκες που προέκυψαν στην Κρήτη», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο καθηγητής και πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας.

«Στην Επιτροπή Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου, η οποία συνεδρίασε χθες το βράδυ, επισημάναμε την αναγκαιότητα οι δήμοι της περιοχής να έχουν επικαιροποιημένα όλα όσα προβλέπονται από τα σχέδια. Επίσης, να είναι προετοιμασμένοι όλοι οι εμπλεκόμενοι κρατικοί φορείς για να μην αντιμετωπίσουμε όσα αντιμετωπίσαμε στον πρόσφατο σεισμό της Κρήτης», υπογράμμισε ο κ. Λέκκας.

Συμπληρωματικά, σημείωσε ότι την περασμένη Παρασκευή ο ΟΑΣΠ, με παρουσία του ίδιου, έκανε εκπαίδευση για τους σεισμούς σε όλα τα σχολεία της Θήβας.

Θα συνεχίσει το «Εγκέλαδος» στη Θήβα;

Ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος από την πλευρά του, μιλώντας στην ΕΡΤ τόνισε ότι το κρίσιμο ερώτημα της συνεδρίασης είναι εάν η περιοχή έχει διαφύγει τον κίνδυνο και εάν θα εξακολουθήσει να εφαρμόζεται το επιχειρησιακό σχέδιο «Εγκέλαδος» για τη Θήβα.

Όπως ανέφερε σχετικά με τη συνεδρίαση της Επιτροπής στις 21 Ιουλίου που αφορούσε το Αρκαλοχώρι και τη Θήβα, «είπαμε ομόφωνα 20 άνθρωποι ότι και στη μία και στην άλλη περιοχή η παρατεινόμενη σεισμική έξαρση και πρόσθετα στοιχεία […] μας δείχνουν ότι δεν αποκλείεται η γένεση ισχυρότερου σεισμού και στη μία περιοχή και στην άλλη, χωρίς να συνδέονται οι δύο περιοχές γεωδυναμικά».

Το ζήτημα της Θήβας επανεξετάζεται, καθώς παρατείνεται η σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή, εξήγησε ο κ. Παπαδόπουλος.

«Θα πούμε ότι ο κίνδυνος πέρασε και δεν υπάρχει πλέον καμία ανάγκη να εξακολουθήσουμε να εφαρμόζουμε το επιχειρησιακό σχέδιο «Εγκέλαδος» για τη Θήβα ή όχι; Αυτό είναι, κατά τη δική μου γνώμη, το κρίσιμο ερώτημα της σημερινής συνεδρίασης» είπε χαρακτηριστικά ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος.

Υπενθυμίζεται ότι το σχετικό πόρισμα της συνεδρίασης θα διαβιβαστεί ακολούθως στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Διαφήμιση