Αρχική Special Topics Τα αρχαιότερα αποτυπώματα στη Β. Αμερική αλλάζει δεδομένα

Τα αρχαιότερα αποτυπώματα στη Β. Αμερική αλλάζει δεδομένα

0
mexico
Διαφήμιση

Αποτυπώματα που χρονολογούνται 23.000 χρόνια πριν έχουν ανακαλυφθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες. Βάση αυτών αποδεικνύεται   ότι οι άνθρωποι εγκαταστάθηκαν στη Βόρεια Αμερική πολύ πριν από το τέλος της εποχής των Παγετώνων, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Τα ευρήματα που ανακοινώθηκαν την περασμένη Πέμπτη μεταθέτουν την ημερομηνία αποικισμού της ηπείρου από τους πρώτους κατοίκους της για χιλιάδες χρόνια.

Τα αποτυπώματα αφέθηκαν στη λάσπη στις όχθες μιας από καιρό ξεραμένης λίμνης, η οποία είναι πλέον μέρος μιας ερήμου του Νέου Μεξικού.

Το ίζημα γέμισε τις εσοχές και έγινε σκληρό, προστατεύοντας τα στοιχεία των αρχαίων συγγενών μας και δίνοντας στους επιστήμονες μια λεπτομερή εικόνα για την ύπαρξή τους.

Τα πρώτα αποτυπώματα εντοπίστηκαν σε μια ξηρή κοίτη λίμνης στο Εθνικό Πάρκο White Sands το 2009. Οι επιστήμονες στο Γεωλογικό Ινστιτούτο των Ηνωμένων Πολιτειών ανέλυσαν πρόσφατα σπόρους που είχαν κολλήσει στα ίχνη για να προσδιορίσουν την κατά προσέγγιση ηλικία τους, που κυμαίνονταν από 22.800 έως 21.130 χρόνια πριν.

«Πολλά αποτυπώματα φαίνεται να είναι εφήβων και παιδιών. Τα  αποτυπώματα ενηλίκων είναι λιγότερο συχνά», γράφουν οι συγγραφείς της μελέτης που δημοσιεύτηκε στο αμερικανικό περιοδικό Science.

«Μια υπόθεση για αυτό είναι ο καταμερισμός της εργασίας, κατά τον οποίο οι ενήλικες εμπλέκονται σε εξειδικευμένα καθήκοντα, ενώ η “ανάκτηση και μεταφορά” ανατίθεται σε εφήβους.

Οι ερευνητές βρήκαν επίσης ίχνη που άφησαν μαμούθ, προϊστορικοί λύκοι,  οι οποίοι φαίνεται να ήταν περίπου την ίδια περίοδο που οι άνθρωποι επισκέφτηκαν τη λίμνη.

Ιστορικά ευρήματα

Η Αμερική ήταν η τελευταία ήπειρος που αποικήθηκε από ανθρώπους.

Για δεκαετίες, η πιο κοινά αποδεκτή θεωρία ήταν ότι οι κάτοικοί της ήρθαν στη Βόρεια Αμερική από την ανατολική Σιβηρία μέσω μιας χερσαίας γέφυρας-του σημερινού Στενού του Μπέρινγκ.

Από την Αλάσκα, κατευθύνθηκαν νότια στα πιο εύκρατα κλίματα.

Αρχαιολογικά στοιχεία, συμπεριλαμβανομένων εύρεσης αιχμών δόρατος που χρησιμοποιούνταν για θανάτωση των μαμούθ, τοποθετούσαν εδώ και καιρό έναν οικισμό 13.500 ετών πριν. Αυτός σχετίζεται με τον αποκαλούμενο πολιτισμό Clovis -που πήρε το όνομά του από μια πόλη στο Νέο Μεξικό.

Θεωρήθηκε ο πρώτος πολιτισμός της ηπείρου και ο πρόδρομος των ομάδων που έγιναν γνωστοί ως ιθαγενείς Αμερικανοί.

Ωστόσο, η έννοια του πολιτισμού Clovis αμφισβητήθηκε τα τελευταία 20 χρόνια, με νέες ανακαλύψεις που έχουν σπρώξει προς τα πίσω την εποχή των πρώτων οικισμών.

Σε γενικές γραμμές, ακόμη και αυτή η  εκτίμηση για την ηλικία των πρώτων οικισμών δεν ήταν περισσότερο από 16.000 χρόνια πίσω. Μετά το τέλος του λεγόμενου «τελευταίου μεγάλου παγετώνα”,

Τα τελευταία ευρήματα μας οδηγούν πολύ πιο πίσω στον χρόνο,  πριν από περίπου 20.000 χρόνια. Είναι πολύ σημαντικό, καθώς εκτιμάται ότι με τον πάγο να καλύπτει μεγάλο μέρος των βόρειων τμημάτων της ηπείρου, η μετανάστευση ανθρώπων από την Ασία στη Βόρεια Αμερική θα ήταν πολύ δύσκολη.

 

Διαφήμιση